Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Chili 🌶

av Kristin
2021-November

Att vara väldigt förtjust i Chili, men inte så förtjust inte hetta - hur går det ihop? 
Chili i maten behöver nämligen inte vara förenat med hetta. Jag använder chili nästan dagligen men det är smaken jag vill åt, inte hettan.

Det finns närmare 150 olika chilisorter som sitter inne på olika smaker, egenskaper och framförallt olika styrka. Styrkan mäts i något som heter en Scovilleskala där man går från 0 upp till 300 000.
Paprikan har ungefär 1, och habanero kan toppa med 300 000.

För att göra det enklare så delar man in det i 1-10 där:

1-3 = mild

4-7 = medium

8-10 = hot

Titta i er butik efter information och vägledning om chilifrukten. Annars kan ni fråga personalen i frukten så att ni verkligen får en chili som passar era önskemål.

Är man ingen stor chilifantast så är spansk peppar en bra frukt att börja med. 
Den är billig, enkel och ganska förutsägbar i styrka och smak. Även den som oftast finns i butik.
En bra introduktion för er som inte brukar använda chili i maten.

Styrkan är ett ämne som heter Capsacin och om ni har smakat på riktig hetta så vet ni att det först dröjer lite, sen smäller det till och bränner på bak i svalget.
Har ni fått i er alldeles för starkt så är det bästa att dämpa med mjölkprodukter.

Kanske har ni även märkt att vatten faktiskt har motsatt effekt. Hettan blir ännu hetare. Det är för att capsacin är en olja så vatten löser inte upp det utan sprider snarare ut det i hela munnen.

Capsacinet har även många bra egenskaper och används ofta som naturläkemedel. Det är en stark antioxidant, sätter fart på endorfinerna och ökar ämnesomsättningen.

Några förenklade chiliråd: 

  • Mycket av chilins hetta sitter i innerväggar och kärnor. Så tar men bort dem får man mer smak och mindre hetta.
  • Ta hellre för lite till att börja med och addera mer sedan.
  • Är man många kring bordet så är det bättre att låta gästerna själva välja styrka. Ett sätt är att istället ha starka såser och tillbehör.
  • Tänk på att det smakar hetare när maten är varm.
  • Tvätta händerna ordentligt efteråt. Chili kan ställa till det om man t. ex kliar sig i ögonen.
Linked recipes
  • chili
  • hetta

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB