Plommon är en stenfrukt vilket innebär att det bara finns en kärna i varje fruktkropp. Frukterna växer på låga träd eller buskar och mognar under augusti till oktober.
Plommonet tros ha sitt ursprung i västra Asien och tillhör samma släkte som persika, mandel och aprikos. Plommon har troligen uppstått genom korsningar mellan den asiatiska arten körsbärsplommon och slån. Plommonträdet odlades redan i de mesopotamiska kulturerna och spreds till Medelhavsländerna av greker och romare.
Uppskattningsvis finns det omkring 2 000 olika plommonsorter, varav flera går att odla i Sverige. Herman med sin blåvioletta färg, fasta fruktkött och lätt syrliga smak är en, Opal med sin rödvioletta färg och gula saftiga fruktkött är en annan och Viktoria med sin sötsyrliga smak och fasta ljusgula fruktkött en tredje.
Plommon mognar snabbt i rumstemperatur. Även om du plockar halvmogna plommon, har du på bara ett par dygn ätmogna frukter.
Gott tillbehör till stekt kött.
En god marmelad gjord av plommon. En sats bli ca. 2 l
Lättlagad och god marmelad. Mängd färdig marmelad; 3 burkar eller ca 8 dl.
Min egen favoritglass. Jag brukar hälla upp i 6 st "gelé-burkar" - alldeles lagom portion att ta fram och mumsa på.
En paj med mild smak av mandel som "gifter sig" fantastiskt bra till de lite syrliga plommonen! Pajen blir inte så söt utan frisk smak. Och enkel och snabbt gjord till fikat! Går bra dessutom att frysa in för att ta upp en bit en kall vinterdag.
Mäktig men härligt god kaka. Plommonen i madeira ger extrasmak. Servera med vispgrädde smaksatt med madeiralagen. Madeira kan naturligtvis uteslutas för den som vill det.
Enkel och snabb att baka. Servera ljummen som dessert eller till kaffe/te tillsammans med vaniljglass eller osötad vispad grädde.
Kan vara gott till kaffet.
Väldigt smakrik och härligt saftig.
Pepparmix smaksätter köttet, picnicbog eller karré. Serveras med en len och mild gräddsås.
En god variant av Wallenbergare.
Gryta med kassler och chilismakande sås.