Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Skördetid - NÄSSLOR🌱

av Kokaihop
2019-Mars

🌱I dagens korg, hink, mjärde, spann, nät…. hittar vi - NÄSSLOR

Det är just nu under tidig vår som de är som bäst, nu när bladen är små och späda är de som godast. De går att plocka även under sommaren, välj då de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken. 

Nyttig & god

Brännässlan är fylld med vitaminer, främst  C-, B- och A-vitamin. Den är även en av de grönsaker som innehåller mest mineraler, som järn, magnesium och kalium  - så alltså väldigt nyttig.

Den är även enkel att hitta och överraskande god i både mat och dryck. Man kan använda den på många sätt, och en bra början är att tänka på den som spenat och testa soppa, paj och pesto.

Lite knusslig att plocka dock och om man nu bränner sig?

Brännässlor växer i hela Sverige utom allra längst norrut. Använd handskar och en sax eller sekatör. Det finns väl knappast någon som aldrig råkat ut för nässlans brännhår, vilka ger en brännande smärta och röda blåsliknande utslag på huden. Även om den värsta smärtan brukar avta efter 15 minuter kan klåda och irritation fortsätta i över tolv timmar.

Gnugga inte nässlan

Många huskurer säger att man skall gnugga det brända området på olika sätt, men gör inte det.  Det som bränns är nämligen som små ”flisor” doppade i ett gift. Och det blir ju inte direkt bättre för att man ”gnuggar in” .

Det enda du behöver är vatten och en rulle tejp.

Lindra besvären från brännässlan så här:

  • Gnugga inte, klia inte. Rör inte det utsatta stället alls. Så fort du rör huden klappar och föser du de små flisorna längre in i huden.
  • Häll vatten över området. De flisor som inte fastnat sköljer du då bort.
  • Ta en bit tejp, klappa den mot byxbenet så att du får bort värsta ”klibbet”, och lägg sedan tejpen försiktigt mot huden och dra bort. Nässelflisor som sticker upp ur huden kommer att fastna och dras bort.
  • Stryk på kylbalsam eller aloe vera

IMG_0043.jpg

Gödsel
Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det. 

Att förvälla nässlor 

Det råder delade meningar huruvida man bör förvälla dem eller inte - jag tycker det känns bra att göra det.

Gör så här: Rensa och skölj nässlorna noggrant. Koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten). Koka nässlorna i några minuter och låt rinna av. Krama ur det sista vattnet.  Om de inte ska användas direkt, frys in. 1 liter nässlor blir ca 1 dl förvällda nässlor.

Så tänk alltså på det här:

  • Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
  • Använd handskar när du plockar nässlor.
  • Rensa och skölj nässlorna noggrant, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
  • De kan förvällas, frysas in eller torkas - då försvinner den brännande effekten.
  • Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar m.m.
Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB