Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Fina fänkål 💚

av Kristin
2017-Juli

KålTrots namnet har fänkålen faktiskt ingenting med kål att göra. Namnet fänkål har blivit en försvenskad variant av det latinska namnet Foeniculum. I Sverige används även namnen Knölfänkål och Sötfänkål.

 Knölfänkål - är namnet på grönsaken när man odlar fram själva knölen.

 Sötfänkålen - är den typ av fänkål som vi konsumerar mest i Sverige. Kring medelhavet kan man hitta fler varianter av fänkål med mer bitter smak.

✽ Kryddfänkål - är växten som består av både fänkålsblommor, blad & frön. Alltså allt förutom själva knölen. 

Fänkålsdill

Välj din fänkål med omsorg och hitta den som har mycket fänkålsdill. Här blir det tydligt att fänkålen inte tillhör kålsläktet utan samma botaniska familj som morot, dill och persilja.

De små, gröna bladen som smakar dill, anis och lite citrus. Mycket gott och användbart.

Vart växer Fänkålen?

Fänkålen har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet och i sydvästra Asien där den växer vilt. I det italienska köket hittar man den t. ex mycket i gräddiga fänkålsgratänger med mozzarella och parmesan. Även fänkålsfröna används flitigt som smaksättare i både korv, chark och bröd.

Fänkålen odlas nu även i Sverige.  Den kan odlas i hela landet och behöver solljus och lucker, fuktig jord för att trivas. Dock är den lite kräsen vilka den odlas tillsammans med och vill gärna inte dela yta med tomater

Vad smakar den egentligen?

 Fänkål har en mild sötma med kryddiga lakritstoner. Den innehåller ett smakämne som heter anetol, som även finns i anis och stjärnanis. Fänkålsdillen har även smak av citrus.

När fänkål värms i exempelvis en soppa eller gryta försvinner en del av det karaktäristiska smakämnet. För att få tillbaka lite av det kan man smaksätta med fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål i slutet av tillagningen.

Och några mer tips:

  • Vilken ska jag välja? - Köp fänkål som har fast konsistens, mycket dill och ljust vit-grön färg.
  • Hur förvaras fänkål? Förvara i kylen, där håller den sig färsk i flera veckor.
  • Hur skär jag fänkål? Skär bort den allra nedersta delen, klyv fänkålen i halvor, lägg snittytan mot skärbrädan och skär i strimlor. En del skär även bort stocken i mitten, men det är bra att den sitter kvar om man ska klyfta fänkålen för att rosta eller grilla den. 
  • Tillagning? Lika god rå, tunnt skivad i en sallad som den är att grilla, ugnsgratinera, woka eller koka med i soppa och gryta. 
  • Smakkompisar - det är såklart en smaksak, men några av mina favoriter är basilika, citrus, mynta, anis, kanel, persilja, dill och oregano.

Kolla in länkara för receptinspiration 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB