Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Tajm för afternoon tea!

av Kokaihop
2014-Januari

Ryktet om England som landet som inte behärskar matlagningens ädla konst är i många avseenden oförtjänt. Vi pratar såklart om afternoon tea. Följ med på en kulinarisk resa långt bortom flottiga korvar och vita bönor i tomatsås.

Afteroon tea är det traditionella brittiska eftermiddagsteet som du med fördel severar mellan klockan 15 och 17. För att få kalla din bjudning just afternoon tea finns några ingredienser du inte bör missa, förutom te då förstås.

Det här behöver du för din afternoon tea: Starkt te med mjölk och socker, sandwich, smörgåssnittar med ost och skivad gurka, lax, skinka, äggröra, scones med smält smör, marmelad, lemon curd och "clotted cream", en slags tjock grädde, och diverse andra kakor.

I Skottland serverar man gärna ”crumpets” till sitt afternoon tea, det vill säga små runda tjocka pannkakor bakade på jäst och som du serverar med smör.


Klassiska smörgåssnittar med ost och tunt skivad gurka, och snittar med ägg.
 

Från finrum till folklig

Seden med afternoon tea, eller att äta ett mål mellan lunch och middag, uppkom någon gång under mitten av 1800-talet bland den engelska adeln. Då var det mest rika damer som bjöd varandra på eftermiddagste med smörgåssnittar och kakor.

Efterhand utvecklades en hel tradition kring afternoon tea med särskilt porslin, speciella dukningar, avancerade bakverk, snittar och smörgåsar.

Än i dag kan du få dig en äkta afternoon tea på många tea-rooms runt om i England. Och det går nog att sträcka sig så långt som att säga att afternoon tea gjort en klassresa från den brittiska societetens finrum till ett mer folkligt inslag i den brittiska kulturen. 
 


Skotska crumpets, små runda och tjocka pannkakor bakade med jäst.

High tea - det traditionella kvällsteet

Den brittiska arbetande befolkningen höll sig inte med afternoon tea. I stället hade de en måltid efter jobbet, runt middagstid, mellan klockan 17 och 19. Denna måltid kallades ”high tea" eller ibland bara ”tea" och är i mångt och mycket en matigare och senare variant på afternoon tea.

Traditionellt var high tea en större måltid som kombinerade läckra söta inslag som scones, kakor, bullar med bröd och te och flera frestande läckerheter som ost på toast, rostade tekakor, kallskuret kött, pickles och förlorade ägg på toast .
 


Victoria sponge cake, kanelmuffins och scones hittar du på en engelsk tebjudning.

Visste du att …

… afternoon tea är det traditionella eftermiddagsteet mellan klockan 15 och 17 som från början hörde societetens damer till.

… nybakade scones som serveras med grädde och sylt är mer känt som en cream tea i England, medan en afternoon tea ofta består av smörgåssnittar, skurna skorpor och diverse bakverk.

… vid mitten på 1900-talet hade te gått om både ale och gin i popularitet och blivit den mest populära drycken i Storbritannien.

Källa: UK Tea council

 

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB