Lingonbusken är en kompakt växt som blir mellan 10-40 cm hög och som växer bra i halvskugga, gärna i gles barrskog eller på ett kallhygge.
Hur kall vintern än är så släpper den inte ifrån sig sina mörka och kraftiga gröna blad. Faktum är att lingonbusken klarar upp till -40 grader vilket inte många andra växter kan mäta sig med.
Blommorna som sedan blir bär blommar i maj till juni, men bären mognar först i augusti-september. Då kommer de vackra mörkröda bären i mindre klasar fram som enklast plockas med en bärplock.
Inte ett superbär utan anledning
Lingon har länge använts inom medicinska områden, bland annat på grund av följande:
Hur tar vi då hand om lingon på bästa sätt?
Självklart genom att koka saft, sylt eller gelé men också genom att frysa in, torka eller äta rårörda. Lingon kräver inte mycket för att konserveras på ett effektivt sätt då det naturligt innehåller ämnet bensoesyra vilket är en typ av konserveringsmedel.
Att koka bären tillsammans med socker räcker för att få en god sylt som håller länge i kylskåpet. Lingon är också ett trevligt bär att torka för att använda i en müsli till frukostyoghurten eller att toppa gröttallriken med.
Lingon används ofta som smakförhöjare när det är den ”vilda” smaken man vill åt och äts ofta ihop med kötträtter eller stekt fisk. Även bladen går att använda till till exempel te då de har en lätt vaniljsmak.
Tips! Serverar du brunsås till din rätt? Ge den då en god rund sötma genom att addera en sked med lingonsylt i brunsåsen vilket även knyter ihop rätten. Fungerar självklart lika bra rakt ner i grytan.
Torkade lingon
225 gram lingon (färska eller frysta)
Sprid ut lingonen på en plåt med bakplåtspapper så att de inte rör vid varandra (de behöver inte tina innan om du använder frysta).
Sätt in i ugnen på 70-80 grader varmluft och torka i 3-5 timmar tills de skrumpnat ihop. Tiden beror på bärens storlek och hur mycket vätska de innehåller. Vill du ha bären söta kan du innan du häller ut dem på plåten blanda dem med 1 msk strösocker och sedan torka dem.
Snabbfakta
Säsong: Augusti-September (svenska)
Ursprung/växer: I torr skogsmark, gärna i halvskugga
Förvaras: Färska förvaras kallt. Går att frysa in som färska, torka och konserveras i form av saft, sylt med mera
Hållbarhet: 1 månad eller mer (går bra att frysa och håller då längre)
/Julia på Matredaktionen
Bekvämt att koka sylt pö om pö, så att man slipper stå en hel dag med alla bär samtidigt. Ta fram ca 1 kg frysta bär åt gången. 1 sats på 1,2 kg lingon blev till ca 18 dl sylt.
Gott till söndagsstek el. annat kött. Passar bra till vilt. Blir ca 6 dl.
Smakrik kaka att ha till kaffe eller te.
Lingongröt enligt gammalt recept. Enkelt att göra.
Ett jättelättbakat bröd. Bara att röra ihop, inget knådande och inget jäsande.
Klumpar i moset eller inte är en ständigt pågående diskussion. Potatisstöt, elvisp, ballongvisp eller två gafflar man korsar ihop brukar vara bra redskap. Mixar man är det bättre att köra på låg hastighet och ganska kort annars kan stärkelsen bli klistrig.
Mycket god lingonsylt.Passar till allt.
Förstår att det här inte faller alla i smaken men det är både näringsrikt och gott! Blod kan man köpa i välsorterade butiker, vanligtvis fryst.
Krispigt och gott knäckeröd med smak av hasselnötter och friska lingon.
Det är lingonsäsong, så varför inte göra något riktigt smarrigt på dessa godingar?! Här kommer ett supergott recept på en ljuvlig lingoncheescake
Syrlig och god cheesecake med pepparkaksbotten
God dryck till maten eller läskande gott med sockerdricka.
Friskt och gott! Kokte eftersaft på bärmassan. Den är lika god, men innehåller inte lika mycket naturligt konserveringsmedel och bör därför drickas upp först. Mängd ca 1,5 liter lingonsaft + 0,75 l eftersaft.