Mazarin är en svensk klassiker till fikat som har hängt med länge. Ett bakverk av 1600- och 1700-talstyp, alltså bakat som en liten, spröd pastej. Skalet består av mördeg, oftast fyllt med en blandning innehållande mandelmassa och toppat med vit glasyr.
Det råder delade meningar om vart namnet kommer ifrån, men mycket pekar på att kardinalen Jules Mazarin (1602-1661).
Det finns olika variationer med olika fyllningar och topping, vissa med egna namn – exempelvis Cubamazarin med choklad och hasselnötter och Katalan som innehåller hallonsylt.
Sen finns det såklart en uppsjö av andra goda, roliga varianter och smaker (kolla in länkarna nedan)
Har ni inga mazarinformar eller lite ont om tid så gör en långpannekaka eller tårta. Kakorna funkar även fint att frysa in men vänta då med glasyren.
Trevlig mazarindag på er!
/Kokaihop
Härliga rutor som går ganska snabbt att göra.
Man kan också göra den som tårta, en form med 25 cm. i diameter blir lagom. Grädda då tårtan i 175 grader ca. 20-25 minuter.
Snabb och lättbakad kaka
Det här är riktiga kalaskakor, som dessutom är mycket lättbakade. Jag har bakat den här kakan varje jul sedan 1984, alltså i 25 år. Tycker den passar bra till jul med sin rosaröda glasyr!
Mycket god kaka att göra i form eller också dubbla receptet och gör långpannekaka av den. Glasera då med florsocker utrört i vatten.
Saftiga, maffiga bitar med hallonglasyr.
Klassiska mazariner kan man ju inte tacka nej till.
Bakas i långpanna 30x40 cm.
Muffins med mandelmassa och glassyr
En saftig mazarinkaka med rom och mandlar.
Gottgottigott! Pudra över florsocker eller bred ut en toscaglasyr istället för sockerglasyr. Serveras som den är eller med glass el. vispad grädde.
Om man ska göra en mazarinkaka, så ska man naturligtvis göra den i en långpanna. Den är ju så himla god!
Muffins utan bakpulver som blir mycket saftiga.
Saftig och god mazarinkaka. Sockerkaksbotten med bittermandelolja, glaseras eller pudras med florsocker. Uteslut bittermandeloljan till saffran så får du en Saffranskaka.
God och enkel att göra
Smakar som en "lyxig" kaka fast den är superenkel att göra!
Enkel och god och lättbakad kaka.
Jätte god kaka som blir väldigt saftig och god från mandelmassan. Rekomenderas verkligen! Mumsfillibabba :) Källa: "a pice of cake"
En variant istället för att göra i små formar.
Ett gammalt recept av min mammas mormor :)
Saftig och underbar mazarinkaka. Ett gammalt recept från min mormors mor. Hur enkel som helst! Mums
Enkel och ljuvligt god. Ett recept från Lindgårdens hembageri utanför Grådö i dalarna. Hittade receptet i tidningen Land.