Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Frikadeller - koka eller bryna?

av Kristin
2017-Maj

Namnet frikadell kommer från franskans fricadelle som i sin tur kommer från latinets rigo = rosta, bryna. I just det här fallet är det intressant vart namnet kommer ifrån eftersom många anser att frikdeller absolut inte får brynas.

I Sverige äter vi dem främst som små, kokta köttbullar i soppa eller buljong. Kanske som en klassisk Kålsoppa med frikadeller som är en rätt med anor ända bak till 1700-talet. 

Den hänger fortfarande med även om vi på senare år har anammat mer av medelhavsvarianten att äta frikadeller med pasta och tomatsås. Vi har slagit ihop dem med våra egna köttbullar helt enkelt.

Och det ena behöver absolut inte utesluta det andra. Allt som bidrar med variation och god mat välkomnas med öppna armar.

Prepp - Frikadellerna behöver såklart lite starthjälp för att komma igång. Det behövs lite hacka, blanda och rullla. Rullandet kan man antingen sätta barn eller barnbarn på, eller så kan man även komma undan med att göra ganska stora frikadeller. 

Steka - Som sagt delade meningar om detta. Finare färg och yta om man bryner dem först. Man sparar in på både kalorier och moment om man inte bryner dem. Tycker också att vi äter ganska mycket stekta köttbullar så det är gott att variera med den kokta frikadellen.

Smak -  Det bästa med frikadeller tycker jag är att de puttrar på och sköter sig själva i grytan. Frikadellerna ser till så att såsen får bra smak och såsen i sin tur ser till så att frikadellerna blir goda och saftiga. 

Ingredienser - Vilt, nöt, lamm, kalv, fågel, kikärtor.... kolla länkarna nedan vad mycket gott!

Tillbehör - Gott till pasta, ris och couscous. Matigt och gott i soppa och gryta. Har på senare tid gjort en del asiatska varianter, som en Ramen med nudlar och mycket smak av koriander och lime.

Hur äter ni helst era frikadeller? Och har ni några bra recepttips så tar jag gärna emot dem.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB