Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

VITOST - så mycket mer än man tror!

av Kokaihop
2023-Maj

VITOST
Det finns många bra användbara ostar som kallas Vitost. Vi har varit aningen sena på att upptäcka den här ljuvliga kategorin i Sverige. Strosar man i mataffärer utomlands så finns det ett otroligt utbud. 

Vitost som produkt och inte som kategori, då tänker vi på ystad vitost i saltlake, den lite krämigare varianten av fetaost. Sen finns den i olika konsistens och med varierande fetthalt. 


LABNEH 
Labneh är avrunnen yoghurt som ofta formas till bollar och smaksätts på olika sätt. En krämig, något syrlig god smak som gärna serveras till grillat, i sallad, som pålägg eller på Meze bordet.

Bollarna kan läggas i en burk med olivolja och förvaras i rumstemperatur. Även gott att rulla bollarna i hackade örter och kryddor.


FETAOST
Grekisk ursprungsskyddad vitost gjord av pastöriserad får- och getmjölk. Den vitost vi känner till bäst och även den mest populära vitosten i hemlandet Grekland.
En lätt syrlig smak, god sälta och mycket användbar. 


ANIARI
En mjuk och gräddig vitost med låg fetthalt och mild smak som kan liknas vid den italienska mjukosten ricotta. På Cypern njuter man gärna Anari till frukost med färsk frukt eller som dessert med flytande honung, kanel och valnötter. Färskosten är välkänd på Cypern men har i Sverige kommit i skymundan för halloumin.


MAJDOULLE
Majdoulle är en mild flätost, lik trådost i konsistens och välkänd delikatess runt Mellanöstern. Vitosten förvaras och lagrad i saltlake som bidrar till att utveckla smak, arom och ger även en längre hållbarhet. Förpackningen går att försluta med ett praktiskt lock efter öppnandet. Naturligt rik på protein!


KÄLLA: Larsa.se, Zeta.nu, Livsmedelsverket, Spisa.nu

Linked recipes
  • vitost
  • fetaost
  • meze
  • Larsa
  • labneh

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB