Squash & zucchini
Det är samma grönsak och inte konstigare än att zucchini är det italienska namnet och squash det engelska.
Stora & små
Squash är en tacksam grej att odla. Skördetiden är lång och även en liten planta kan ge mycket skörd.
De växer så det knakar och blir gärna imponerande stora. Nu vill man inte ha dem för stora eftersom de tenderar att tappa en del smak.
Ju större squash - desto mer vatten och mindre smak. Men en riktigt stor squash är mycket grönsak, så man får bara välja vad man använder de stora och de små till.
Vad lagar man på den?
Stor squash - bra att riva ner i plättar, biffar, brödbak, mjuka kakor, grytor, pastasås..
Liten squash - bra att helbaka, grilla, skiva ner i sallad, pickla..
Squashblomman
Fördelen med att odla dem själv är självklart att man även får blommorna. Stora, gula och inte bara vackra att se på utan goda och lite söt-knäckiga i smaken.
Det finns hanblommor och honblommor.
Honblomman ger frukt, det gör inte hanblomman. Så ska vi äta blommorna så välj helst hanblommorna
Man ser tydligt skillnad då hanblommorna växer på en tunn stam och honblommorna ett tjockt fruktämne, dvs det som sedan blir en squash.
Ta inte bort alla hanblommor eftersom de behöver pollinera honblommorna. Enklast är att plocka dem på morgonen när de är öppna, sen snörper de ihop sig ordentligt.
Vanligast är väl att fritera dem med hjälp av en bra frityrsmet.
Sen kan man även fylla dem med något smakrikt. Tänk dock på att plocka dem på morgonen då blommorna är öppna och enklare att fylla.
Frysa in
- Riv, krama ur och frysn in i påsar som plattas till.
- Koka puré och frys in i små burkar.
- Skär i bitar och frys in.
Tänk på att tinad squash blir ganska mosig. Så bra att använda till recept som gryta, soppa, röra..recept där konsistensen kan vara något mosig.
Gott att ha som tillbehör till olika kötträtter.
Verkligen jättegott att äta en varm sommardag! Servera ev en liten grillbit el, lax i folie samt en kall gräddfilssås till. Man kan även strö över riven parmesan på squashen vid serveringen.
Pyttipanna i ugnen. (pyttipannan på bilden har jag smakrik korv (typ chorizo) i).
Det går utmärkt att tillaga spetten i stor stekpanna. Serveras med tzatziki o örtkryddad klyftpotatis.
Nästan som en lasagne men med zucchini (squash) istället för pastaplattor.
Lättlagad kvällsmat på P:s vis
Gott och enkelt till lunch eller som liten fin förrätt, beroende på tillbehör. Denna rätt gör vi ofta om squasharna blivit för stora (men inte har hårda frön). Gillas av barn trots att det är grönsaker.
Har du mycket squash (zucchini) kan du frysa in den. Den måste förvällas först. Ta fram till höstens goda grytor.
Snygga bröd som passar med både rökt lax eller räkröra. Zucchinin i baguetterna gör dessa extra saftiga. Receptet kommer ur boken, Baka matbröd med LCHF av Mariann Andersson.
Snabbt och enkelt. En bra ersättare till pasta. Servera t.ex. till vanlig pastasås.
Kalla den LCHF, low carb, zoodles eller bara en väldigt god färsbiff med grönpepparsås & zuccinisallad
En enkel rätt som du lagar på mindre än en kvart. Den är både god och lättlagad!
saftig och god kaka till en kopp te....
Lyxig vardagsrätt som smakar fantastiskt gott! Bekvämt med allt i en panna. Nyttigt dessutom!
Glutenfria och veganvänliga, goda och saftiga biffar.
Påminner om raggmunkar, och jag äter helst med lingonsylt, men det är egentligen Medelhavs-mat (varför finns inte den kategorin?) och serveras gärna med fetaost eller turkisk youghurt.
En underbart god saftig mjuk kaka. Räcker till 12 bitar. Går att frysa in. Enl. Marianne F kan man även göra muffins av denna smet; 200grader i 20 min. i mitten av ugnen.
Squash är gott i köttfärssås! Gott, nyttigt och lite billigare (framförallt om man har squashplantor på balkongen). Man måste inte skala den, men jag gillar det. Skalet kan man blanda ner i salladen.
En syrlig, frisk pasta som fungerar lika bra som ensamrätt som tillbehör.
En lättlagad lasagne som blir krämig och god med hjälp av smaksatt créme fraiche och riven mozzarella. Enkelt och gott till hela familjen! Testa att byta ut laxen mot kyckling eller grönsaker som t. ex squash, paprika och lök.