Mått, vikt och enheter
av Kokaihop
För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?
Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.
Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.
Mått
Vikt | Förkortning | Samband |
Kilogram (kilo) | kg | 1 kg = 10 hg = 1000 g |
Hektogram (hekto) | hg | 1 hg = 100 g = 0,1 kg |
Gram | g | 1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg |
Volym | Förkortning | Samband |
Liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
Deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk |
Centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
Milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
Matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
Tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
Kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
Kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
Tekopp | tkp | 1 tekopp = 2,5 dl |
Glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Måttomvandling
Bakprodukter | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Bakpulver, bikarbonat | - | 15 g | 5 g |
Fiberhavregryn | ca 40 g | - | - |
Havregryn | ca 40 g | 5 g | - |
Hasselnötskärnor | 65 g | 10 g | - |
Kakaopulver | 40 g | 6 g | 2 g |
Kokos (riven) | 35 g | 5 g | - |
Linfrö (hela) | 65 g | 10 g | - |
Mandelspån | ca 30 g | - | - |
Russin (kärnfria) | ca 60 g | ca 10 g | - |
Mandel (söt och bitter) | 65 g | 10 g | - |
Salt | 125 g | 19 g | 6 g |
Sojaprotein (pulver) | 35 g | 5 g | - |
Ströbröd | ca 50 g | 7 g | - |
Valnötskärnor | 40 g | - | - |
Matfett | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Ister = rent matfett (smält) | 85 g | 12 g | - |
Margarin och smör (fast) | 95 g | 15 g | 5 g |
Margarin och smör (smält) | 90 g | 13 g | 4 g |
Olja (oliv, raps etc.) | 90 g | 13 g | 4 g |
Mjölkprodukter | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Keso | 100 g | - | - |
Mjölkpulver | 50 g | 7 g | 2 g |
Ost (riven) | ca 40 g | ca 5 g | - |
Mjöl | 1 dl | 1 msk | 1 tsk | 1 liter |
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag) | ca 55 g | ca 8 g | - | ca 550 g |
Bovetemjöl | 60 g | 9 g | - | ca 600 g |
Grahamsmjöl | 60 g | 9 g | - | ca 600 g |
Kornmjöl | | ca 8 g | - | ca 500 g |
Kruskakli | 20 g | 3 g | - | - |
Maizena | 55 g | 8 g | 3 g | - |
Potatismjöl | 80 g | 12 g | 4 g | - |
Rågmjöl, fint | ca 55 g | ca 8 g | - | ca 550 g |
Rågsikt | ca 55 g | ca 8 g | - | ca 550 g |
Vetekli | 35 g | 5 g | - | - |
Vetemjöl | 60 g | 9 g | 3 g | ca 600 g |
Socker | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Farinsocker | 70 g | 10 g | - |
Florsocker | 60 g | 9 g | - |
Honung | 120 g | 18 g | - |
Pärlsocker | 60 g | 9 g | - |
Sirap | 140 g | 20 g | - |
Strösocker | 85 g | 12 g | - |
Vaniljsocker | - | 8 g | 3 g |
Gamla svenska mått | Samband |
Kanna | 1 kanna = 2,6 l |
Tunna | 1 tunna = 155 l |
Skålpund | 1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort |
Lod | 1 lod = 13,3 g |
Ort | 1 ort = 4,25 g |
Korn | 1 korn = 0,0425 g |
Dussin | 1 dussin = 12 st |
Gross | 1 gross = 144 st |
Tjog | 1 tjog = 20 st |
Kast | 1 kast = 4 st |
Val | 1 val = 20 kast = 80 st |
Skock | 1 skock = 60 st |
Utländska mått | Benämning | Samband |
Vikt (GB + USA) | pound (lb) | 1 lb = 16 oz = 454 g |
Vikt | ounce (oz) | 1 oz = 28,35 g |
Vikt | Pfund | 1 Pfund = 500 g |
Längdmått (GB + USA) | inch (in) = tum | 1 in = 1 tum = 2,54 cm |
Volym (USA) | fluid ounce | 1 fluid ounce = 2 msk |
Volym (USA) | liquid pint | 1 liquid pint = 4,7 dl |
Volym (USA) | dry pint | 1 dry pint = 5,5 dl |
Volym (USA) | cup | 1 (american) cup = 2,4 dl |
Volym (GB) | pint | 1 (english) pint = 5,7 dl |
Volym (GB) | cup | 1 (english) cup = 2,8 dl |
Ugnstemperaturer
I USA mäter man temperaturen i grader Fahrenheit (F) medan vi i Sverige mäter temperaturen i grader Celsius. Såhär räknar du om temperaturer från Celsius till Fahrenheit och från Fahrenheit till Celsius.
Celsius till Fahrenheit
För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du Celsiustemperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.
Fahrenheit till Celsius
För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från Fahrenheittemperaturen, multiplicerar med 5 och dividerar med 9.
Några vanliga ugnstemperaturer i Celsius och i Fahrenheit:
Celsius | Fahrenheit |
125 grader | 257 grader |
150 grader | 302 grader |
175 grader | 347 grader |
200 grader | 392 grader |
225 grader | 437 grader |
250 grader | 482 grader |
Ibland står det inte utskrivet den exakta ugnstemperaturen i recepten, utan en beskrivning på hur varmt det ska vara. Här är de vanligaste odefinierade ugnstemperaturerna och vad motsvarar i grader Celsius.
Odefinierade ugnstemperaturer | Temperatur |
Mycket svag ugnsvärme | 125 grader C |
Svag ugnsvärme | 175 grader C |
Medelgod ugnsvärme | 225 grader C |
Mycket god ugnsvärme | 275 grader C |
Het ugnsvärme | 300 grader C |
Tillagning i varmluftsugn: Lagar du i varmluftsugn sänker du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanlig ugn.
Tillagning i gasugn: Lagar du i gasugn höjer du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanligt ugn.