Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Blomkål

av Kokaihop
2015-April

Ät dem råa, koka eller laga till dem i ugn. Blomkål är en fantastisk råvara och kan användas som substitut för både ris och potatis eller som ett läckert komplement.

Av alla kålsorter är nog blomkål märkligast av dem alla. Förvånande nog är det stora blomkålshuvudet inte framodlat, utan uppstod förmodligen av en slump. Blomkålen slutade helt enkelt att växa på längden, men inte på bredden. Resultatet blev ett tjockt och brett kålhuvud. 

Blomkål är fulla av C-vitamin och fibrer, vilket gör dem fantastiskt nyttiga. 

Vill du att blomkålen ska komma till sin fulla rätt,  se då till att hålla tillredningstiden kort så att blomkålen fortfarande är lite krispiga när du severar dem.
 

Fakta:

  • Säsong: juni-augusti
  • Odlingsland: Sverige
  • Förvaring: svalt, helst i kylskåpet och i en plastpåse så att de inte torkar.
  • Passar till: tomat, örter, smör och ost.
     

Tre tillagningstips!

  • 1. Servera som grilltillbehör eller i en sallad.
  • 2. Gör mos på dem.
  • 3. Gratinera i ugnen med ost.
     

Visste du att...

Blomkål finns i både violett och grönt, men vita blomkålhuvuden är vanligast.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB