Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

SAFFRAN I MATEN!

av Kokaihop
2022-December

SAFFRAN är världens dyraste krydda, men det behövs bara något ynka gram för att få fram den där speciella smaken och fantastiska färgen.
De flesta av oss förknippar saffran med julen och kanske framförallt julbaket, men det är verkligen en bra matkrydda. Något vi skulle kunna bli ännu bättre på att nyttja i Sverige. 

FORM
Välj hel saffran. Alltså hela bitar trådsaffran, det ger mer smak. 
Till skillnad från det malda pulvret består trådsaffran av hela pistiller. Den stora smakskillnaden beror på att mycket smak går förlorad då kryddan mals, precis som med andra kryddor. Därför är det alltid bättre att mala eller mortla kryddorna precis innan de skall användas.

FÄRG
Välj den allra rödaste burken. Ju rödare färg desto mer smak.

VÄCK SMAKEN
Ett bra sätt att få ut mer av smaken är att lösa upp den i vätska. 
Marinering frigör både smak och färg i mald och hel saffran. Vätskan kan vara alkohol, degvätska, olja, vatten eller annat.
Testa att blanda ner 2-3 msk rom med 1 gram saffran och låt stå och dra 24 timmar. Otroligt mycket smak blir det.

SAFFRANSOLJA
En mer långvarig marinad är att blanda ner hela saffranspistiller i en neutral olja. Ett mycket prisvärt sätt att få ut mycket smak.  

Recept
Här har vi samlat några färgglada och goda rätter. 

Linked recipes
  • saffran
  • krydda
  • julbak

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB