Färskost är ett samlingsnamn för flera olika sorters ostar. Den kan vara halvflytande, som t.ex. vår svenska kvarg och keso. Den kan vara fast som den grekiska fetaosten. I Italien finns ett antal olika typer av färskost: mozzarella, mascarpone och ricotta och i Frankrike har man bl.a. boursin och cantadou.
Här i Sverige så tänker vi kanske främst på den krämiga, bredbara färskosten som smakar både syrligt och friskt. En cream cheese som funkar till bra mycket mer än som smörgåspålägg.
Jag använder det i brödbak, i desserter, matlagning och gör mycket kalla, krämiga såser på den. Kolla länkarna nedan för receptinspiration.
Det är faktiskt enklare än vad man kan tro att göra egen färskost, plus att det är mycket gott att baka bröd på vasslen som blir över. Alltid gott att äta hemlagat plus att man vet att det är helt fritt från tillsatser.
2 liter filmjölk
Så här:
Ta en ren handduk och lägg i ett durkslag eller spänn det över en bunke med rep eller liknande. Häll i filmjölk och låt ligga/hänga över natten i kylskåp. Filen kommer släppa vätska, alltså vassle som hamnar i bunken, och handduken skall helst inte doppa ner i det.
2 dl färskost
1 dl solrosfrön
1 dl lagrad ost, finriven
1 knippe persilja
1 msk olivolja
Rosta solrosfrön i en het panna. Mixa samman med persilja, ost och olivolja. Blanda samman med färskost och smaka av med salt och peppar.
2 dl färskost
1 dl inlagda soltorkade tomater, hackade
1 näve ruccola
Hacka ner soltorkade tomater och ruccola. Blanda samman med färskost och smaka av med salt och peppar.
2 dl färskost
1 citron, ekologisk
1 knippe dill
Skölj citronen väl och riv av skalet. Hacka ner dill och blanda samman allt med färskost. Smaka av med salt och peppar.
8 dl havregryn
1 paket jäst
1 dl solrosfrön
0.5 msk salt
ca 14 dl vetemjöl + lite till utbakning
ca 1 liter vassle + lite till pensling
Så här:
Koka upp hälften av vattnet. Häll det över havregrynen i en bunke och rör om. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Smula ner jästen i en annan bunke. Häll på resten av vatten och rör om.
Tillsätt övriga ingredienser och havregryn. Knåda i maskin eller för hand.
Täck med kökshandduk och låt jäsa 30 minuter.
Forma degen på mjölat underlag till avlånga limpor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla med med vassle och strö över lite havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Sött och syrlig ostpaj med riven citronskal! Gott!
Matiga muffins fyllda med ost, bacon och valnötter.
Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta. Smaksätt med det du gilar.
Perfekt att dekorera cupcakes med. Räcker till 20 minicupcakes alt. 10 vanliga cupcakes.
God som förrätt eller som mingelrätt. Kan också göra en stor smörgåstårta.
Bacon ger knaprig sälta till den höstiga kantarellpajen.
Funkar både som förrätt och lättare lunch.
Tar en stund att göra men den blir fantastiskt god! Självklart kan man göra egen lemoncurd men personligen tycker jag att Robertson's är jättegod!
Blixtsnabb röra till förrätt eller fyllning i bakad potatis.
Det är viktigt att förvara degarken under en fuktad kökshandduk medan du arbetar med Rätten, annars torkar de och spricker lätt. Servera knytena ljummna eller kalla, gärna tillsammans med en klick lättsaltad naturell yoghurt och lite sallad.
Väldigt krämig och mycket smakrik hemmagjord färskost med ugnsbakad stark paprika och flingsalt.
Enkel vegetarisk pasta med lime och zucchini.
Mums till middag.
God "röra" till grillad/stekt kött tex kotletter...
Väldigt god