Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Plommon

av Kokaihop
2015-April

Plommon är en stenfrukt vilket innebär att det bara finns en kärna i varje fruktkropp. Frukterna växer på låga träd eller buskar och mognar under augusti till oktober.

Plommonet tros ha sitt ursprung i västra Asien och tillhör samma släkte som persika, mandel och aprikos. Plommon har troligen uppstått genom korsningar mellan den asiatiska arten körsbärsplommon och slån. Plommonträdet odlades redan i de mesopotamiska kulturerna och spreds till Medelhavsländerna av greker och romare. 

Uppskattningsvis finns det omkring 2 000 olika plommonsorter, varav flera går att odla i Sverige. Herman med sin blåvioletta färg, fasta fruktkött och lätt syrliga smak är en, Opal med sin rödvioletta färg och gula saftiga fruktkött är en annan och Viktoria med sin sötsyrliga smak och fasta ljusgula fruktkött en tredje. 
 

Fakta:

  • Säsong: augusti-oktober
  • Odlingsland: Sverige
  • Förvaring: Plommon bör förvaras svalt och användas inom några dagar eftersom de står sig tämligen dåligt när de plockats.
  • Passar till: Plommon är goda att äta som de är, men de passar också för inkokning, syltning och i pajer och bakverk. Plommon passar även i matlagningen i grytor och till kötträtter.

Visste du att...

Plommon mognar snabbt i rumstemperatur. Även om du plockar halvmogna plommon, har du på bara ett par dygn ätmogna frukter.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB