🌱I dagens korg, hink, mjärde, spann, nät…. hittar vi - NÄSSLOR
Det är just nu under tidig vår som de är som bäst, nu när bladen är små och späda är de som godast. De går att plocka även under sommaren, välj då de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken.
Nyttig & god
Brännässlan är fylld med vitaminer, främst C-, B- och A-vitamin. Den är även en av de grönsaker som innehåller mest mineraler, som järn, magnesium och kalium - så alltså väldigt nyttig.
Den är även enkel att hitta och överraskande god i både mat och dryck. Man kan använda den på många sätt, och en bra början är att tänka på den som spenat och testa soppa, paj och pesto.
Lite knusslig att plocka dock och om man nu bränner sig?
Brännässlor växer i hela Sverige utom allra längst norrut. Använd handskar och en sax eller sekatör. Det finns väl knappast någon som aldrig råkat ut för nässlans brännhår, vilka ger en brännande smärta och röda blåsliknande utslag på huden. Även om den värsta smärtan brukar avta efter 15 minuter kan klåda och irritation fortsätta i över tolv timmar.
Gnugga inte nässlan
Många huskurer säger att man skall gnugga det brända området på olika sätt, men gör inte det. Det som bränns är nämligen som små ”flisor” doppade i ett gift. Och det blir ju inte direkt bättre för att man ”gnuggar in” .
Det enda du behöver är vatten och en rulle tejp.
Lindra besvären från brännässlan så här:
Gödsel
Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.
Att förvälla nässlor
Det råder delade meningar huruvida man bör förvälla dem eller inte - jag tycker det känns bra att göra det.
Gör så här: Rensa och skölj nässlorna noggrant. Koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten). Koka nässlorna i några minuter och låt rinna av. Krama ur det sista vattnet. Om de inte ska användas direkt, frys in. 1 liter nässlor blir ca 1 dl förvällda nässlor.
Så tänk alltså på det här:
Nässlor är fulla av nyttigheter. De innehåller främst rikligt med klorofyll, plus A-, B-, C-, och D-vitaminer samt mineraler som järn, fosfor och kalium.
Denna soppa är ett gott alternativ till spenat- eller grönkålssoppa. Servera med kokta ägghalvor, hackad gräslök o gott hembakat bröd. Snabbt att tillagas, om man har förvällda o finhackade nässlor beredda i frysen.
Nässlor är inte bara ogräs, de är riktiga vitaminbomber också! En av vårens absoluta toppar bland primörerna är de första späda skotten av brännässlan. Plocka mycket och förväll dem några minuter, frys in i lagom stora förpackningar.
I vårrullar kan man ju stoppa det mesta. Den här med brännässlor. Hittar du inte vårrulledeg så kan du använda filodeg, men limma då ihop två ark och fyll sedan. Filodegen är tunnare och det är lite svårare att få vårrullarna att hålla.
egentligen säger receptet mangold, men jag hittade förvällda nässlor i frysen, så jag ändrade lite ;-)
En härlig vårprimör, som går att frysa förvälld. Som förrätt räcker receptet till 6-8 personer
Supernyttig och god smothie
Receptet säger spenat, men varför köpa grönt när det växer vilt i trädgården ;-)
Små portionsformar med krämigt ägg. Komplettera med en skinkskiva och en ostskiva, så är frukosten klar. Funkar även med spenat.