Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Skördetid - S Q U A S H

av Kristin
2023-Juli

Squash & zucchini
Det är samma grönsak och inte konstigare än att zucchini är det italienska namnet och squash det engelska.

Stora & små 
Squash är en tacksam grej att odla. Skördetiden är lång och även en liten planta kan ge mycket skörd.
De växer så det knakar och blir gärna imponerande stora. Nu vill man inte ha dem för stora eftersom de tenderar att tappa en del smak. 

Ju större squash - desto mer vatten och mindre smak. Men en riktigt stor squash är mycket grönsak, så man får bara välja vad man använder de stora och de små till. 

Vad lagar man på den?
Stor squash - bra att riva ner i plättar, biffar, brödbak, mjuka kakor, grytor, pastasås..
Liten squash - bra att helbaka, grilla, skiva ner i sallad, pickla..

Squashblomman

Fördelen med att odla dem själv är självklart att man även får blommorna. Stora, gula och inte bara vackra att se på utan goda och lite söt-knäckiga i smaken.

Det finns hanblommor och honblommor. 
Honblomman ger frukt, det gör inte hanblomman. Så ska vi äta blommorna så välj helst hanblommorna
Man ser tydligt skillnad då hanblommorna växer på en tunn stam och honblommorna ett tjockt fruktämne, dvs  det som sedan blir en squash.
Ta inte bort alla hanblommor eftersom de behöver pollinera honblommorna. Enklast är att plocka dem på morgonen när de är öppna, sen snörper de ihop sig ordentligt.


Vanligast är väl att fritera dem med hjälp av en bra frityrsmet.
Sen kan man även fylla dem med något smakrikt. Tänk dock på att plocka dem på morgonen då blommorna är öppna och enklare att fylla.

Frysa in

- Riv, krama ur och frysn in i påsar som plattas till.
- Koka puré och frys in i små burkar.
- Skär i bitar och frys in.

Tänk på att tinad squash blir ganska mosig. Så bra att använda till recept som gryta, soppa, röra..recept där konsistensen kan vara något mosig.

 

Linked recipes
  • squash
  • skördetid
  • sommar

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB