Det finns såklart inget rätt eller fel när det kommer till hur man bakar de bästa lussekatterna eftersom vi alla tycker olika.
Mormors recept, farmors knep, barndomens tradition eller något annat som gör att just dina lussekatter smakar ljuvligt.
Men eftersom vi tycker om att baka på Kokaihop så välkomnar vi alltid nya recept och baktips.
KESELLA
Ska det vara Kesella (eller gräddfil, filmjölk..) eller inte i baket är något som brukar diskuteras.
Det är faktiskt ett baktips som har hängt med länge, även om det inte var just produkten Kesella tidigare utan någon form av syrlig mejeri-produkt som t. ex Gräddfil.
Ett sätt att använda mindre smör eftersom det var dyrt, men ändå få saftiga och goda bullar. Det ger även en gnutta, god syrlighet i smaken.
Mer saker som påverkar:
Allt samspelar för hur saftiga och hållbara våra bullar blir
Baktips för saftiga lussekatter:
Smält inte smöret. Smält smör får en annan fettsammansättning som suger upp mjölet. Knåda istället in det rumsvarma smöret.
Låt mjölken/degvätskan vara sval/rumsvarm och låt gärna degen jäsa lite längre.
Var lite vaksam med mjölmängden, hellre för lite än för mycket. Det sista knådar ni in på slutet.
Låt gärna degen vila länge, stirra er inte blinda på klockan utan titta på hur degen har jäst.
Många degar mår bra av att kalljäsa, så våga testa även om det inte står i receptet. Gott och härligt att börja morgonen med att baka ut bröd.
Vill ni garanterat få riktigt saftiga bullar så testa att baka ut dem i form, som ett brytbröd. Då stannar allt det goda, saftiga kvar i bullarna.
Fin bakdag på er
Detta är mitt överlägset bästa recept på lussekatter. De bakas på gammeldags vis utan kessella. Blir väldigt saftiga och goda!
Saffransbullar som bakas ut i långpanna som ett brytbröd. Inte nog med att det blir lättbakat, det blir otroligt saftigt och gott. Alla smaker, fyllning och glasyr stannar kvar i formen och trängs i bullarna. Så goda!
Snabbakade och goda saffransbullar, perfekt när baket behöver gå fort. Nötter kan enkelt varieras med russin, mandlar eller frön.
Kesella eller inte? Den eviga Lussekattfrågan. Jag är kluven, ändrar mig hela tiden och brukar därför variera. Här är en av mina favoritvarianter utan Kesella.
Ett måste till advent och lucia.
Luftiga lussekatter
Stora, härliga, saftiga och goda lussebullar. Ingenting för fettskrämda! Jag bakar lussebullar en gång per år och då vill jag att de ska vara riktigt goda.
Saftiga lussebullar fyllda med mandelmassa, vanilj och smör. Genom att använda fördeg blir de saftigare och håller bättre. Mjölmängden som krävs kan variera lite från gång till gång så häll i lite i taget.
Jag gillar lussekatter så här kommer mitt recept på lussekatter
Lussebullar med honung, dvs utan socker. Innehåller även kesella/kvarg
Så här gör jag mina lussekatter utan kesella!
Aldrig smakat saftigare lussekatter, helt underbara!
Lussebullar, som smakar mycket saffran.