🌱Sparris
Sparris är en grönsak. En art i familjen sparrisväxter. Det finns en mängd sparrissorter, vi skiljer oftast bara på vit och grön. Har man tur så kan man även springa på Vildsparris i skogen. En späd, fin, lite tunnare sparrissort.
🌱 Säsong & närproducerad
Godast är sparrisen nu på vårkanten, det är då vi köper den späda, svenska gröna sparrisen. Sen kan vi köpa importerad resten av året men det är dyrare, inte så klimatsmart eller lika gott. Så det är nu vi passar på.
Säsongen är kort och intensiv. Som alltid beroende på vädret, men slutet på april - midsommar är den som bäst.
Det ploppar upp sparrisodlingar lite överallt i landet,i alla fall de södra delarnar och även på Gotland och Öland. Har ni möjlighet så är det mycket roligt att besöka en sparrisodling och handla direkt på plats.
🌱Vit & grön sparris
Den vita sparrisen växer under mark utan ljus, och den gröna ovan och får tack vare solljuset sin fina gröna färg.
Den vita tillhör en hårdskalig sort, är mer robust än den gröna och kräver lite längre tillagning.
Förr både odlade och åt vi mycket mer av den vita sparrisen i Sverige. Nu föredrar vi den gröna medan Europa (i alla fall norra) prisar den vita. Så den vita sparrisen vi vanligtvis hittar i butik är dels dyrare och dels importerad.
🌱 Nyttiga
Sparris är inte bara sagolikt gott utan även nyttigt. Fulladdad med vitaminer, antioxidanter och värdefulla spårämnen som magnesium, zink och selen. Dessutom innehåller sparris mängder av kostfibrer.
🌱 Kissdoft?
Kanske har ni hört att urinet luktar märkligt dagen efter man ätit sparris? En del håller med, andra inte.
Doften sägs bero på att kroppen bryter ner asparaginsyran som finns i sparrisen.
Men tydligen producerar inte alla kroppar den doften, och tydligen är det inte alla luktsinnen som kan känna den. Så det är lite oklara direktiv här.
🌱 Tillagning
Nu när de är i säsong så behöver man oftast inte skala dem, utan de fungerar fint att koka och/eller grilla som de är.
Det vanligaste felet vi gör med sparris är att vi tillagar dem för länge och skalar bort för mycket.
Sparris i säsong (grön) behöver inte skalas. En liten del av änden kan skäras bort, men det är allt. Tycker man att nedre stjälken är trist, så skär av dem och använd till t.ex soppa. Man kan använda delar till olika saker.
En späd fin sparris kan grillas, stekas eller hyvlas rå. Vill man koka så skall den mest ner och vända i vattnet. Helst skall de ha både spänst och färg kvar när de kommer till vår tallrik. De både smakar de bäst och behåller sina nyttigheter.
Mer SPARRIS-tips hittar ni här.
/Kristin
En härlig vårsallad med grön och vit sparris som toppas med salta chips bakade på parmaskinka. Passar även finfint på påskbordet!
En matig och god sallad med svenska smaker av färskpotatis, sparris, kapris, pepparrot, senap och middagsräddaren i nöden - tonfiskburken. Välj själva om ni föredrar tonfisk i vatten eller olja. Vilken tonfisk skall man välja? Svaret är så enkelt - alltid MSC. Den blå hållbara fisken 💙Den som både smakar gott och gör gott 🌎
Äntligen är det sparris-tider! Sparris är ju supergott med bara smör och salt, men här kommer ett kul recept om du vill prova något lite annorlunda.
Kan serveras både kall eller varm.
God variant på sparris. Satsen räcker till två personer. Jag hade det som tillbehör till entrecote.
Sparris tillhör mina favoriter. Monika Ahlberg har en god sparrissoppa i en av sina böcker. Monika serverar med forellrom. Jag hade stenbitsrom hemma. Den kan serveras som en förrätt eller som en sopprätt med ett gott bröd till.
En mycket lätt sås, som är god och ger färg. Den har jag serverat till fläskfilé, kycklingfilé och till och med fisk.
En av alla goda varianter man kan göra på sparris och bjuda på till buffén eller en bit grillat kött.
En enkel förrätt men genialt gott att börja en middag med. Grillad / stekt sparris med lite salamiflakes och parmesanost till.
Kokt vit sparris, en riktig delikatess. Servera med exempelvis hollandaise, skinka.
Hela vår familj är helt galna i grillad grön sparris, och det är jättegott som antingen förrätt eller som tillbehör till en bit grillat kött. Himmelskt gott!