🌱 Smörstekta kantareller!
Kantareller är ett bra exempel på tnågot som inte behöver krånglas till. Smörs, salt & peppar räcker långt. Det är gott till det mesta, men kanske som allra bäst i sin enkelhet - som smörstekta på en kvällsmacka efter en dag i skogen.
Tänk på att koka ur vätska innan ni adderar smör. Lägger ni i smöret från början blir svampen smörkokt istället för stekt.
🌱 Förvara, förvälla & frysa in
Bästa sättet att ta hand om de kantareller som inte äts upp är att frysa in dem. Att torka dem blir tyvärr inte så bra, då de gärna blir sega och beska. Fungerar däremot utmärkt på många andra svampar som t. ex trattkantareller och sandsopp.
Så frys in dem, men förväll den först annars blir de beska.
Förvälla:
Rensa kantareller. Dela ner de större i mindre bitar.
Lägg ner svampen i en stekpanna.
Sätt plattan på medelvärme och rör försiktigt. Tillsätt lite vatten ifall svampen inte avger egen vätska. Låt svampen koka bort alla vätksa. Låt svalna.
Häll över svampen i burkar eller påsar, gärna med överbliven vätska. Märk upp och frys in.
🌱 Nyttiga
Kantareller är rika på mycket nyttigheter:
🌱 Var växer kantarellen?
Kantarellen är inte så kräsen utan växer i hela landet. De behöver regn, så har det varit en torr sommar får man söka sig till våtare marker som intill bäckar.
I motsats till många andra svampar (t. ex champinjoner), lever inte kantarellen av dött material i skogen utan i symbios med gamla träd.
Träden levererar sockerämnen till svamparna genom sina trädrötter vilket ger dem sin goda smak.
Så kantarellerna behöver träd, gärna gamla, och växer gärna nära deras rötter. De trivs ihop med flera av våra vanligaste träd; tall, björk, asp, gran, ek, hassel, bok och lind.
Har du väl hittat ditt svampställe så håll koll på det, svampar växter nämligen fort. Under högsäsong kan du fylla kaffetermosen och komma tillbaka två-tre gånger i veckan och plocka.
🌱 Recept
Kolla länkarna nedan, sen är det bara att ut och plocka!
Ofta säger vi förvälla kantareller med det vi gör är att koka in i sin egen vätska. När man förvällerr så kokar man och häller bort all vätska. Vissa svampar flera gånger och visst antal minuter.
Lite annorlunda. Gott till olika kötträtter.
Frugan och jag är inga data nördar och har ingen ipad. Istället promenerar vi gärna i skogen.
Utgå ifrån [recept grundrecept-pasta-2] och 4 ägg. Sen kan man fylla med nästan vad som helst.
Syltade trattkantareller är bl.a. gott till olika kötträtter men kan användas till nästan vad som hellst som tillbehör.
Går bra att byta köttsort, men ett jättegott recept från jaktjournalen.
LYXIGT GOD HÖSTSOPPA
Härligt tillbehör framför allt till rådjur-, hjort- eller renfilé. Mängden svamp i ursprungsreceptet gäller färsk svamp, jag har försökt ge rätt mått även på torkade eller frusna.
Kantareller och fläskfilé passade väldigt bra ihop, snabbt gick det också.
Lätt, enkelt och säsongsbetonat. Lika bra som förrätt som en lättare måltid en fredagskväll.
En riktig lyxmåltid! Gör ordentligt med sås, den är helt otrolig. Servera med stekt blandad svamp, några lingon och potatismos eller kokt potatis.
Bacon ger knaprig sälta till den höstiga kantarellpajen.
Det bästa som finns på hösten är alla goda svampar som finns att tillgå. Detta receptet är verkligen superenkelt och man snor snabbt ihop lite vardagslyx innan Bolibompa.
Perfekt förrätt så här i höst- och svamptider.
Paj med varm stuvning på trattkantareller.
Det är gott med en nygjord kantarellpaj, när man varit ute i skogen och plockat!
Mårtens köttfärslimpa.
Krämig pasta med kantareller. den som har tur har plockat egna svampar.
Fantastisk goda biffar som serverades med en sallad, har även smakat med mos till - mycket gott.
lättlagad god "höst"soppa
Det är aldrig något problem att långtidsförvara de vackra, läckert gula kantarellerna. De avnjuts alltid så snabbt som möjligt. En stor favorit är kantarellsmörgåsen.
En mycket god gratäng med fläskfile och skogens guld som går utmärkt att förbereda innan gästerna kommer
Lättlagad lasagne för det festliga tillfället.