Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Michael Krantz

Halloumi, stekost, grillost & eldost - vad är det för skillnad?

av Kokaihop
2023-Maj

I Livsmedelskretsar använder man ibland uttrycket Halloumieffekten - att det tar ca fem år för konsumenter att förstå en produkt (eller kanske snarare för producenter att få konsumenter att förstå). Sen exploderar det och produktionen hänger inte med. Inte bra det heller. 

Halloumin är varumärkesskyddad och får inte tillverkas utanför Cypern. Precis som med många andra produkter. Det är något vackert med det, men det betyder inte att det inte finns liknande produkter som också är bra.

De finns många varumärken i svenska matbutiker som säljer cypriotisk ost. Som Larsa, Fontana, Zeta, Ica, Coop, Favorit och Garant – alla tillverkade på Cypern.

Det gäller för oss konsumenter att förstå att det inte måste vara just Halloumi. Det är en specifik variant, men det finns många fler bra varianter.
Framförallt finns det fler och fler småskaliga producenter här i Sverige och småskaligt och närproducerat är alltid bra. 
Det här är en marknad där det händer mycket så tipsa oss gärna om era lokala favoriter.

Så vad skiljer dem åt?
 

Halloumi

En färskost och ett skyddat hantverk från Cypern. Den ska innehålla max 80 procent komjölk och 20 procent get- eller fårmjölk. Den saltas och äts ofta färsk eller konserverad i saltad vassle. Sen kan den grillas eller stekas i olja eller smör, eftersom den inte smälter utan får stekyta.
Den vi köper i butik är oftast dubbelvikt, dvs den kan vikas ut till en platta. 

Eldost

En ost som är varumärkesskyddat av Svenska gårdsmejerier. Den kan tillverkas av ko, get, får, buffel eller en blandning. En svensk, bra motsvarighet till Halloumi. 

Grillost eller Stekost

Den liknar Halloumi i smak och konsistens. De flesta är tillverkade av enbart komjölk. 

Grilloumi

En ost som är leverantören Fontanas eget varumärke och kan produceras i vilket land som helst. 


Tillagningstips:

Steka -  det är gott att först bryta isär den i bitar så att den får bra, knagglig stekyta.
Grilla - grilla hela biten och skär den sedan i bitar.
Riva - det är så bra konsistens att jobba med. Grovriv osten och blanda i våfflor, omelett, färsbullar, grillade mackor, pannkaka, brödbak...
Halloumi är oftast dubbelvikt, varpå man kan hitta vecket och veckla upp den i en lång bit. Tror inte alla vet det, men kolla nästa gång ni fingrar på en.

Linked recipes
  • ost
  • vego
  • livsmedel
  • halloumi
  • stekost
  • grillost
  • köksskola

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB