VITOST
Det finns många bra användbara ostar som kallas Vitost. Vi har varit aningen sena på att upptäcka den här ljuvliga kategorin i Sverige. Strosar man i mataffärer utomlands så finns det ett otroligt utbud.
Vitost som produkt och inte som kategori, då tänker vi på ystad vitost i saltlake, den lite krämigare varianten av fetaost. Sen finns den i olika konsistens och med varierande fetthalt.
LABNEH
Labneh är avrunnen yoghurt som ofta formas till bollar och smaksätts på olika sätt. En krämig, något syrlig god smak som gärna serveras till grillat, i sallad, som pålägg eller på Meze bordet.
Bollarna kan läggas i en burk med olivolja och förvaras i rumstemperatur. Även gott att rulla bollarna i hackade örter och kryddor.
FETAOST
Grekisk ursprungsskyddad vitost gjord av pastöriserad får- och getmjölk. Den vitost vi känner till bäst och även den mest populära vitosten i hemlandet Grekland.
En lätt syrlig smak, god sälta och mycket användbar.
ANIARI
En mjuk och gräddig vitost med låg fetthalt och mild smak som kan liknas vid den italienska mjukosten ricotta. På Cypern njuter man gärna Anari till frukost med färsk frukt eller som dessert med flytande honung, kanel och valnötter. Färskosten är välkänd på Cypern men har i Sverige kommit i skymundan för halloumin.
MAJDOULLE
Majdoulle är en mild flätost, lik trådost i konsistens och välkänd delikatess runt Mellanöstern. Vitosten förvaras och lagrad i saltlake som bidrar till att utveckla smak, arom och ger även en längre hållbarhet. Förpackningen går att försluta med ett praktiskt lock efter öppnandet. Naturligt rik på protein!
KÄLLA: Larsa.se, Zeta.nu, Livsmedelsverket, Spisa.nu
Läskande smakexplosion!
En underbar kombination i denna sommarsallad. Jag hittade receptet för 10 år sedan i en grekisk veckotidning och vi äter den ofta när det är årstid för vattenmelon.
Lätt att förbereda, variera efter vad som finns hemma och naturligtvis ta med på picknicken. Vi har ofta en skål färdigkokt quinoa eller bulgur redo i kylen så man snabbt kan slänga ihop en sallad.
Snabblagad, god middag på sådant som oftast finns hemma. Lite skrumpna grönsaker funkar lika bra, då är de extra söta och goda. Mixa såsen slät om ni behöver "gömma" grönsaker för en liten grönsaksskeptiker 💚
Ugnsstekt kyckling i långpanna med fetaost, tomater och oliver. God och lättlagad kyckling med smaker från medelhavet.
Lyxig vardagsrätt som smakar fantastiskt gott! Bekvämt med allt i en panna. Nyttigt dessutom!
Svensk sparris - värd att vänta på! Om man försöker att hålla sig till den svenska säsongen, om man väntar in de fina grönsakerna - då märker man verkligen skillnad. Ibland är det fint att vänta på saker och de smakar så mycket mer när de väl kommer.
Lättlagad lunch för de riktigt varma dagarna eller god sidosallad till grillat.
Kål är en tacksam grönsak att variera under hela året. Prisvärd, mättande och mycket god. Här i sällskap av söt honung, bakad citron, salt fetaost och rostade frön. Lättlagad lyx!
En fräsch och god sallad som är perfekt till en solig och varm sommar dag ( prova och se )
Ett stort, maffigt fat med blandat gott, grönt och nyttigt! Serveras med en kall örtsås med vitost och en krämig ärthummus.
En färskost som du kokar själv. Ganska smaklös i sej själv men serveras med "blana"=(vispad grädde+ messmör + vaniljsocker och ev. kanel). Serveras främst på julbordet med övrig plockmat.
Sallad på "marinerade" vegoburgare. Att marinera stekta burgare är både ett gott sätt att ta tillvara på burgare dagen efter och mycket bra picknickmat. Här användes ALOBAs vegoburgare.
Snabb och god soppa att ta med på picknick. Grilla korven och värm soppan vid lägerlden, eller på Stormkök. Det går även fint att värma soppan hemma och hälla upp på termos. Stek korvbitar, låt svalna och ta med i en burk tillsammans med vitost och hackade ärtskott.