Den har hängt med ett tag nu, LCHF-dieten. Fast vad är det egentligen och är det så nyttigt? Vi har mycket bra LCHF-recept här på sajten så det vore jättekul att höra vad ni tycker och tänker om den?
Vi har lagat ganska mycket LCHF-recept i matstudion och även gjort en del matkassar åt Mat.se. Jag är själv ingen hardcore LCHF:are men tycker att det finns mycket bra att hämta här. Jag skulle förvisso aldrig kunna vara en hardcore-följare av någon diet eftersom jag har alldeles för dålig karaktär för det (kan ju knappt följa recept).
Så de rätter som vi har lagat har snarare varit inspirerade av LCHF med en liten del kolhydrater ur kategorin med mindre socker och stärkelse. Är man en ordningsam följare av dieten så har man säkert många saker att anmärka på vad gäller mina recept.
Jag tänker så här, LCHF är en diet som har lyfts fram på ett ganska negativt sätt. En hätsk debatt som har tagit fokus från själva maten. De som har drivit debatten har agerat nästan sektliknande och är såklart de som har utmärkts sig mest. Sen finns det en hel drös med anhängare som följer dieten med mer sunt förnuft - men de märks såklart inte lika tydligt.
Maten kan göras färgglad, säsongsanpassad, smakrik, rolig och behöver inte alls vara så trångsynt som den ibland framställs. Stänger vi en port så öppnar vi en annan, och det är med det tänket jag tycker vi skall se på nya mattrender, dieter och dylikt. Har vi inte medicinska anledningar att äta enligt speciella direktiv så kan man gott testa och ta med sig de delar som man tycker är bra och som passar just en själv.
Så vad är LCHF?
Det står för Low Carb High Fat. Förenklat skulle man kunna beskriva det som att man minskar ner eller nästan utesluter kolhydrater och då främst de med socker och stärkelse. Istället tillför man mer fett och protein, varpå kroppen kommer använda fett som bränsle i stället för glukos. Man äter alltså mat som inte höjer blodsockret nämnvärt alls (medan GI är mat som höjer blodsockret långsamt). Detta blir näringstät mat som mättar mycket och minimerar sötsuget. Rådet är att äta när du är hungrig tills du är lagom mätt.
Ät gärna: ovanjordsgrönsaker, kött, fisk, ägg och naturligt fett (som smör).
Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).
Bra med LCHF?
Att man belyser andelen socker i processad mat, att vi ifrågasätter tillsatser och e-nummer, att vi äter för stor mängd kolhydrater och att vi fokuserar på riktigt fett istället för lättalternativen.
Mindre bra med LCHF?
Att den ofta innehåller en stor del animalier och mejeri. De delar som jag anser att vi behöver minska på, framförallt ur miljöperspektiv.
Det finns personer som lägger stor vikt vid att man får/kan äta en hög andel mättat fett. Något våra nuvarande näringsrekomendationer avråder från. Så även om många av de personerna upplever att de mår välidigt bra av sin kost så finns det ännu inte någon långsiktig forskning på det.
Alltså?
En jättebra diet om man behåller sitt sunda förnuft. Jag gillar framförallt att LCHA:are är otroligt bra och påhittiga vad gäller matinspiration och recept. Så vad ni än tycker om själva dieten så finns här massa kul att hämta. Inte minst här på Kokaihop.
Kolla in hos M.E, Nour98, GOE och Enelya där det finns massa gott att provlaga. Eller välj bland receptlänkarna nedan.
Funkar som LCHF eller bara som en väldigt god äggburgare
Kalla den LCHF, low carb, zoodles eller bara en väldigt god färsbiff med grönpepparsås & zuccinisallad
"Lappar" som kan användas till allt!!
Mumsig lax från LCHF bloggaren "Lua filosoferar"
Här är ett gott, saftigt och mättande LCHF bröd! Det är utmärkt som de är, men gott att rosta eller kanske göra en smörgåstårta på! Enjoy :)
En mycket god dessert som inte smakar så sött, men så gott. Kan varieras oändligt med grunderna är yoghurt och 3 valfria nötter. För LCHF rekommenderar jag mörk choklad annars honung.
Enkelt och mättande recept. Väldigt gott med bär och grädde till.
Istället för stuvad potatis har du här ett kolhydratsnålt tillbehör. Till kött smaksätts den med persilja och till rökt lax med dill.
Lchf-pannkakor som smakar som vanliga, supergott att servera med grädde och färska bär.
En gryta som är enkel att göra och vinner på att puttra länge. Gör gärna dubbel sats för att kunna njuta av den även dagen efter.
En pizzadeg till LCHF som inte är fantastisk, men trots allt den bästa jag hittat därute.
Enkel och god västerbottenpaj
Ädelosten kan bytas ut mot chévreost, om man gillar den.
Här är min variant på lchf chokladbollar!
Gott tillbehör till tex Kyckling och Grillat.
Saftigt goda frikadeller.
Gott tillbehör till LCHF-mat.
LCHF-ris klart på 10 sekunder.
En lasagne som görs av zucchini istället för pasta. LCHF
Det blir tomatsås så det räcker till två satser, så frys in till nästa pizzakväll. Receptet ger 4 ganska små bitar. Jag serverade en stor avokadosallad till, men är nog gott med vanlig pizzasallad med!