Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Michael

Fyra Frysta Fördelar - Varför fryst mat är så bra!

av Kokaihop
2023-Januari

★ SVINN & RESURSSMART 
Vi vet att vi slänger på tok för mycket mat - ändå har vi svårt att rätta till det. När vi använder frysta produkter så rättar det till sig självt. Ta fram exakt det du behöver till middagen och resten ligger snällt i frysen och väntar tills nästa middag. Ett så enkelt sätt att laga mat resurssmart.

Ett fryst livsmedel kan ta allt i en lugnare takt. Det behöver inte konserveringsmedel för att stå sig fint. Det behöver inte heller skynda med något flyg innan det blir dåligt utan kan transporteras i lugn och ro.

Allra bäst är såklart att välja lokalproducerade frysta produkter så får du det bästa av två världar.  


★ DET FINNS ALLTID MIDDAG
Frysen är lösningen på så många middagsbekymmer. Den som gör att det alltid finns en middagslösning nära till hands.
Där finns middagen när ni tror att det är helt tomt på mat därhemma. Sen är det klart att ni måste fylla på er frys för att det skall finnas något att laga, men det har de flesta av oss redan gjort - vi bara glömmer bort att det finns det.

Frysbok - Ett bra tips är att föra en frysbok där man skriver in när man fryser in och stryker när man plockar ut. Så ser ni enkelt alla middagar som ligger där och väntar. 

★ MYCKET FÖR PENGARNA
Det prisvärt med frysta livsmedel, dels har de oftast ett lägre kilopris och dels kan ni passa på att handla på kampanj och förvara i frysen tills ni behöver dem.

Fast allra mest pengar (och resurser) sparar vi faktiskt på att vi slänger mindre mat.

★ NÄRINGSRIKT & GRÖN SÄSONG ÅRET OM
Att frysa in något är att stanna tiden. Så skördar och fryser du in en grönsak när den är på topp i sin näringskurva, då kan du stanna tiden precis där. 
Nedbrytningsprocessen av näringsämnen stannar nämligen upp när du fryser maten. Så alltså en näringsrik, grön säsong i frysen året om. 

★ FRYST vs FÄRSKT

Okej - helt enkelt väldigt många fördelar med fryst mat. Men vi skall inte ställa krav på den frysta maten som den inte kan leva upp till. Självklart är det skillnad på fryst och färsk, det ska det vara. De har ju behandlats och förvarats på olika sätt. 

Så hur skall man tänka när man lagar mat från frysen? 
På alla frysförpackninignar finns direktiv hur just den produkten skall tillagas. Krångligare än så är det inte.

Linked recipes
  • frysen
  • klimatsmart
  • svinnsmart

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB