Först skall vi reda ut att ägg står sig länge. Förvarar man dem i kyl så står de sig minst en månad efter utgångsdatum. Har man knäckt äggen - ja, då behöver man använda dem. Eller frysa in dem.
ÄGGULA
Äggulor innehåller mycket näring, men det är även ett bra emulgeringsmedel. Det vill säga att det binder ihop två vätskor som egentligen inte vill blanda sig. Som t. ex olja och vatten. Därför är äggulor så viktiga i majonnäs, bearnaisesås och hollandaisesås.
Även mycket gott att göra egen glass eller blanda ner i brödbak för både god smak och färg. Ett annat tips är att laga maträtter med rå äggula. Som spaghetti carbonara, Biff Rydberg, Pelle Janzon eller råbiff.
Självklart kan du också använda överblivna äggulor till omelett eller äggröra.
Frysa in: Vill du inte använda äggulorna på en gång kan du vispa sönder dem och frysa. Det är bra att skriva hur många gulor det är, men det går även bra att väga sen när de skall användas.
En tinad gula kan bli lite geléartad - det unviks genom att vipa ner lite socker eller salt innan man fryser in dem. Skriv det på burken så att ni vet om de är salta eller söta.
ÄGGVITA
Överblivna äggvitor är perfket att använda till maräng av alla de slag. Chokladtoppar, skumgodis, mousse, mintpastiller och fluffiga bakelser. Eller våga testa er på att göra sufflé?
Hur länge kan man ha äggvita i kylen?
Överblivna äggvitor kan man förvara i en skål i kylen med plastfolie ovanpå (eller burk med lock) i ett par dygn. Är du osäker på om de är ok att äta - lukta. Dåliga ägg känns tydligt på lukten.
Frysa in: Även äggvitor går utmärkt att frysa och har lång hållbarhet.
Frysa hela ägget: Det blir bäst att frysa in gulan och vitan separat.
Saftig sockerkaka med äpplen med ett tak av maräng. Ganska lättbakad. Serveras med vispad grädde.
En härlig sommartårta som går hem hos alla. Går supersnabbt att göra. Det blir lite godare med egengjord sockerkaksbotten men i receptet har jag skrivit med färdig för det går snabbare.
Rutor med hallon och frasigt marängtäcke
Med den italienska marängen kan den göras i förväg och förvaras i kylskåp . Kulprov: Droppa ner sockerlag i kallt vatten. Den ska då bli hård.
Du behöver en glassmaskin. I detta receptet behöver du inte koka upp något som sedan ska kallna, således snabbare. Tänk på att om du smaksätter med frusna frukter så kan glassen smaka lite isigt. Använd om möjligt färsk frukt.
Det finns inga ord för att beskriva hur fantasistk god denna vuxenglass är och dessutom så enkel att göra. Med eller utan glassmaskin.
Ett bra grundrecept som man kan göra om med det man tycker om.
Kökets busenkla glass med O'boy och kondenserad mjölk. Galet god! Ingen glassmaskin behövs.
Går att göra i en stor vanlig pajform också.
En väldigt god och krämig sufflé med smak av vanilj.
Ett klassiskt franskt recept som garanterat kommer imponera på dina gäster då det är betydligt enklare att laga än man tror.
Härlig dessert som serveras med glass eller vispgrädde och lite rårörda lingon.
Gott till ägg, räkor, smörgåstårta mm.
Hade äggvita över hemma och testade att göra maränger, men med en lite tvist!
Mumsigt och enkelt julgodis