Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Underbara betor

av Kokaihop
2015-April

Att ha skafferiet fullt med rödbetor är ren och skär lyx! Rödbetorna är inte bara vackra att se på utan även lättlagade och nyttiga. Njut av betorna i alla tänkbara former - ha dem i maten, i baket och i salladen.

Skivade ugnsrostade rödbetor med getost blir riktigt festligt. Gillar du inte getost kan du använda fetaost istället. Rödbetsgryta är både vackert, gott och lättlagat. Servera grytan tillsammans med getost eller lättvispad crème fraîche. Rödbetsbiffar är ett gott vegetariskt alternativ till pannbiffar eller köttbullar.

Rödbetor finns i alla möjliga former - från runda till plattrunda och avlånga. Smaken är ganska söt och något jordig. Sin karaktäristiska och intenstivt röda färg får rödbetan av färgämnet betacyanin. Rödbetan är en bra källa till nyttigheter som fibrer, kalium, folsyra och C-vitamin.

Gulbetan är en nära släkting till rödbetan och en gammal rotfrukt. I smaken är den något mildare än sin röda släkting. Det gula fruktköttet behåller sina färg även vid tillagning.

Polkabetan är en annan släkting till rödbetan och heter egentligen chioggiabeta. Polkabetan är en italiensk beta som är både vacker och god. Utanpå ser den väldigt mycket ut som en rödbeta, men inuti är den röd- och vitrandig. Polkabetan är mildare i smaken än rödbetan, men tappar färg då man kokar den. Därför är den bäst att tillaga i ugn för att den ska behålla sin karaktäristiska färg.

Var rödbetan kommer ifrån är däremot en omtvistad historia, men den kan ha sitt ursprung i främre Asien. Den omtalas på kontinenten tidigt på 1200-talet och i Sverige i början av 1600-talet.

Rödbetan är en typisk ingrediens i det nordiska, ryska och flamländska köket och en av de vanligaste inläggningarna i vårt svenska kök. Rödbetan är ett poplärt tillbehör, men de röda rotsakerna är förträffligt goda att koka hela, helst som nyskördade primörer, och äta som ensamrätt gärna med smör och grovt salt till. Du kan även även skala och riva rödbetorna till råkost, ha dem i soppor och köttgrytor. Men var försiktigt vid ansningen av rödbetan så att skalet inte skadas, för då läcker den starkt färgande röda saften ut i kokvattnet.

Rödbetsblast går också att äta och blir perfekta i rödbetssoppan. Späd blast av rödbeta kan du även använda som sallad. Med citronskal och citronsaft fräschar du enkelt upp rödbetorna och tonar ner den något jordiga smaken.

Fakta

  • Säsong: Hela året.
  • Passar till: Små, nyskördade rödbetor kan du äta som primörer. Koka dem knappt mjuka i lätt saltat vatten servera och njut. Rödbetor kan också skalas och rivas till råkost eller användas i grytor och soppor. Gulbetor används på samma sätt som rödbetor medan polkabetan är dekorativ råriven eller finstrimlad i en sallad.
  • Förvaring: Kallt +2-4°. Färska rödbetor är känsliga för uttorkning.
  • Koktid: Färska och späda rödbetor 15-20 min. Äldre stora rödbetor 40-60 min. Skala rödbetorna efter kokning eftersom den röda saften annars läcker ut i kokvattnet. Låt spetsen och cirka 5 cm av blasten sitta kvar.
Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB