Vad man behöver beror helt och hållet på vad kall koka, hur man använder det och framförallt hur länge man vill att det skall stå sig.
SOCKER
En av de viktigaste ingredienserna förutom bär är socker. Det inte bara förhöjer smaken och får t. ex sylt att tjockna utan viktigast – socker konserverar.
Vill man minska på mängden socker för få en mindre söt sylt är det bäst att använda små burkar (som går åt fortare) och/eller frysa in.
Samma sak om du använder alternativa sötningsmedel.
Syltsocker är socker med tillsatt pektin.
Pektin är det som får sylten att tjockna, finns naturligt i frukt. Däremot varierar mängden i olika frukter och är vanligtvis störst när de precis mognat sedan avtar den. En skvätt citron i sylten kickar igång pektinet.
Natriumbensoat
Går även under namnet E 211. Det är det vanligaste konserveringsämnet för att hindra frukt och bär att jäsa och mögla. Ett konserveringsmedel som framställs syntetiskt.
Atamon
Ett flytande konserveringsmedel som består av socker, natriumbensoat (E211) och bensoesyra (E210)
🍋 Naturliga konserveringsmedel
Citronsyra & Citron
Det kan ni läsa mer om här, men kortfattat så finns det en anledning att citron är med i så många recept. Den behövs för att reglera syrabalansen, bevarar färg, kickar igång pektin och det är gott!
Citronsyra förekommer naturligt i många frukter och särskilt i citrusfrukter. Ger frisk syrlig smak och har viss konserverande effekt. Citronsyra som framställs kemiskt är alltså inte samma sak som naturlig citronsyra.
Bensoesyra finns naturligt i lingon, hjortron och syrliga äpplen. Ersätts ofta av Natriumbensoat i hushåll.
Sorbinsyra finns naturligt i t. ex rönnbär, ersätts ofta av kaliumsorbat (E202) som har samma funktion som Natriumbensoat.
Askorbinsyra (E300) vilket är samma som C-vitamin. Det är förhindrar (liksom citronjuice) missfärgning av ljus frukt och bär och har viss konserverande effekt.
Vinsyra finns rikligt i frukter och bär, särskilt i vindruvor. Användes mer förr som konserveringsmedel.
Utan tillsatser
Vill man göra det enkelt för sig så fokusera på rena burkar, rena verktyg, bra råvaror och vanligt socker - det räcker lång väg. Häll upp i små burkar som man äter upp inom en snar framtid och/eller frys in.
Snabb sylt och god till bl a. pannkakor, våfflor, ostkaka, rulltårtor, fyllning till tårtor m.m.
Hemlagad jordgubbssylt är det godaste som finns. Här är mitt favoritrecept som lagas hemma hos oss.
Doftrika rosor ger denna goda marmelad. Det blir ca 3 små burkar eller 1 större + 1 mindre burk av denna satsen.
Drottningsylt gjord på syltsocker. Perfekta sylten till bla pannkakor, våfflor m.m.
Sylt av hallon och blåbär samt syltsocker med pektin. Sylten blir ganska fast i konsistensen, vilket är perfekt att använda till bakverk.
En lättgjord marmelad på t ex apelsiner, citroner, blodapelsin mm. Gott till frukostmackan.
Ett superenkelt recept på rabarbermarmelad med smak av kardemumma. Passar lika bra på en skiva rostat bröd som till helgens färska scones. Tycker du inte om kardemumma går det bra att byta ut mot lite kanel eller ingefära. Marmeladen görs med syltsocker och receptet är enkelt att följa.
Underbart god marmelad på ostmacka,n till ostbrickan, i rulltårtan,eller tårtan. Blir ca 3 burkar på 1 sats. Har du flera kg bär, bör du koka marmeladen i omgångar för ett bra resultat.
Grunrecept, du kan använda samma recept till krusbär, röda vinbär och vita vinbär.
Hemgjord marmelad är inte dumt.
Varför köpa, när man så enkelt kan göra själv?
Enkelt recept på hallonsylt. Kan göras på frysta bär också, men då blir sylten lite lösare.
Lättgjord och god rabarbermarmelad där jag använder syltsocker för att förenkla tillagningen. Marmeladen är god som den är på smörgås, nygräddade scones eller till en god ost typ Brie. Fin även som gå bort-present.
Lingonen innehåller mycket pektin och sylten gelear sig väl. Tillsats av konserveringsmedel är i regel onödigt i och med att lingon naturligt innehåller bensoesyra som har en konserverande effekt. Blir ca 5 l sylt. Räcker länge..
Sylt med två ingredienser, vilket gör det hela enkelt.
Sylt kan varieras i det oändliga. Här är en variant med björnbär och blåbär. Snabbt och lätt med få ingredienser.
Godis. Marmelad gjorda på svarta vinbär
God sylt till bl.a. pannkakor o plättar. Det blev 1 burk (5 dl) av satsen.
Att koka sylt är underbart! Och vad som är ännu bättre: när man plockar bären alldeles själv! Vi var ute på Vätö och plockade supersmaskiga jordgubbar, men receptet fungerar även med hallon, hjortron, björnbär, salmbär (blåa hallon) och åkerbär.
Just nu är citrusfrukterna fina. När jag handlade häromdagen fick jag smaka på citrusmarmelad i butiken. Så fräscht och vilken apelsinsmak! Jag gjorde en liten sats på 1 apelsin.
Lättlagad och god marmelad. Mängd färdig marmelad; 3 burkar eller ca 8 dl.
Mycket god sylt att ha till bl.a. kött, fågel, rostbiff, patéer och annat kallskuret. Kan ersätta gelé, chutney eller lingon.
Ljuvlig marmelad till bl.a ostbricka, på scones, skorpor, rostat bröd o kex. Blir ca 6-7 dl.
God marmelad att bre på rostat bröd!
Det här blev över förväntan bra, många goda bakverk att vänta med marmeladen som ingrediens...