Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Baba ganoush & Aubergine 🍆

av Kristin
2017-Maj

En av favoriterna är Baba ganoush på aubergine, den har vi nästan alltid hemma i kylen när det är grillsäsong. Är även väldigt förtjust i aubergine, denna planta som jag tror att många felaktigt har dömt ut som en grönsak som mest smakar svampigt och oljigt.

Visst kan den bli aningen svampig för att den innehåller mycket vätska, den kan även suga åt sig mycket olja. Men vattna ur den innan tillagning med hjälp av lite salt som får stå och dra så löser ni det problemet.

Aubergine är en bra grönsak att jobba med och förutom röror är den tacksam att grilla i skivor eller halvor, ugnsbaka lådor, gratäng samt kryddiga grytor med färs.

Den är ganska neutral i smaken och tar gärna sällskap av kryddor av olika slag. Vanligast är den tillsammans med orientaliska smaker – jättegott, men låt det inte stanna där utan testa er vidare.

Skall man grilla eller steka dem så tänk på att ha en riktigt het panna. Oftast i recept, framförallt röror, så vill de att man skall skala den eller gröpa ur den. Jag tycker att man skall behålla skalet. Det tillför både smak, finare färg och fibrer.

Här har vi grillat den med skal, men gjorde röran utan för att få lite kontrast i färg. Vill man ha ett fastare kött, och få bort den något svampiga känslan så dra ur lite vätska. Salta skivorna på bägge sidor och låta dem stå och dra ett tag. Torka av och lägg i pannan med lite olja.

 

Hur använder ni aubergine? Och vad har ni för favoritröror? Dela gärna med er. Vill ni ha mer tips så kolla in länkarna nedan. 

Trevlig långhelg!

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB