✽ Kål? Trots namnet har fänkålen faktiskt ingenting med kål att göra. Namnet fänkål har blivit en försvenskad variant av det latinska namnet Foeniculum. I Sverige används även namnen Knölfänkål och Sötfänkål.
✽ Knölfänkål - är namnet på grönsaken när man odlar fram själva knölen.
✽ Sötfänkålen - är den typ av fänkål som vi konsumerar mest i Sverige. Kring medelhavet kan man hitta fler varianter av fänkål med mer bitter smak.
✽ Kryddfänkål - är växten som består av både fänkålsblommor, blad & frön. Alltså allt förutom själva knölen.
Fänkålsdill
✽ Välj din fänkål med omsorg och hitta den som har mycket fänkålsdill. Här blir det tydligt att fänkålen inte tillhör kålsläktet utan samma botaniska familj som morot, dill och persilja.
De små, gröna bladen som smakar dill, anis och lite citrus. Mycket gott och användbart.
Vart växer Fänkålen?
✽ Fänkålen har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet och i sydvästra Asien där den växer vilt. I det italienska köket hittar man den t. ex mycket i gräddiga fänkålsgratänger med mozzarella och parmesan. Även fänkålsfröna används flitigt som smaksättare i både korv, chark och bröd.
✽ Fänkålen odlas nu även i Sverige. Den kan odlas i hela landet och behöver solljus och lucker, fuktig jord för att trivas. Dock är den lite kräsen vilka den odlas tillsammans med och vill gärna inte dela yta med tomater
Vad smakar den egentligen?
✽ Fänkål har en mild sötma med kryddiga lakritstoner. Den innehåller ett smakämne som heter anetol, som även finns i anis och stjärnanis. Fänkålsdillen har även smak av citrus.
När fänkål värms i exempelvis en soppa eller gryta försvinner en del av det karaktäristiska smakämnet. För att få tillbaka lite av det kan man smaksätta med fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål i slutet av tillagningen.
Och några mer tips:
Kolla in länkara för receptinspiration
Smakar sommar för mig och passar till allt grillat.
Går lika bra att tillaga över öppen eld eller på Triangakök som i en stekpanna på spisen hemma.
En god och mustig soppa med smak av fänkål. Passar bra för kalla dagar.
Låter som en udda rätt. Kombinationen med lakrits och svartvinbärssås blir riktigt bra.
En somrig kryddblandning som funkar riktigt bra till både snaps och sill. Gör ett gäng och ge bort i present.
För oss som inte hittar mängder av svamp i skogen. Ett tillbehör till fisk eller rimmat sidfläsk.
En av mina favoriter är jordärtskockor. Potatiskompott blir festmat med dessa knölar eller varför inte inleda festmåltiden med soppa. Årets kock 2007 står för receptet. Enkel och jättegod förrättssoppa. Päronhacket är pricken över i:et.
Mycket god och spännande sallad med spanska influenser.
Snabblagad och god laxrätt som passar till ris eller pasta. Fisken kan tillagas i större portionsbitar eller som här skuren i mindre format.
En bra rätt till både jul och midsommar
Ljuvligt gott, smakar värre för pappa Dan som en gång spytt ner hela badrummet när han ätit musslor. Vem tror ni fick städa?
Mustig och färgsprakande lammgryta. Serveringstips [recept timbal-med-ris-och-roda-linser-2].
Fisken tillagas i en ångugn med sous vide-funktion. Skonsam tillagning till perfekt temperatur.