Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

🌱 Skördetid - Tomater 🍅

av Kokaihop
2022-Augusti

Solmogna, egenodlade TOMATER - det är fint det! Här kommer tips, trix och recept!

Förvaras i rumstemperatur
Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur. Kyla gör inte att de håller längre utan de förlorar bara all smak och arom – och den kommer inte tillbaka om de blir varma igen. 

Gröna tomater
Det blir alltid ett gäng gröna tomater som inte mognar, men släng dem inte då det finns mycket gott att göra.
T. ex stekta gröna tomater som är mer än en trevlig film, eller en god syrlig grön tomatmarmelad som smakar underbart tillsammans med färskost och ett riktigt bra surdegsbröd.

 

Skrynkliga tomater
En tomat som börjat skrynkla sig i skalet är fortfarande en jättegod, mogen tomat. Så även om det yttre på tomaten har vissnat så betyder det inte att smaken har försvunnit.

Går att frysa 
Det går fint att frysa färsk tomat. Tänk bara på att den blir vattning när den tinar och passar bäst till gryta, sås, eller gazpachon.

Koka storkok 
Koka storkok på tomatsås som paketeras i små förpackningar och fryses in. Perfekt att plocka fram till pizzasås, pasta, gryta, soppa, ketchup....

Skrynkliga tomater
Tomater som börjar skrynkla sig - är som sötast och godast. Kanske inte lika vacker men ljuvlig smak. Den passar perfekt i till exempel soppa, salsa och sås.

Torka egna tomtater - ett bra sätt att ta hand om en stor skörd.

  1. Sätt ugnen på 80 °C
  2. Dela ca 25 små tomater i halvor (större tomater delas i mindre bitar) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
  3. Låt tomaterna torka i ugnen 4–6 timmar. Tomater torkar olika fort beroende på storlek och mängd vätska. Sätt en träslev i ugnsluckan så den står lite öppen under torkningen.
  4. Titta till tomaterna då och då så att de inte blir brända. Om de inte är färdigtorkade efter sex timmar så stäng av den och låt dem stå på eftervärme några timmar till.
  5. Lägg in dem i väl rengjorda burkar tillsammans med olja, kryddor och örter. Se till att tomaterna hamnar helt under oljan så håller de längre.    

Torka kvisten
Släng inte tomatkvisten! Ni vet ju hur gott en tomatplanta doftar - i kvisten sitter fullt med doftoljor och smaker.

Låt den torka, mal eller mortla ner den och får en underbar tomatkrydda. Blanda ut den till tomatsalt, tomatsmör eller strö den över maten.

/Kristin

Linked recipes
  • tomat
  • tomater

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB