Kokaihop logoKokaihop logo
bild av kristin

Syltsocker, bensoesyra, pektin, citronsyra - vad är vad?

av Kokaihop
2022-Augusti

Vad man behöver beror helt och hållet på vad kall koka, hur man använder det och framförallt hur länge man vill att det skall stå sig.

SOCKER
En av de viktigaste ingredienserna förutom bär är socker. Det inte bara förhöjer smaken och får t. ex sylt att tjockna utan viktigast – socker konserverar.
Vill man minska på mängden socker för få en mindre söt sylt är det bäst att använda små burkar (som går åt fortare) och/eller frysa in.
Samma sak om du använder alternativa sötningsmedel.

Syltsocker är socker med tillsatt pektin.
Pektin är det som får sylten att tjockna, finns naturligt i frukt. Däremot varierar mängden i olika frukter och är vanligtvis störst när de precis mognat sedan avtar den. En skvätt citron i sylten kickar igång pektinet.

Natriumbensoat
Går även under namnet E 211. Det är det vanligaste konserveringsämnet för att hindra frukt och bär att jäsa och mögla. Ett konserveringsmedel som framställs syntetiskt.

Atamon
Ett flytande konserveringsmedel som består av socker, natriumbensoat (E211) och bensoesyra (E210)
 

🍋 Naturliga konserveringsmedel

Citronsyra & Citron
Det kan ni läsa mer om här, men kortfattat så finns det en anledning att citron är med i så många recept. Den behövs för att reglera syrabalansen, bevarar färg, kickar igång pektin och det är gott!
Citronsyra förekommer naturligt i många frukter och särskilt i citrusfrukter. Ger frisk syrlig smak och har viss konserverande effekt. Citronsyra som framställs kemiskt är alltså inte samma sak som naturlig citronsyra.

Bensoesyra finns naturligt i lingon, hjortron och syrliga äpplen. Ersätts ofta av Natriumbensoat i hushåll.

Sorbinsyra finns naturligt i t. ex rönnbär, ersätts ofta av kaliumsorbat (E202) som har samma funktion som Natriumbensoat.

Askorbinsyra (E300) vilket är samma som C-vitamin. Det är förhindrar (liksom citronjuice) missfärgning av ljus frukt och bär och har viss konserverande effekt.

Vinsyra finns rikligt i frukter och bär, särskilt i vindruvor. Användes mer förr som konserveringsmedel.

Utan tillsatser
Vill man göra det enkelt för sig så fokusera på rena burkar, rena verktyg, bra råvaror och vanligt socker - det räcker lång väg. Häll upp i små burkar som man äter upp inom en snar framtid och/eller frys in. 

Linked recipes
  • safta & sylta
  • bär
  • livsmedel
  • köksskola
  • tillsatser
  • e-ämnen

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB