Att vara väldigt förtjust i Chili, men inte så förtjust inte hetta - hur går det ihop?
Chili i maten behöver nämligen inte vara förenat med hetta. Jag använder chili nästan dagligen men det är smaken jag vill åt, inte hettan.
Det finns närmare 150 olika chilisorter som sitter inne på olika smaker, egenskaper och framförallt olika styrka. Styrkan mäts i något som heter en Scovilleskala där man går från 0 upp till 300 000.
Paprikan har ungefär 1, och habanero kan toppa med 300 000.
För att göra det enklare så delar man in det i 1-10 där:
1-3 = mild
4-7 = medium
8-10 = hot
Titta i er butik efter information och vägledning om chilifrukten. Annars kan ni fråga personalen i frukten så att ni verkligen får en chili som passar era önskemål.
Är man ingen stor chilifantast så är spansk peppar en bra frukt att börja med.
Den är billig, enkel och ganska förutsägbar i styrka och smak. Även den som oftast finns i butik.
En bra introduktion för er som inte brukar använda chili i maten.
Styrkan är ett ämne som heter Capsacin och om ni har smakat på riktig hetta så vet ni att det först dröjer lite, sen smäller det till och bränner på bak i svalget.
Har ni fått i er alldeles för starkt så är det bästa att dämpa med mjölkprodukter.
Kanske har ni även märkt att vatten faktiskt har motsatt effekt. Hettan blir ännu hetare. Det är för att capsacin är en olja så vatten löser inte upp det utan sprider snarare ut det i hela munnen.
Capsacinet har även många bra egenskaper och används ofta som naturläkemedel. Det är en stark antioxidant, sätter fart på endorfinerna och ökar ämnesomsättningen.
Några förenklade chiliråd:
Första gången jag åt Chili con Carne med min man, kollade jag konstigt på honom och undrade varför han köpt en kryddmix till detta, min mamma kryddade alltid den själv. Nu är det jag som använder denna smaktillsatts flitigt!
Äkta chili lagar man på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med kött.
En blandning av flera chili recept som inte är koncentrerad på 48 olika chilisorter.
God och lättlagad Chili con Carne!
Kan inte göra annat än att länka till receptet i sin helhet.
En ny variant på kokostoppar.
En sjukt god och snabblagad rätt! Superbra när tiden är knapp men man ändå vill ha en lyxig måltid.
Mustig vegetarisk soppa, perfekt på hösten.
Snabb och god chili con carne med den otippade ingrediensen oregano.
En god chili con "carne" gjord på quornfärs.
Med blandade nötter, frön, kryddor och olja, samt lite experimentlusta kan det bli hur gott som helst!
Riktigt god och enkel sommarrätt. Denna rätt kräver att du har en mixer.
En god mustig gryta som får puttra ihop och gotta till sig. Har man tid så får den gärna puttra någon timme till. Det är även gott att blanda ner fler bönsorter som exempelvis stora vita bönor.
En god asiatiskt rätt med mycket smak. Ni avgör själva hur het ni vill ha den. För en något mildare variant så ta inte med chilins kärnor och innerväggar.
Tänk att en burk tomater kan bli så goda bara man ger den en liten skjuts.
Testa långkok! Sköter sig själv på spisen. Mustigt, kryddigt & gott!
Variant på lasagnae
Recept från Femina mars 2011. Jättegott!