🌱Skördetid
Här djupdyker vi i vad skog, sjö, åker, trädgård, hav och land (och alla andra ställen) har att skörda.
Få saker smakar så gott som det man själv har odlat, plockat, fiskat och skördat. Tack naturen för att du bjussar oss på så mycket godsaker🌱
🌱I dagens korg, hink, mjärde, spann, nät…. hittar vi: plommon
Har ni ett bra plommonträd som ni inte mäktar med själva så säg till grannar att de gärna får komma in och plocka eller sätt en låda med plommon vid staket. Så fint att de kommer till användning och så trevligt för dina grannar.
Det finns även flera organisationer som hjälper till med det. Som matchar ihop fruktträd med glada fruktplockare. Ett trevligare sätt att palla helt enkelt. Kolla in pallafrukt.se
Plommon är en stenfukt och är liksom de flesta frukter indelade i underarter. Den delas in i sviskon (katrinplommon), rundplommon, mirabell och krikon.
🌱 Användning - Plommon är inte bara goda som de är, utan tacksamma att jobba med i sylt, marmelad, chutney, bak, bröd, mat…det mesta helt enkelt.
Min favorit är nog när det söta och lite syrliga även får sällskap av lite hetta i det asiatiska köket. Som en plommonsås till dumplings.
🌱 Förvara - Omogna plommon mognar bäst i rumstemperatur och mogna förvaras bäst i kyl eller sval. De har en relativt kort hållbarhet så man får bestämma sig för vad man vill göra med dem.
🌱 Torka - Dela och kärna ur. Skär sedan i klyftor – ju större snittytan är, desto fortare går det. Ugnstemperatur max 50° i ca 8 tim.
🌱 Frysa in - Funkar fint, men passar bäst till att koka exempelvis sylt, kompott eller marmelad. Frys in dem med skal och kärnor i fryspåse eller plastburk. Halvtina dem före kokning.
🌱 Allergi - Det är tråkigt nog många som är allergiska mot stenfrukter. Dock verkar det oftast gå bra när de är tillagade i någon form.
🌱 Vad lagar ni helst på era plommon? Kommentera gärna:)
Behöver ni mer inspiration så kolla in recept-länkarna nedan - så mycket gott!
/Kristin
Soppa med smak av stjärnanis toppad med en kardemumma panna cotta.
Fantastisk god höstmat! Se till att låta köttet koka länge så det blir sådär mört att det smälter på tungan. Får man inte tag på vildsvin kan det säkert fungera med fläskkarré också.
Lättbakade plommonmuffins med kardemummasmak.
Äppelkaka med plommon marmelad toppad med två smaker av deg (choklad och original).
Lättlagad efterrätt-kan förberedas och vänta i kylen. När det är dags att äta efterrätten åker plommonen in i ugnen en stund. Varm frukt smakar mera.
Lättbakad och god kaka att ta vara på plommonen. Har även bytt ut med att stö över blåbär. Till långpanna, tredubbla receptet.
En härligt saftig kaka med solmogna plommon som serveras med en riktigt god romsås.
Helt otrolig maträtt men man kan byta ut kalvfärsen om man vill!
Min egen favoritglass. Jag brukar hälla upp i 6 st "gelé-burkar" - alldeles lagom portion att ta fram och mumsa på.
Räddaren i nöden, se till att ha smördeg i frysen. Sen kan man lugnt invänta besök.
Pepparmix smaksätter köttet, picnicbog eller karré. Serveras med en len och mild gräddsås.
Plommon ger god smak till köttfärsen.
Klassisk rätt gjord på den något magrare ytterfilén.
Tänk att enkelt sidfläsk kan bli så gott!
En god marmelad gjord av plommon. En sats bli ca. 2 l
Plommonen kan bytas ut mot äpplen eller päron.
Ibland har jag turen att mina snälla vänner låter mig norpa frukt i deras trädgård. En god vän hade mycket plommon hemma som fick bli en god saft. Receptet räcker till en saftfalska.
Dessert. Serveras med lättvispad grädde eller gammaldags gräddvanilj glass.
Gott tillbehör till stekt kött.
God plommonsylt som ärvts av min mans farmor Anna.
Goda som dessert tillsammans med glass. Blir till knappt 1 litersburk. Jag hade tyvärr inga mindre burkar hemma.
Denna delikatess blir ännu godare, om den får marineras 3-4 dagar. Men den är även god om den bara har stått över natten. Servera glass, vispgrädde el. vaniljsås till.
Kan vara gott till kaffet.
Ingefäran ger mer sting till den goda marmeladen. Blir ca 6-7 dl.