Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Göra egen - FÄRSKOST

av Kristin
2023-Maj

Vad är färskost? 

Färskost är ett samlingsnamn för flera olika sorters ostar. Den kan vara halvflytande, som t.ex. vår svenska kvarg och keso. Den kan vara fast som den grekiska fetaosten. I Italien finns ett antal olika typer av färskost: mozzarella, mascarpone och ricotta och i Frankrike har man bl.a. boursin och cantadou.

Här i Sverige så tänker vi kanske främst på den krämiga, bredbara färskosten som smakar både syrligt och friskt. En cream cheese som funkar till bra mycket mer än som smörgåspålägg.

Användning

Jag använder det i brödbak, i desserter, matlagning och gör mycket kalla, krämiga såser på den. Kolla länkarna nedan för receptinspiration.

Häng din egen!

Det är faktiskt enklare än vad man kan tro att göra egen färskost, plus att det är mycket gott att baka bröd på vasslen som blir över. Alltid gott att äta hemlagat plus att man vet att det är helt fritt från tillsatser.

Hängd naturell färskost

2 liter filmjölk

Så här: 
Ta en ren handduk och lägg i ett durkslag eller spänn det över en bunke med rep eller liknande. Häll i filmjölk och låt ligga/hänga över natten i kylskåp. Filen kommer släppa vätska, alltså vassle som hamnar i bunken, och handduken skall helst inte doppa ner i det.

Svensk pesto

2 dl färskost
1 dl solrosfrön
1 dl lagrad ost, finriven
1 knippe persilja
1 msk olivolja
Rosta solrosfrön i en het panna. Mixa samman med persilja, ost och olivolja. Blanda samman med färskost och smaka av med salt och peppar.

Soltorkade tomater & ruccola

2 dl färskost
1 dl inlagda soltorkade tomater, hackade
1 näve ruccola
Hacka ner soltorkade tomater och ruccola. Blanda samman med färskost och smaka av med salt och peppar.

Citron & dill

2 dl färskost
1 citron, ekologisk
1 knippe dill
Skölj citronen väl och riv av skalet. Hacka ner dill och blanda samman allt med färskost. Smaka av med salt och peppar.

Havrebröd med vassle

8 dl havregryn
1 paket jäst
1 dl solrosfrön
0.5 msk salt
ca 14 dl vetemjöl + lite till utbakning
ca 1 liter vassle + lite till pensling

Så här:
Koka upp hälften av vattnet. Häll det över havregrynen i en bunke och rör om. Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Smula ner jästen i en annan bunke. Häll på resten av vatten och rör om.
Tillsätt övriga ingredienser och havregryn. Knåda i maskin eller för hand.
Täck med kökshandduk och låt jäsa 30 minuter.
Forma degen på mjölat underlag till avlånga limpor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla med med vassle och strö över lite havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB