bild av Kokaihop

Mått, vikt och enheter

av Kokaihop
2020-Januari

För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?

Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.

Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.

Mått

Vikt Förkortning Samband
Kilogram (kilo) kg 1 kg = 10 hg = 1000 g
Hektogram (hekto) hg 1 hg = 100 g = 0,1 kg
Gram g 1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg

 

Volym Förkortning Samband
Liter l 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
Deciliter dl 1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk
Centiliter cl 1 cl = 10 ml
Milliliter ml 1 ml = 1 krm
Matsked msk 1 msk = 3 tsk = 15 ml
Tesked tsk 1 tsk = 5 krm = 5 ml
Kryddmått krm 1 krm = 1 ml
Kaffekopp kkp 1 kkp = 1,5 dl
Tekopp tkp 1 tekopp = 2,5 dl
Glas glas 1 glas = 2 dl


Måttomvandling

Bakprodukter 1 dl 1 msk 1 tsk
Bakpulver, bikarbonat - 15 g 5 g
Fiberhavregryn ca 40 g - -
Havregryn ca 40 g 5 g -
Hasselnötskärnor 65 g 10 g -
Kakaopulver 40 g 6 g 2 g
Kokos (riven) 35 g 5 g  -
Linfrö (hela) 65 g 10 g -
Mandelspån ca 30 g - -
Russin (kärnfria) ca 60 g ca 10 g -
Mandel (söt och bitter) 65 g 10 g -
Salt 125 g 19 g 6 g
Sojaprotein (pulver) 35 g 5 g -
Ströbröd ca 50 g 7 g -
Valnötskärnor 40 g - -

 

Matfett 1 dl 1 msk 1 tsk
Ister = rent matfett (smält) 85 g 12 g -
Margarin och smör (fast) 95 g 15 g 5 g
Margarin och smör (smält) 90 g 13 g 4 g
Olja (oliv, raps etc.) 90 g 13 g 4 g

 

Mjölkprodukter 1 dl 1 msk 1 tsk
Keso 100 g - -
Mjölkpulver 50 g 7 g 2 g
Ost (riven) ca 40 g ca 5 g -

 

Mjöl 1 dl 1 msk 1 tsk 1 liter
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag) ca 55 g ca 8 g - ca 550 g
Bovetemjöl 60 g 9 g - ca 600 g
Grahamsmjöl 60 g 9 g - ca 600 g
Kornmjöl    ca 8 g - ca 500 g
Kruskakli 20 g 3 g - -
Maizena 55 g 8 g 3 g -
Potatismjöl 80 g 12 g 4 g -
Rågmjöl, fint ca 55 g ca 8 g - ca 550 g
Rågsikt ca 55 g ca 8 g - ca 550 g
Vetekli 35 g 5 g - -
Vetemjöl 60 g 9 g 3 g ca 600 g

 

Socker 1 dl 1 msk 1 tsk
Farinsocker 70 g 10 g -
Florsocker 60 g 9 g -
Honung 120 g 18 g -
Pärlsocker 60 g 9 g -
Sirap 140 g 20 g -
Strösocker 85 g 12 g -
Vaniljsocker - 8 g 3 g

 

Gamla svenska mått Samband
Kanna 1 kanna = 2,6 l
Tunna 1 tunna = 155 l
Skålpund 1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort
Lod 1 lod = 13,3 g
Ort 1 ort = 4,25 g
Korn 1 korn = 0,0425 g
Dussin 1 dussin = 12 st
Gross 1 gross = 144 st
Tjog 1 tjog = 20 st
Kast 1 kast = 4 st
Val 1 val = 20 kast = 80 st
Skock 1 skock = 60 st

 

Utländska mått Benämning Samband
Vikt (GB + USA) pound (lb) 1 lb = 16 oz = 454 g
Vikt ounce (oz) 1 oz = 28,35 g
Vikt Pfund 1 Pfund = 500 g 
Längdmått (GB + USA) inch (in) = tum 1 in = 1 tum = 2,54 cm
Volym (USA) fluid ounce 1 fluid ounce = 2 msk
Volym (USA) liquid pint 1 liquid pint = 4,7 dl
Volym (USA) dry pint 1 dry pint = 5,5 dl
Volym (USA) cup 1 (american) cup = 2,4 dl
Volym (GB) pint 1 (english) pint = 5,7 dl
Volym (GB) cup 1 (english) cup = 2,8 dl

Ugnstemperaturer

I USA mäter man temperaturen i grader Fahrenheit (F) medan vi i Sverige mäter temperaturen i grader Celsius. Såhär räknar du om temperaturer från Celsius till Fahrenheit och från Fahrenheit till Celsius.

Celsius till Fahrenheit

För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du Celsiustemperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.

Fahrenheit till Celsius

För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från Fahrenheittemperaturen, multiplicerar med 5 och dividerar med 9.

Några vanliga ugnstemperaturer i Celsius och i Fahrenheit:

Celsius Fahrenheit
125 grader 257 grader
150 grader 302 grader
175 grader 347 grader
200 grader 392 grader
225 grader 437 grader
250 grader 482 grader

 

Ibland står det inte utskrivet den exakta ugnstemperaturen i recepten, utan en beskrivning på hur varmt det ska vara. Här är de vanligaste odefinierade ugnstemperaturerna och vad motsvarar i grader Celsius.

Odefinierade ugnstemperaturer Temperatur
Mycket svag ugnsvärme 125 grader C
Svag ugnsvärme 175 grader C
Medelgod ugnsvärme 225 grader C
Mycket god ugnsvärme 275 grader C
Het ugnsvärme 300 grader C

Tillagning i varmluftsugn: Lagar du i varmluftsugn sänker du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanlig ugn.

Tillagning i gasugn: Lagar du i gasugn höjer du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanligt ugn.

 

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2019 Kokaihop Media AB