Kokaihop
763

bild av

Bild 1/12

Mammas lussebullar

Stora, härliga, saftiga och goda lussebullar. Ingenting för fettskrämda! Jag bakar lussebullar en gång per år och då vill jag att de ska vara riktigt goda.

  • Ingredienser
    22
  • Antal visningar
    74,244
Betyg :
Vad tyckte du om det här receptet?

Ingredienser

  • 1 liter mjölk
  • 400 gram smör
  • 4 dl socker
  • 100 gram torrjäst för söta degar
  • 1 st ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 1 gram saffran
  • 1 tsk salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • Pensla med före gräddning:

  • 2 st ägg, uppvispade
  • 4 msk vatten
  • Pensla med efter gräddning:

  • 2 dl florsocker
  • 4 msk vatten
  • Deg på 0,5 liter mjölk:

  • 1 liter mjölk
  • 400 gram smör
  • 4 dl socker
  • 0.75 gram jäst
  • 1 st ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 1 gram saffran
  • 1 tsk salt
  • 2 krm hjorthornssalt

Gör så här:

  1. 1

    Smält smöret i kastrull och häll i mjölken. Krossa saffran med lite strösocker i mortel. Häll saffran i mjölken. Värm till ca 45-47 grader (ej över 50 grader) för torrjäst. Bäst att kolla med termometer.

  2. 2

    Häll hälften av mjölet i matberedaren. Tillsätt socker, jäst, salt och hjorthornssalt. Blanda om.

  3. 3

    Häll i mjölken och ett ägg och bearbeta degen klimpfri. Tillsätt resten av mjölet i omgångar, men spara ca 2-3 dl mjöl till utbakningen.

  4. 4

    Låt bearbeta degen på högsta läget i 3 minuter. Strö över lite mjöl, täck över med plastfolie och låt jäsa 30-45 min i bunken.

  5. 5

    Baka ut lussebullarna till valfri modell och tryck ner russinen på sin plats.

  6. 6

    Jäs bullarna på plåten i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  7. 7

    Vispa upp äggen med lite vatten till pensling. Blanda florsocker med vatten så det får smälta.

  8. 8

    Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 7-10 min.

  9. 9

    Pensla de nygräddade bullarna med florsockervatten. När vattnet torkat in får bullarna svalna under bakduk.

  10. 10

    Av den sista degbiten (mindre än en fjärdedel av degen) brukar jag göra en julbulle. Kavla ut degen, bred på mjukt smör, grovriv mandelmassa över och strö på russin. Rulla ihop och skär i 3 cm-bitar. Lägg bitarna i en form med löstagbar botten. Sätt ett bakplåtspapper i botten först. Låt jäsa, pensla med ägg och strö på mandelflarn.

  11. 11

    Grädda julbullen i 175 grader ca 25-30 minuter. Pensla med florsockervatten efter gräddning och låt svalna under bakduk. Vid servering, på det stora julkaffebordet, sätter jag ett tänt kronljus i mitten på bullen.

Beställ hem maten frånmat.se
  • Kategori:

    Stora & små kakor

  • Källa:

    Egen variant

  • Publicerat:

    2009-November

  • jul
  • Julbak
  • lucia
  • lussebullar
  • lussekatter
Det här receptet har 39 Kommentarer. Vad tyckte du om receptet!

Kokaihop är sveriges största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kokaihop i mobilen

© 2019 Kokaihop Media AB