★ SVINN & RESURSSMART
Vi vet att vi slänger på tok för mycket mat - ändå har vi svårt att rätta till det. När vi använder frysta produkter så rättar det till sig självt. Ta fram exakt det du behöver till middagen och resten ligger snällt i frysen och väntar tills nästa middag. Ett så enkelt sätt att laga mat resurssmart.
Ett fryst livsmedel kan ta allt i en lugnare takt. Det behöver inte konserveringsmedel för att stå sig fint. Det behöver inte heller skynda med något flyg innan det blir dåligt utan kan transporteras i lugn och ro.
Allra bäst är såklart att välja lokalproducerade frysta produkter så får du det bästa av två världar.
★ DET FINNS ALLTID MIDDAG
Frysen är lösningen på så många middagsbekymmer. Den som gör att det alltid finns en middagslösning nära till hands.
Där finns middagen när ni tror att det är helt tomt på mat därhemma. Sen är det klart att ni måste fylla på er frys för att det skall finnas något att laga, men det har de flesta av oss redan gjort - vi bara glömmer bort att det finns det.
Frysbok - Ett bra tips är att föra en frysbok där man skriver in när man fryser in och stryker när man plockar ut. Så ser ni enkelt alla middagar som ligger där och väntar.
★ MYCKET FÖR PENGARNA
Det prisvärt med frysta livsmedel, dels har de oftast ett lägre kilopris och dels kan ni passa på att handla på kampanj och förvara i frysen tills ni behöver dem.
Fast allra mest pengar (och resurser) sparar vi faktiskt på att vi slänger mindre mat.
★ NÄRINGSRIKT & GRÖN SÄSONG ÅRET OM
Att frysa in något är att stanna tiden. Så skördar och fryser du in en grönsak när den är på topp i sin näringskurva, då kan du stanna tiden precis där.
Nedbrytningsprocessen av näringsämnen stannar nämligen upp när du fryser maten. Så alltså en näringsrik, grön säsong i frysen året om.
★ FRYST vs FÄRSKT
Okej - helt enkelt väldigt många fördelar med fryst mat. Men vi skall inte ställa krav på den frysta maten som den inte kan leva upp till. Självklart är det skillnad på fryst och färsk, det ska det vara. De har ju behandlats och förvarats på olika sätt.
Så hur skall man tänka när man lagar mat från frysen?
På alla frysförpackninignar finns direktiv hur just den produkten skall tillagas. Krångligare än så är det inte.
En härlig vegetarisk thaigryta fylld med smarta grönsaker och örter från frysen. När man tror att det inte finns någon mat hemma fast man har hela frysen full. Och det går fort att laga mat när någon redan har preppat alltsammans Kom ihåg allt gott som finns i frysen ❤︎
Goda, spröda rotfruktsstrips tillsammans med en matig hummus på gröna ärtor och jordnötter. Här har vi tagit genvägen med färdiga strips från Findus. Ett bra praktexempel på att en tallriksmodell kan se ut på många olika sätt. 🌎Detta recept hör till vår resurskampanj - Fantastiska Frys
En len, söt, skummad majssoppa som bryts av fint med örtolja och rostad majs. Att sila av soppa ger en underbar karaktär. Majsskalen kan ni använda i ett brödbak. Allt från den smarta frysen! 🌎Detta recept hör till vår resurskampanj - Fantastiska Frys
En härlig grönsallad fylld med vitaminer som fungerar lika bra hela året. 🌎Detta recept hör till vår resurskampanj - Fantastiska Frys
När det inte finns mycket i kylen... Frysta grönsaker är inte samma sak som färska, men ibland är det en himla käck lösning.
God thaimat. Blir enklast med frysta wookgrönsaker.
Godast på torskrygg men det funkar även med fryst torskblock
Ljuvligt god soppa på jordärtskockor, blomkål och äppeljuice. Passar lika bra som förrätt till helgmiddag som till vardagsmiddag. Jordärtskockor kan man köpa fryst, väldigt smidigt att slippa skala de små skockorna.
Ljuvliga brysselkål! Får ni inte tag i färska fikon så hacka ner torkade. Då kan ni dock dra ner lite på mängden honung eftersom de torkade är mycket sötare än de färska. Här funkar det med både färsk och fryst brysselkål. Använder ni fryst så behöver de inte delas och koktiden kan kortas en aning. Ta för vana att smaka av grönsakerna vad än koktiden anger.
God och mättande. Brukar använda en stor fryst påse broccoli, tror den väger 1 kg. Annars 800 gram, mängderna är inte så väldigt noga. Lite hyvlad parmesan eller riven västerbottenost piffar upp ytterligare.
Kanongott tillbehör till det mesta och kan även serveras som en hel middag men då får du dubbla receptet. Använd färsk brysselkål och inte förkokad och fryst.
Matvete är verkligen något vi borde äta mer av.
Jättegod och mättande soppa! Mängden är varierande beroende på smak och tycke. Mer eller mindre vatten beroende på hur krämig man vill att soppan ska vara.
En trevlig liten plockrätt i juletid. Vill man inte fritera så går det bra att köpa färdiga chips, välj då gärna knapriga rotfruktschips. Fritera är dock enklare än man tror, se beskrivning nedan. Det funkar även fint att använda fryst grönkål. Låt den då tina och rinna av ordentligt innan den steks.