☀️ Vem är DU och vart kommer ditt matintresse ifrån?
Jag är en pensionerad lärare från Lapplands inland. Har jobbat 40 år som lågstadielärare, speciallärare och specialpedagog. Jag har aldrig jobbat med mat utan är bara en glad och intresserad amatör.
Tror att mitt matintresse sitter i mina gener. Min mormor var fantastiskt duktig på att laga mat och gjorde allt själv och från grunden som t ex rökte köttet själv, gjorde korv och rökte den, saltade in fisk, gjorde syltor, bakade tunnbröd, syltade och saftade etc.
Min mamma var också duktig, hade lärt sig av sin mor och satte verkligen smakerna perfekt. Jag fick tidigt börja hjälpa till att laga mat i 10-12-årsåldern och tyckte det var roligt.
☀️ Har du någon riktig paradrätt? Ditt säkra kort som alltid går hem?
Min paradrätt som alltid går hem är nog "Älgrostbiff i kryddlag", men jag har några till också
☀️ Vad finns alltid hemma i din kyl?
I min kyl finns alltid: ost, ägg, smör, grädde, mjölk, sylt, lök, rotfrukter, grönsaker och en massa andra tillbehör som behövs för matlagningen. Jag har tre frysboxar: en köttbox, en bär- och saftbox och en diversebox. Jag handlar mat bara en gång i veckan. Jag är en typisk planerare.
☀️ Du delar med dig av så mycket goda recept på Kokaihop och vi är många som tackar för det, hur nyttjar du själv Kokaihop?
Jag vill först poängtera att alla recept jag skrivit in på kokaihop är absolut inte mina egna, men jag brukar alltid skriva källan om jag kommer ihåg det.
☀️ Det är ju så det är tänkt, och det är jättebra att ange källan.
Jag älskar att leta och läsa nya och gamla recept och jag sparar dem i "klippböcker". Jag har också en hel bokhylla full med kokböcker.
Nu börjar det vara svårt att komma ihåg i vilken bok ett speciellt recept finns och då är kokaihop perfekt. Lätt att hitta helt enkelt.
Så jag använder kokaihop för att söka recept och sätta in egna, men också för inspiration om det någon gång står still i hjärnan.
Nu när barnen ringer och frågar efter ett recept kan jag oftast säga: Det finns på kokaihop!
☀️ Jag råkar veta att du har skrivit och skriver kokböcker till dina barn - berätta mer!
Jag har skrivit två kokböcker till mina barn (och nu har en del släktingar börjat beställa dem också)
Den första boken heter "Mammas julmat" och innehåller, matbröd, lussebullar, kakor, julmat, julgodis, efterrätter, glögg och enbärsdricka. (försökte sätta in bild på den, men det verkar inte gå..)
Andra boken heter "Mammas vardagsmat" och den innehåller den mat vi oftast ätit när barnen var små, matbröd och efterrätter.
☀️ Finns det någon mat eller specifik rätt som du säger vänligen men bestämt NEJ TACK till?
Jag äter det mesta med god aptit, men när det gäller skaldjur äter jag bara räkor. Jag säger absolut nej till koriander, muskot, ruccola och är inte så förtjust i spiskummin.
☀️ Finns det några recept bland dina som vi absolut inte får missa. Har du några guldkorn?
Ja, det finns många guldkorn som jag tycker om: Älgrostbiffen, grönpepparbiffar, Farmor Gretas hjortronsoppa och rullrån, Mammas lussebullar och många fler.
☀️ Något redskap i köket som du inte kan vara utan? Och tvärtom, något redskap som du tycker är ganska onödigt?
Absolut viktigast: vassa knivar. Alla köksredskap och köksmaskiner ska vara lättillgängliga och enkla att ta fram när de behövs. Onödiga redskap ska man bära ut. Varje gång vi gjort om köket har jag rensat bort redskap som inte används
☀️ Har du något smultronställe att dela med dig av från dina hemtrakter? Kafé? Bra picknickställe? Bageri, chark, musteri….?
Jag bor på ett väldigt litet ställe, men lite smultronställen kan det finnas t ex Hälla 50-talscafe`.
Mitt eget alldeles speciella smultronställe är vår husflotte där vi vistas så ofta vi kan från maj till oktober.
Där har vi både grill och gasolkök och vi har flera mil vatten att åka på/ Ångermanälven, Kvällån, Kvällsjön och Stamsjön. Där har jag lagat både enkla fiskpaket och trerättersmiddagar som vi bjudit släkt och vänner på.
Oj oj oj, vad det här blev långt, stackars dig. Jag har skrivit medan älgköttsoppan puttrat på spisen. Nu ska jag göra den klar. Om du vore här hade du fått smaka.
Vänliga hälsningar från Gunnel O E.
☀️ ÅH Gunnel! Som jag hade velat smaka på din soppa och allra helst ombord er husflotte!
Stort tack för att du delade med dig och för dina trevliga recept som vi får ta del av. Fortsätt skriv kokböcker till dina barn - kan nästan inte tänka mig något finare att få.
/Kristin
Så fantastiskt saftig och god. Man kan inte tro den är gjord på älgkött. Passar bra på högtidsdagar, 50-, 60-årskalas eller varför inte till Nyår.
Saftiga färsbiffar med sting i såsen.
En höjdare bland efterrätter, serverad iskall med rullrån!
De godaste rån jag någonsin ätit! Så enkla ingredienser, men så frasiga och goda. Min dotter Linas rekommendation: smula ner dem i hjortronsoppan! Mums!
Stora, härliga, saftiga och goda lussebullar. Ingenting för fettskrämda! Jag bakar lussebullar en gång per år och då vill jag att de ska vara riktigt goda.
En riktigt snabblagad gryta, där kasslern får ny spännande smak av de goda ingredienserna.
Gott som frisk och lätt dessert efter en grillmiddag t ex. Lyx till Nyår, för dem som har hjortron!
Smarrig kaka! Tar lite tid att göra, men är väl värt besväret.
LCHF-tillbehör till. Mycket enklare att göra än man tror. Smeten räcker till 4 portionsformar.
..........det skulle bli tekakor, men "käringa" vart lat! Kan också kavlas ut cm-tjockt och tas ut med mått till tekakor. Då ska de inte penslas med ägg.