Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Michael Krantz

Ljuvliga sparris!

av Kristin
2020-Maj

Nu är den gröna, fina, svenska SPARRISEN här.  Den vita både odlade och åt vi mycket mer av förr i Sverige. Nu föredrar vi den gröna medan Europa (i alla fall norra) prisar den vita.

Det är en kort säsong, från slutet av april till juni skördas den gröna svenska sparrisen runt om i landet. Idag hittar vi sparrisodlingar bland annat på Gotland, i Östergötland, Bohuslän, Skåne och längs den uppländska kusten.

Tillagningstips!

Skala eller inte?
Den vita är aningen robustare än den gröna och kräver oftast att man skalar den, samt lite längre tillagning. De gröna behövs oftast inte skalas, framförallt inte när när de är i säsong. Skär bara bort den lilla, träiga biten längst ner. 
Vill man skära bort mer avnstjälken på sparrisen så kan man göra det, men använd de bitarna till att koka soppa eller sås. 

Grillen
Pensla dem med olja och grilla dem tills de fått fina grillränder. Strö över lite flingsalt, olivolja och rostade pinjenötter. 

I panna
Smörtek dem i en het panna någon minut. Dra några varv med pepparkvarnen och hyvla över lite parmesanost.

Koka
Hur länge man ska koka dem beror förstås på sparrisens tjocklek, men knappt 1 minut räcker oftast gott och väl – en så kallad blanchering. Vit sparris kan behöva någon minut längre än grön sparris.

Salt & smak
Det är gott med något salt tillsammans med sparris. Ovan med flingsalt, parmesan eller tillsammans med en av mina favoriter, lufttorkad skinka som man torkar i ugnen så att den blir alldels knaprig. 
Skiva ner skinkan i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Torka i 180° tills de är torra och knapriga, ca 10 minuter.

Det är även gott att servera med smaksatt smör, aioli, citrusfrukter eller en hederlig hollandaise.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB