Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

🌱 Skördetid - Sparris

av Kokaihop
2020-Maj

🌱Sparris
Sparris är en grönsak. En art i familjen sparrisväxter. Det finns en mängd sparrissorter, vi skiljer oftast bara på vit och grön. Har man tur så kan man även springa på Vildsparris i skogen. En späd, fin, lite tunnare sparrissort. 
 

🌱 Säsong & närproducerad
Godast är sparrisen nu på vårkanten, det är då vi köper den späda, svenska gröna sparrisen. Sen kan vi köpa importerad resten av året men det är dyrare, inte så klimatsmart eller lika gott. Så det är nu vi passar på. 
Säsongen är kort och intensiv. Som alltid beroende på vädret, men slutet på april - midsommar är den som bäst.
Det ploppar upp sparrisodlingar lite överallt i landet,i alla fall de södra delarnar och även på Gotland och Öland. Har ni möjlighet så är det mycket roligt att besöka en sparrisodling och handla direkt på plats.


🌱Vit & grön sparris
Den vita sparrisen växer under mark utan ljus, och den gröna ovan och får tack vare solljuset sin fina gröna färg. 
Den vita tillhör en hårdskalig sort, är mer robust än den gröna och kräver lite längre tillagning. 
Förr både odlade och åt vi mycket mer av den vita sparrisen i Sverige. Nu föredrar vi den gröna medan Europa (i alla fall norra) prisar den vita. Så den vita sparrisen vi vanligtvis hittar i butik är dels dyrare och dels importerad. 

 

🌱 Nyttiga
Sparris är inte bara sagolikt gott utan även nyttigt. Fulladdad med vitaminer, antioxidanter och värdefulla spårämnen som magnesium, zink och selen. Dessutom innehåller sparris mängder av kostfibrer. ​
 

🌱 Kissdoft?
Kanske har ni hört att urinet luktar märkligt dagen efter man ätit sparris? En del håller med, andra inte.
Doften sägs bero på att kroppen bryter ner asparaginsyran som finns i sparrisen. 
Men tydligen producerar inte alla kroppar den doften, och tydligen är det inte alla luktsinnen som kan känna den. Så det är lite oklara direktiv här. 

 

🌱 Tillagning
Nu när de är i säsong så behöver man oftast inte skala dem, utan de fungerar fint att koka och/eller grilla som de är. 

Det vanligaste felet vi gör med sparris är att vi tillagar dem för länge och skalar bort för mycket.
Sparris i säsong (grön) behöver inte skalas. En liten del av änden kan skäras bort, men det är allt. Tycker man att nedre stjälken är trist, så skär av dem och använd till t.ex soppa. Man kan använda delar till olika saker.

En späd fin sparris kan grillas, stekas eller hyvlas rå. Vill man koka så skall den mest ner och vända i vattnet. Helst skall de ha både spänst och färg kvar när de kommer till vår tallrik. De både smakar de bäst och behåller sina nyttigheter. 

Mer SPARRIS-tips hittar ni här.

/Kristin

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB