I Livsmedelskretsar använder man ibland uttrycket Halloumieffekten - att det tar ca fem år för konsumenter att förstå en produkt (eller kanske snarare för producenter att få konsumenter att förstå). Sen exploderar det och produktionen hänger inte med. Inte bra det heller.
Halloumin är varumärkesskyddad och får inte tillverkas utanför Cypern. Precis som med många andra produkter. Det är något vackert med det, men det betyder inte att det inte finns liknande produkter som också är bra.
De finns många varumärken i svenska matbutiker som säljer cypriotisk ost. Som Larsa, Fontana, Zeta, Ica, Coop, Favorit och Garant – alla tillverkade på Cypern.
Det gäller för oss konsumenter att förstå att det inte måste vara just Halloumi. Det är en specifik variant, men det finns många fler bra varianter.
Framförallt finns det fler och fler småskaliga producenter här i Sverige och småskaligt och närproducerat är alltid bra.
Det här är en marknad där det händer mycket så tipsa oss gärna om era lokala favoriter.
En färskost och ett skyddat hantverk från Cypern. Den ska innehålla max 80 procent komjölk och 20 procent get- eller fårmjölk. Den saltas och äts ofta färsk eller konserverad i saltad vassle. Sen kan den grillas eller stekas i olja eller smör, eftersom den inte smälter utan får stekyta.
Den vi köper i butik är oftast dubbelvikt, dvs den kan vikas ut till en platta.
En ost som är varumärkesskyddat av Svenska gårdsmejerier. Den kan tillverkas av ko, get, får, buffel eller en blandning. En svensk, bra motsvarighet till Halloumi.
Den liknar Halloumi i smak och konsistens. De flesta är tillverkade av enbart komjölk.
En ost som är leverantören Fontanas eget varumärke och kan produceras i vilket land som helst.
Steka - det är gott att först bryta isär den i bitar så att den får bra, knagglig stekyta.
Grilla - grilla hela biten och skär den sedan i bitar.
Riva - det är så bra konsistens att jobba med. Grovriv osten och blanda i våfflor, omelett, färsbullar, grillade mackor, pannkaka, brödbak...
Halloumi är oftast dubbelvikt, varpå man kan hitta vecket och veckla upp den i en lång bit. Tror inte alla vet det, men kolla nästa gång ni fingrar på en.
Går att äta både varm och kall.
4 portioner. 16 små biffar eller 8 stora (Bild 1: ICA, Bild 2: mina biffar)
Fräscha mackor att förbereda inför en tv-kväll eller picknick.
Halloumi och tomatsallad
Tänk på att både ost och skinka är salt, så var varsam när du kryddar! Perfekt rätt både vid fest och en vanlig fredagskväll, tar heller inte så lång tid att göra. Couscousen kan också bytas ut mot bulgur!
God grönsaksrätt kan serveras som ensamrätt eller med en köttbit.
Lättlagad, snabblagad och väldigt god sommarmat! Dessutom helt vegetarisk!
Lyxade i dag till stroganoffen lite och lade till stekt halloumi och äpple. Gjorde verkligen susen.
Får ni inte tag på rostad majs så går det fint med något annat knaprigt. Foto: Michael Krantz
Byt ut falukorv till halloumi och vips så har du en riktigt god vego-middag!
Ett av Middagsfrids topprecept i maj månad. Halloumi är gott året runt och passar bra i både sallader och som grillad i bröd.
Läckert som förrätt eller lunch. Glutenfri.
En matig gryta som smakar och doftar Indien. Härliga toner av garam masala, gurkmeja, och ingefära som mjukas upp med grädde. Smaker som går hem hos både stor och liten. Funkar även att byta ut paneer mot halloumi. Servera med kokt ris, naan-bröd eller blomkålsris.
En köttfri middag med god haloumi som spelar huvudrollen tillsammans med härliga sötpotatispommes. Istället för sås blir det avokado.
En härlig, grillad sommarsallad med svenska råvaror. Grillost, grönsaker och svenska gryn. Här användes havreris men det finns många goda svenska gryn att välja bland.