Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Shutterstock

Skördetid - Ananas 🍍

av Kokaihop
2019-Januari

🍍 Odling

Ananasen kommer ursprungligen från Brasilien och Bolivia. Det är fortfarande bara där den växer vilt eftersom den trivs bäst i det tropiska klimatet.  

En vanlig myt är att ananasen växer hängades på palmträd. Gissningvis så är det Disney som har planterat det hos oss. De har flera filmer där man plockar ananas från vackra palmträd.
Så är det dock inte utan ananas växer på plantor som påminner mycket om toppen av frukten själv. De odlas på stora plantage i en rad olika länder.

🍍 Ekologisk

Ananas hör tyvärr till en av frukterna som besprutas mycket. Så här är det jätteviktigt att välja de som har odlats på rätt sätt. För vår hälsa, för de som arbetar på plantagen samt för miljöns skull. Så när det finns ekologisk i din butik - det är då det är rätt ananas-säsong.

🍍 Sort

Det finns en lång rad olika typer av ananaser som har olika smaker och olika användningsområden. Vissa är mer lämpliga för att mixa i drinkar medan andra är godare att äta rå.

Ett par exempel är: 
Dorado: En mycket mörkt gul och söt typ an ananas som är god att äta rå och i desserter.
Criollo: En ljus typ av ananas som är ganska sur och perfekt för att blandas i drinkar.
Queen: En typ med en ljusgul färg och en mild söt smak. Detta kan vara ett bra alternativ för individer som tycker att andra sorter river alltför mycket i munnen.

🍍 Näring

Ananas är en riktigt bra källa till många nyttiga ämnen, till exempel C-vitamin, mangan, bromelain (se nedan) och antioxidanter.

Så förutom att det är väldigt gott så får ni här en radda hälsofördelar med ananas:
-
Minskar inflammation
- Hämmar bakteriebildning
- Sänker blodtrycket
- Lindrar hosta
- Svamp- och parasitdödande
- Lindrar astma och bronkit
- Minskar risken för ögonsjukdomar
- Stärker hudens vävnad
- Lindrar ledinflammation

🍍 Sticker det på tungan?

Om man äter färsk ananas så kan det börja sticka och klia lite på tungan. Det är på grund av ett enzym som heter bromelin
Bromelin används inom medicin som ett antiinflammatoriskt medel och forskning visar även på att bromelin potentiellt kan användas vid behandling av tarmcancer.

🍍 Tillagning

  • Färsk: Skall den ätas färsk blir det godast om man skär bort skalet samt den något träiga mittstocken. Den är även enklare att äta utan skal då ananaskött gärna fastnar mellan tänderna när man försöker "bita av" från skalet. 
  • Grillad: Här är det bäst att använda färsk ananas. Antingen grillar man den i skivor eller (vilket jag tycker är mycket enklare) skär den på längden, som avlånga trekanter och låta skal och "blast" sitta kvar. Skal och blast kan man skära bort efter man har grillat.
    Man kan även grillbaka den hel i en grill med lock. Lägg in hela frukten efter att ni grillat middagen. Lägg på lock och låt ligga på efterglöd tills den är mjuk, söt och god. 
  • Konserverad: Notera att det är stork skillnad på den som ligger i sockerlag och den som ligger i egen juice.
    Här är det extra viktigt att fråga efter ekologisk eftersom utbudet är ganska litet. Är vi fler som frågar så ställer vi krav på marknaden.
  • Fryst: Mycket smidigt för att slippa skala. Bra till bak, smoothies och wok. 

🍍 Hur äter ni er ananas?

Kolla in länkarna nedan för receptinspiration.

/Kristin

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB