Namnet frikadell kommer från franskans fricadelle som i sin tur kommer från latinets rigo = rosta, bryna. I just det här fallet är det intressant vart namnet kommer ifrån eftersom många anser att frikdeller absolut inte får brynas.
I Sverige äter vi dem främst som små, kokta köttbullar i soppa eller buljong. Kanske som en klassisk Kålsoppa med frikadeller som är en rätt med anor ända bak till 1700-talet.
Den hänger fortfarande med även om vi på senare år har anammat mer av medelhavsvarianten att äta frikadeller med pasta och tomatsås. Vi har slagit ihop dem med våra egna köttbullar helt enkelt.
Och det ena behöver absolut inte utesluta det andra. Allt som bidrar med variation och god mat välkomnas med öppna armar.
Prepp - Frikadellerna behöver såklart lite starthjälp för att komma igång. Det behövs lite hacka, blanda och rullla. Rullandet kan man antingen sätta barn eller barnbarn på, eller så kan man även komma undan med att göra ganska stora frikadeller.
Steka - Som sagt delade meningar om detta. Finare färg och yta om man bryner dem först. Man sparar in på både kalorier och moment om man inte bryner dem. Tycker också att vi äter ganska mycket stekta köttbullar så det är gott att variera med den kokta frikadellen.
Smak - Det bästa med frikadeller tycker jag är att de puttrar på och sköter sig själva i grytan. Frikadellerna ser till så att såsen får bra smak och såsen i sin tur ser till så att frikadellerna blir goda och saftiga.
Ingredienser - Vilt, nöt, lamm, kalv, fågel, kikärtor.... kolla länkarna nedan vad mycket gott!
Tillbehör - Gott till pasta, ris och couscous. Matigt och gott i soppa och gryta. Har på senare tid gjort en del asiatska varianter, som en Ramen med nudlar och mycket smak av koriander och lime.
Hur äter ni helst era frikadeller? Och har ni några bra recepttips så tar jag gärna emot dem.
Goda, saftiga frikadeller med smak av äpple. Jag gillar att ge frikadellerna lite stekyta först och sedan låta dem puttra med i såsen. Vill man göra traditionella frikadeller så kan man såklart strunta i det.
Välsmakande nudelsoppa som kan göras vegetarisk. Kan förstärka och dämpa vissa av smakerna efter egna smaklökar.
En härlig smakrik rätt som för tankarna till varmare breddgrader så här i höstmörkret. Grundreceptet är från Per Morberg men jag har lagt till en del ingredienser. Inser att det är ganska svårt att skriva instruktioner på ett bra sätt :-)
Färgstark smakrik soppa gjord på rödkål, med kycklingfrikadeller smaksatta med chili och koriander. Ett sätt att ta tillvara den överblivna julmaten.
Tar sin lilla stund att trilla frikadeller, men annars är detta en lättlagad rätt som funkar mer än väl till vardags! Bulgur kan bytas mot t ex couscous om man föredrar det!
Bilden gör inte rätten rättvisa, ska byta den så snart jag har tagit en bättre. För det här är en riktig kalasmiddag! Och om du inte gillar lamm så kan du ta blandfärs istället, det funkar också hyfsat.
Saftigt goda frikadeller.
Små goda köttbullar att lägga i soppa, framför allt i kålsoppa, t ex [recept gronkalssopppa] eller [recept brynt-vitkalssoppa-2].
Den perfekta "snällmaten" efter julbordets begivenheter. Men förstås god även andra tider på året. Och massor med fibrer, järn och vitaminer får man i sig. [recept frikadeller-till-soppa] i soppan gör den extra god!
En mycket god rätt för det lite festligare tillfället.