En av favoriterna är Baba ganoush på aubergine, den har vi nästan alltid hemma i kylen när det är grillsäsong. Är även väldigt förtjust i aubergine, denna planta som jag tror att många felaktigt har dömt ut som en grönsak som mest smakar svampigt och oljigt.
Visst kan den bli aningen svampig för att den innehåller mycket vätska, den kan även suga åt sig mycket olja. Men vattna ur den innan tillagning med hjälp av lite salt som får stå och dra så löser ni det problemet.
Aubergine är en bra grönsak att jobba med och förutom röror är den tacksam att grilla i skivor eller halvor, ugnsbaka lådor, gratäng samt kryddiga grytor med färs.
Den är ganska neutral i smaken och tar gärna sällskap av kryddor av olika slag. Vanligast är den tillsammans med orientaliska smaker – jättegott, men låt det inte stanna där utan testa er vidare.
Skall man grilla eller steka dem så tänk på att ha en riktigt het panna. Oftast i recept, framförallt röror, så vill de att man skall skala den eller gröpa ur den. Jag tycker att man skall behålla skalet. Det tillför både smak, finare färg och fibrer.
Här har vi grillat den med skal, men gjorde röran utan för att få lite kontrast i färg. Vill man ha ett fastare kött, och få bort den något svampiga känslan så dra ur lite vätska. Salta skivorna på bägge sidor och låta dem stå och dra ett tag. Torka av och lägg i pannan med lite olja.
Hur använder ni aubergine? Och vad har ni för favoritröror? Dela gärna med er. Vill ni ha mer tips så kolla in länkarna nedan.
Trevlig långhelg!
Gratinerad aubergin med färsröra.
Jag har kryddat ganska kraftigt, man kan minska ner lite på peppar och tacokrydda, det viktiga är att de flesta ingredienserna är med, vill man så kan man även ha ingefära, koriander och persilja i.
Grekisk variant på moussaka.
Aubergine fungerar förvånansvärt bra som ersättning för sill, den blir väldigt neutral när den fått marinera i lagen och har en bra och lite seg konsistens vilken passar perfekt.
En ljuvligt god rätt inspirerad av det persiska köket.
Här är en grekisk variant på köttfärssås, innehåller aubergine, fetaost och oliver.
Krämig moussaka som kan serveras direkt ur pannan. Smidigt, enkelt och mycket gott!
Supergod att doppa en bit nybakad foccacia i....
Underbart god salsa från balkan.
Har gjorde detta som tillbehör till stekt biff, gott!
Mycket medhavssmak på detta. Det kan kvala in både som huvudrätt eller som tillbehör till en fin oxfilé med ungsrostade potatisklyftor. Jag har använt Barillas tomatsås med basilika men gör du din egen blir det pricken över i.
Superlättlagat tillbehör till det mesta grillat.
God grönsaksrätt kan serveras som ensamrätt eller med en köttbit.
Mycket god röra till vitlöksbröd. Recept från Fontana (Från kokboken "Maros kök, Grekisk mat - ett sätt att leva".) En ny personlig favoritgucka.
Inte direkt med grekiska anor, men attans god ändå! Den blir god utan tomatsås också om man vill korta ner det lite. Tzatziki eller annan kall vitlökssås är super till! Gärna en grekisk sallad också.
Kanongod grönsaksmoussaka med fetaost.
En god varm pastasallad.