Solmogna, egenodlade TOMATER - det är fint det! Här kommer tips, trix och recept!
Förvaras i rumstemperatur
Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur. Kyla gör inte att de håller längre utan de förlorar bara all smak och arom – och den kommer inte tillbaka om de blir varma igen.
Gröna tomater
Det blir alltid ett gäng gröna tomater som inte mognar, men släng dem inte då det finns mycket gott att göra.
T. ex stekta gröna tomater som är mer än en trevlig film, eller en god syrlig grön tomatmarmelad som smakar underbart tillsammans med färskost och ett riktigt bra surdegsbröd.
Skrynkliga tomater
En tomat som börjat skrynkla sig i skalet är fortfarande en jättegod, mogen tomat. Så även om det yttre på tomaten har vissnat så betyder det inte att smaken har försvunnit.
Går att frysa
Det går fint att frysa färsk tomat. Tänk bara på att den blir vattning när den tinar och passar bäst till gryta, sås, eller gazpachon.
Koka storkok
Koka storkok på tomatsås som paketeras i små förpackningar och fryses in. Perfekt att plocka fram till pizzasås, pasta, gryta, soppa, ketchup....
Skrynkliga tomater
Tomater som börjar skrynkla sig - är som sötast och godast. Kanske inte lika vacker men ljuvlig smak. Den passar perfekt i till exempel soppa, salsa och sås.
Torka egna tomtater - ett bra sätt att ta hand om en stor skörd.
Torka kvisten
Släng inte tomatkvisten! Ni vet ju hur gott en tomatplanta doftar - i kvisten sitter fullt med doftoljor och smaker.
Låt den torka, mal eller mortla ner den och får en underbar tomatkrydda. Blanda ut den till tomatsalt, tomatsmör eller strö den över maten.
/Kristin
Precis som hasselbackspotatis fast med tomat istället.
Första gången jag åt Chili con Carne med min man, kollade jag konstigt på honom och undrade varför han köpt en kryddmix till detta, min mamma kryddade alltid den själv. Nu är det jag som använder denna smaktillsatts flitigt!
Lunch på en kvart. Två rejäla portioner.
Romantik på en tallrik. Genvägen kan vara att köpa färska lasagneplattor och hoppa över egen pastadeg och kavling.
En riktigt god tomatsalsa gjord från grunden som passar bra till taco och Tex Mex-mat men även till grillat och som tomatsås på hemlagad pizza! Salsan kan med fördel göras dagen innan den ska ätas.
Luftigt och gott bröd med färska tomater och solroskärnor. 2 stora eller 3 mindre bröd.
Smakar ungefär som på pizzerian. Baserad på Campino pizzasås, som finns i butikens storkökshylla. Viktigast av allt för att lyckas med tomatsåsen är att aldrig någonsin koka den! Den blir kokt på pizzan.
Är perfekt i lunchlådan, till pasta och med italiensk mozzarella - inte minst om man är på språng.
Klassisk italiensk sallad med tomater, mozzarella och färsk basilika. Passar bra till det mesta, men också som ensamrätt med ett gott bröd eller på buffébordet.
Tillbehör till fisk eller kött.
Ett litet tillbehör till kött eller en liten små rätt som man kan servera med andra små rätter.
Tomater, lök och ost som får stå och dra över natten i en vinägerdressing. Hållbar några dagar.
Färgglad sallad, gott tillbehör.
En sallad kan vara gott ibland när det är varmt ute.
Jättegod tomatsås att breda ut på pizzan, innan man lägger på annat gott.
Fantastiskt bröd! Fyllt med bla soltorkad tomat, oliver & västerbottenost. Perfekt som tillbehör till soppa eller på buffébordet.
Tomat, vitlök, mozzarella, basilica och krispigt bröd! Viola: Tomat Bruchetta! :D
Tomatsalsa med härliga smaker rör du ihop på ett kick. Vitlök, spiskummin och mango chutney bidrar till den pigga smaken. Citron och kajennpeppar likaså. Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2008.
Smarrigt till det grillade köttet.