SAFFRAN är världens dyraste krydda, men det behövs bara något ynka gram för att få fram den där speciella smaken och fantastiska färgen.
De flesta av oss förknippar saffran med julen och kanske framförallt julbaket, men det är verkligen en bra matkrydda. Något vi skulle kunna bli ännu bättre på att nyttja i Sverige.
FORM
Välj hel saffran. Alltså hela bitar trådsaffran, det ger mer smak.
Till skillnad från det malda pulvret består trådsaffran av hela pistiller. Den stora smakskillnaden beror på att mycket smak går förlorad då kryddan mals, precis som med andra kryddor. Därför är det alltid bättre att mala eller mortla kryddorna precis innan de skall användas.
FÄRG
Välj den allra rödaste burken. Ju rödare färg desto mer smak.
VÄCK SMAKEN
Ett bra sätt att få ut mer av smaken är att lösa upp den i vätska.
Marinering frigör både smak och färg i mald och hel saffran. Vätskan kan vara alkohol, degvätska, olja, vatten eller annat.
Testa att blanda ner 2-3 msk rom med 1 gram saffran och låt stå och dra 24 timmar. Otroligt mycket smak blir det.
SAFFRANSOLJA
En mer långvarig marinad är att blanda ner hela saffranspistiller i en neutral olja. Ett mycket prisvärt sätt att få ut mycket smak.
Recept
Här har vi samlat några färgglada och goda rätter.
En färg- och smakexplosion. Grymt snygg sallad att servera som den är (vegetarisk), tillsammans med lammbiffar och halloumi.
En jul- och adventsinspirerad fiskrätt, snabblagat och funkar klika bra till vardag som till fest.
En fantastiskt god soppa för dig som gillar skaldjur.
Gotländsk specialité som passar bra året om men är kanske smidigast att göra till jul då man ofta har både saffran och risgrynsgröt hemma. Serveras traditionellt med salmbärssylt, men hallonsylt går minst lika bra.
Kyckling, saffran och räkor känns kanske som en udda kombination? Men den är en fullträff! Plocka bort räkorna om du är allergisk.
En svensk variant av det persiska receptet. Det tar lite längre tid att koka ris på det här sättet, men jag garanterar att det är värt besväret. Luftigt, aromatiskt, smakrikt och vackert. Koka gärna lite mer och frys in.
Ganska mäktig i smaken, mycke saffranssmak. Grundreceptet är på 4 portioner men räcker till 8-10 st tycker jag. Saknade citronmeliss så jag doftade över med kanel som även passar bra i smaken med äpple och saffran.
Fredrik Eriksson lagade i TV-Nyhetsmorgon en fiskgryta, som såg god ut. Jag testade den. Den är enkel, snabb, god och vacker. Passar både till vardag och fest.
En underbart god och lättlagad Paella
Vitlöksmajonäs med smak av saffran. Gott som tillbehör till grillad fisk, fisksoppa eller fiskgryta.
Enkelt att tillaga och passar till all indisk mat.
En enkel rätt som du lagar på mindre än en kvart. Den är både god och lättlagad!
Variera smaken på kryddsmöret, byt ut citron mot pepparrot, färska örter eller kapris. Foto: Michael Krantz
Shirini keshmeshi
En härligt lyxig kall glasstårta som kan serveras t ex i advents- och juletider, men kan varieras så den kan serveras året runt.
God pastarätt , passar vid finmiddag.
En super god kycklingrätt som går snabbt att laga och är gudomlig god!
Vilken fisk skall man välja? Svaret är så enkelt - alltid MSC. Den blå hållbara fisken 💙Den som både smakar gott och gör gott 🌎 Här en lättlagad fiskrätt som smakar mycket och gott av saffran, stjärnanis, kokosmjölk, chili och sötpotatis. Även en trevlig julrätt om man vill.