Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

🌱 Skördetid - Kantareller

av Kokaihop
2023-Augusti

🌱 Smörstekta kantareller! 
Kantareller är ett bra exempel på tnågot som inte behöver krånglas till. Smörs, salt & peppar räcker långt. Det är gott till det mesta, men kanske som allra bäst i sin enkelhet - som smörstekta på en kvällsmacka efter en dag i skogen.

Tänk på att koka ur vätska innan ni adderar smör. Lägger ni i smöret från början blir svampen smörkokt istället för stekt. 

🌱 Förvara, förvälla & frysa in 
Bästa sättet att ta hand om de kantareller som inte äts upp är att frysa in dem. Att torka dem blir tyvärr inte så bra, då de gärna blir sega och beska. Fungerar däremot utmärkt på många andra svampar som t. ex trattkantareller och sandsopp.
Så frys in dem, men förväll den först annars blir de beska.

Förvälla:
Rensa kantareller. Dela ner de större i mindre bitar.
Lägg ner svampen i en stekpanna. 
Sätt plattan på medelvärme och rör försiktigt. Tillsätt lite vatten ifall svampen inte avger egen vätska. Låt svampen koka bort alla vätksa. Låt svalna.
Häll över svampen i burkar eller påsar, gärna med överbliven vätska. Märk upp och frys in.


🌱 Nyttiga
Kantareller är rika på mycket nyttigheter:

  • rika på proteiner
  • rika kostfibrer, som gynnar matsmältningen.
  • rika på mineraler som selen, mangan, zink, kalcium och järn.
  • rika på C- och D-vitaminer. C-vitaminerna försvinner dock ifall svampen tillagas medan D-vitaminerna bevaras även vid tillagning.

🌱 Var växer kantarellen?
Kantarellen är inte så kräsen utan växer i hela landet. De behöver regn, så har det varit en torr sommar får man söka sig till våtare marker som intill bäckar. 
I motsats till många andra svampar (t. ex champinjoner), lever inte kantarellen av dött material i skogen utan i symbios med gamla träd.
Träden levererar sockerämnen till svamparna genom sina trädrötter vilket ger dem sin goda smak. 

Så kantarellerna behöver träd, gärna gamla, och växer gärna nära deras rötter. De trivs ihop med flera av våra vanligaste träd; tall, björk, asp, gran, ek, hassel, bok och lind. 

Har du väl hittat ditt svampställe så håll koll på det, svampar växter nämligen fort. Under högsäsong kan du fylla kaffetermosen och komma tillbaka två-tre gånger i veckan och plocka.

🌱 Recept
Kolla länkarna nedan, sen är det bara att ut och plocka!

Linked recipes
  • svamp
  • kantareller
  • skördetid
  • höst
  • sensommar
  • vildvuxet

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB