Kokaihop logoKokaihop logo
bild av shutterstock

Vi smakar på 👉LAKRITS

av Kristin
2018-April

Lakritsrot

Lakrits framställs ur lakritsrot och har varit en av våra smaksättare länge. Lakritsrot växer i södra Europa, Indien och delar av Asien.

Som växt är den lik anis, stjärnanis och fänkål. Ordet lakrits kommer från Grekiskan och och betyder ”söt rot”. Och lakritsroten innehåller det naturliga sötningsmedlet glycyrrhizin som är 50 gånger sötare än vitt socker. 

Saltlakrits

Men om roten är söt, varför är lakrits så ofta salt? Sött och salt är som bekant ofta gott tillsammans och för att få en bra balans så tillsätter man salmiak som är en form av salt ((ammoniumklorid). Så saltlakrits kan aldrig vara ren lakrits.

Konsumtion & produktion

Här i I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet. Men vi äter det som mest i Norden. 

I Sverige äter vi nästan 2 kg lakrits per person och år och det gör oss en till en av världens största lakritsland - sett per invånare. Största konsumtionen i världen har holländarna. 

Lakrits som medicin
Lakritsroten var förr en medicinalväxt. Vanlig i både huskurer och såldes på apotek fram till så sent som på 1970-talet. Nu förekommer den främst i hostdämpande mediciner.

Lakritsförgiftning

I Sverige inträffar varje år ett tiotal fall av lakritsförgiftning, de flesta är dock väldigt  lindriga.

Eftersom människor reagerar så olika så kan Livsmedelsverket inte gå ut med några gränsvärden. De hänvisar i stället till en nordisk studie som drog slutsatsen att konsumtion överstigande 50 gram lakrits om dagen leder till ökad risk för lakritsförgiftning. 

Användning

Man kan tillsätta lakritssmak på många olika sätt. Lakritspulver, salmiaksalt, lakritsgranualt är några vanliga produkter på marknaden. De finns oftast att köpa i välsorterade matbutiker, annars brukar även hälsokostbutiker ha en del roligt att erbbjuda.

Sen funkar det såklart även att använda sitt favoritgodis. Testa att smaksätta både bakverk, bröd och mat med en gnutta lakritssmak. Underbart gott om ni frågar mig.

Behöver ni inspiration - kolla in alla grymma recept i länkarna nedan.

Hårda lakritsgodisar 

Mortla eller banka sönder dem. Ett bra sätt är att göra hål på påsen, lägg den på en skärbräda under en handduk och banka på med hammare eller en kastrull.

Mjuka lakritsgodisar

Klipp ner i små bitar och smält i en tjockbottnad kastrull på låg värme. 

Trevlig lakritsdag på er!

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB