Att ha skafferiet fullt med rödbetor är ren och skär lyx! Rödbetorna är inte bara vackra att se på utan även lättlagade och nyttiga. Njut av betorna i alla tänkbara former - ha dem i maten, i baket och i salladen.
Skivade ugnsrostade rödbetor med getost blir riktigt festligt. Gillar du inte getost kan du använda fetaost istället. Rödbetsgryta är både vackert, gott och lättlagat. Servera grytan tillsammans med getost eller lättvispad crème fraîche. Rödbetsbiffar är ett gott vegetariskt alternativ till pannbiffar eller köttbullar.
Rödbetor finns i alla möjliga former - från runda till plattrunda och avlånga. Smaken är ganska söt och något jordig. Sin karaktäristiska och intenstivt röda färg får rödbetan av färgämnet betacyanin. Rödbetan är en bra källa till nyttigheter som fibrer, kalium, folsyra och C-vitamin.
Gulbetan är en nära släkting till rödbetan och en gammal rotfrukt. I smaken är den något mildare än sin röda släkting. Det gula fruktköttet behåller sina färg även vid tillagning.
Polkabetan är en annan släkting till rödbetan och heter egentligen chioggiabeta. Polkabetan är en italiensk beta som är både vacker och god. Utanpå ser den väldigt mycket ut som en rödbeta, men inuti är den röd- och vitrandig. Polkabetan är mildare i smaken än rödbetan, men tappar färg då man kokar den. Därför är den bäst att tillaga i ugn för att den ska behålla sin karaktäristiska färg.
Var rödbetan kommer ifrån är däremot en omtvistad historia, men den kan ha sitt ursprung i främre Asien. Den omtalas på kontinenten tidigt på 1200-talet och i Sverige i början av 1600-talet.
Rödbetan är en typisk ingrediens i det nordiska, ryska och flamländska köket och en av de vanligaste inläggningarna i vårt svenska kök. Rödbetan är ett poplärt tillbehör, men de röda rotsakerna är förträffligt goda att koka hela, helst som nyskördade primörer, och äta som ensamrätt gärna med smör och grovt salt till. Du kan även även skala och riva rödbetorna till råkost, ha dem i soppor och köttgrytor. Men var försiktigt vid ansningen av rödbetan så att skalet inte skadas, för då läcker den starkt färgande röda saften ut i kokvattnet.
Rödbetsblast går också att äta och blir perfekta i rödbetssoppan. Späd blast av rödbeta kan du även använda som sallad. Med citronskal och citronsaft fräschar du enkelt upp rödbetorna och tonar ner den något jordiga smaken.
Alltietträtt, som passar bra på höstkanten. Nästa gång ska jag slänga ner några kantareller också. Räcker till 2-4 personer beroende på portionsstorlek.
Torskrygg som smälter i munnen tillsammans med färska rödbetor och krämig getbrie.
Gott och enkelt recept när man vill laga något lätt av vårens nyskördade rödbetor. Passar även som tapas eller till buffén.
Rödspätta Grenoblaise (från Grenoble), i original med inlagda rödbetor. Servera med kokt potatis.
Underbart god festrätt för 4 personer! Fisken behöver ej kryddas, eftersom det är mycket smak i den fantastiska såsen. Det går lika bra att använda torskrygg. Serveras med kokt/pressad potatis och gröna bönor.
Enl. min bekant kallas denna soppa Kutta och kommer från Irak. Gott med http://www.kokaihop.se/recept/kuvertkransar-2 till.
Njut av nyskördade rödbetor och kantareller till en välkryddad clubstek. Servera ev. pressad potatis till. Clubsteken kan även grillas.
Saftiga och goda!!!!
Spännande smak av rödbeta och härlig philadelphiaglasyr.