Ät dem råa, koka eller laga till dem i ugn. Blomkål är en fantastisk råvara och kan användas som substitut för både ris och potatis eller som ett läckert komplement.
Av alla kålsorter är nog blomkål märkligast av dem alla. Förvånande nog är det stora blomkålshuvudet inte framodlat, utan uppstod förmodligen av en slump. Blomkålen slutade helt enkelt att växa på längden, men inte på bredden. Resultatet blev ett tjockt och brett kålhuvud.
Blomkål är fulla av C-vitamin och fibrer, vilket gör dem fantastiskt nyttiga.
Vill du att blomkålen ska komma till sin fulla rätt, se då till att hålla tillredningstiden kort så att blomkålen fortfarande är lite krispiga när du severar dem.
Blomkål finns i både violett och grönt, men vita blomkålhuvuden är vanligast.
Recept från norra indien.
En god liten lunchrätt. Bacon kan bytas ut till halverade skivor bratwurst e.dyl. [recept ullas-grova-brod-2] med en ostskiva på är gott till gratängen. Byt ut blomkålen till broccolli ist och det blir genast lite nyttigare men lika god!
Gör det enkelt och köp tunnskivad kyckling. Lättlagat med många smaker.
Färgexplosion i en skål!
Prova gärna att smaksätta risotton med svamp eller lite saffran
En mycket god frestelse med lågt kolhydratinnehåll.
Enkel fiskgratäng med blomkålsmos istället för potatismos.
Gyllengul smakrik gratäng, servera med kryddig korv eller lamm.
Blomkålspuré kan serveras som tillbehör eller faktiskt ersätta potatismos. Kryddningen kan varieras efter smak. Detta är en varient av Annika Dahlgvists blomkålsmos från LCHF-kokbok.
Snabb och enkel vegetarisk gryta med smak av curry. Servera med ris eller ät som den är.
Gott tillbehör till LCHF-mat.
Oststuvad blomkål kan serveras som tillbehör till stekt rimmat sidfläsk, bogfläsk, färs- eller korvrätter.