Kräftskivan steg för steg
av Kokaihop
Grönt, rött och gult är kräftskivans färger - grön dill, röda kräftor och gyllengula ostar. Låt färgerna gå igen i dukning, mat och dekoration. Med lite nytt och lite gammalt i en härlig mix får du den rätta känslan på kräftskivan.
Börja med tilltugg och en uppfriskande fördrink eller bål. Ett gott nybakat bröd mättar och ett par goda matpajer och några kalla rätter som kräftcocktail och skaldjurspaté är smidiga att servera.
Avsluta med något sött. När sista klon är knäckt och sista snapsvisan sjungen kan de allra flesta behöva något som piggar upp för att orka hålla lågan upp inpå småtimmarna.
Beräkna cirka 0,5 kg kräftor per person till kräftskivan - ett halvt paket var. Öka på mängden om ni vill frossa ordentligt i kräftor eller minska något om det är många tillbehör. Tänk också på att tina frysta kräftor i kylskåpet en till två dagar innan festen. Att snabbtina kräftor i vatten eller mikrovågsugn gör att de tappar smaken.
Ett tips är att spara kräftskalen och använda till soppa, fond eller buljong.
Använd dig av checklistan här nedanför när du planerar din kräftskiva och hämta tips och hjälp från kräftskivans planeringsguide.
Använd checklistan här nedanför. Skriv ut och bocka av för varje avklarad punkt.
Mat
- O Välkomstdrink eller bål
- O Ljust och mörkt öl
- O Vitt vin, torrt och friskt.
- O Snaps
- O Mineralvatten
- O Läskedryck eller saft
- O Kaffe
- O Mjölk och socker till kaffet
- O Avec
-
Övrigt
- O Stora fat att lägga kräftorna på (engångsfat eller hitta hemma)
- O Pappersdukar till bordet eller borden
- O Tallrikar till alla gäster (papper eller porslin)
- O Tallriksunderlägg i papper
- O Ölglas (glas eller plast
)
- O Snapsglas (glas eller plast)
- O Kaffekoppar (glas eller plast)
- O Assietter till efterrätten (papper eller porslin)
- O Bestick (knivar, gafflar, kaffeskedar, köp eller låna ihop bestick)
- O Kräftbestick
- O Kräfttång till kräftklorna
- O Bunkar eller stora fat till skalen
- O Ljuslyktor + värmeljus för extra mysfaktor
- O Bordsdekorationer med kräftkänsla
- O Papperslyktor med kräftkänsla
- O Kräfthattar
- O Servetter (gärna med kräftmotiv)
- O Haklappar
- O Våtservetter för kladdiga fingrar
- O Sopsäckar för skalrester
- O Disktrasor - för det kan bli kladdigt
- O Sånghäften och musik! Bra musik är A och O för rätt feststämning.
Använd kräftskivans planeringsguide här nedanför. Skriv ut och bocka av för varje avklarad punkt.
Ett par dagar före skivan
- O Planera maten. Kolla upp matallergiker, vegeterianer och planera för ersättningsmat. Vilka tillbehör ska du ha? Vilka drycker? Ska du ha någon dessert, kaka eller tårta? Se checklistan.
-
- O Kolla igenom kökslådor och skåp. Finns rätt och tillräckligt med tallrikar, bestick, glas och så vidare. Se checklistan.
-
- O Reka verandan och trädgården. Kontrollera så att det finns förlängningssladdar och glödlampor för att få det att lysa sämningsfullt om du tänker du ska ha elektriska lyktor i trädgården eller på verandan.
-
- O Köp kräftor. I alla fall om du ska ha frysta kräftor. Det tar nämligen sin tid för de små skaldjuren att självtina i kylen. Ska du däremot ha färska kräftor bör du vänta med att införskaffa skaldjuren.
-
Dagen före skivan
- O Tina frysta kräftor. Lägg paketen med frysta kräftor i kylen och låt dem tina långsamt. Har du bråttom funkar det att tina kräftorna i rumstemperatur i 12 timmar. Har du riktigt ont om tid kan du lägga den obrutna plastförpackningen med kräftor i kallt vatten i ca fem timmar. Den ambitiöse kokar en ny lag till de frysta kräftorna.
-
- O Planera tillbehören. Välj en eller ett par goda och mättande tillbehörspajer att servera under kvällen.
-
- O Förbered desserten. Välj och förbered en smarrig dessert, tårta eller kaka att servera under kvällen.
-
På festdagen
- O Kyl snapsen. Lägg snapsen på kylning.
-
- O Laga paj. Laga tillbehörspajer.
-
- O Dessert. Gör klart efterrätten.
-
- O Duka och dekorera! Tips! Har du levande ljus och lyktor? Se till att ha en brandsläckare nära till hands eller en hink med vatten om olyckan skulle vara framme.
-
- O Kräftorna på fat. Lägg upp kräftorna i fina formationer på stora fat. Ställ dem i kylen tills det är dags att äta.
-
Precis innan gästerna kommer...
- O Blanda bål eller välkomstdrinkar. Vänta med isen till de första gästerna kommer.
-
- O Garnerar kräftorna. Garnerar de upplagda kräftorna med färsk krondill.
-
- O Duka upp till fest! Ta fram kräftor, tillbehör, snaps, öl, bröd och ost. Öppna första ölen och njut för nu är dett dags för fest.
-