Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Skördetid - KARLJOHAN & STENSOPP🌱

av Kokaihop
2023-Augusti

STENSOPP
Karljohan ingår i stensopp-familjen. Där ingår även t. ex finluden stensopp och rödbrun stensopp. Dessa kan förväxlas, men det gör faktiskt inte så mycket eftersom de är likvärdiga som matsvampar. Man känner igen en sopp på att de har tunna rör under hatten som påminner om en tvättsvamp. 

SÄSONG
I Sverige växer karljohanssvampen under sensommaren ända till sen höst i hela landet. Och även i fjällen.

Är vädret gynnsamt så växer stensoppen väldigt bra, men det är oftast en begränsad intensiv växtperiod – en till två veckor. Då gäller det att hinna före skadedjur och andra organismer som förr eller senare angriper svampen.

PLOCKA
Det är bäst att plocka i korg, papperspåse eller tygpåse. I plastpåsar förökar sig jordbakterierna snabbt samt att större svampar gärna krossar de mindre. 

RENSA
Svamp behöver regn, men undvik helst att plocka vid fuktig väderlek. Framförallt karljohan suger åt sig mycket vatten. Den är liksom som en svamp 😉

TIPS FÖR ATT RENSA:

  • En svampkniv är en bra idé och att grovrensa svampen direkt i skogen. 
  • Stora svampar är oftast angripna varpå rören skärs bort. Inte av rädsla för att få i sig småkryp, utan för att det mest blir slemmigt vid tillagning.
  • Under rören syns hur hattköttet har klarat sig från mask och dylikt.
  • Skala bort jorden från fotbasen.
  • Dela foten på längden. Ofta är mittpelaren angripen, ta bort innerkärnan och behåll det yttre oangripna fotköttet. 

IMG_7536.jpg

FÖRVARA
Sopparna är väldigt tacksamma att torka, de blir både fastare i konsistens och får mer koncentrerad smak.

Skiva tunnt och lägg på myggnät, galler eller tidningspapper. Plockar du mycket svamp kan det vara värt att investera i en torkmaskin. Du kan även köra dem på låg värme, 50° i ugnen.

Det viktigaste är att svampen blir knastertorr. Förvara dem i glasburkar med lock.

Soppar går också att frysa hel eller i stora bitar. Tillaga otinad svamp direkt från frysen och den blir precis som färsk.

Du kan även förvälla den och sedan frysa in.

IMG_4946.jpg

TILLAGA
Här finns många olika åsiker hur man gör bäst. Det här är min favorit på snabbtillagning av Karl Johan.

  1. Lägg svampen i en torr panna på låg värme.
  2. Låt den först svettas ut all vätska. Låt sedan vätskan puttra bort.
  3. När det börjar bli torrt i pannan så adderas smör och hackad lök. Stek den ganska ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  4. Här har jag även adderat hackad hasselnöt och timjan. Så gott!

NAMN
Karljohan heter Boléltus èdulis på latin vilket passande nog betyder ätlig klump. Namnet Karl Johan kommer från vår förste Bernadotte, Karl XIV Johan som blev svensk och norsk kung 1818, han introducerade svampen efter att ha upplevt franska mattraditioner.

EXPORT & IMPORT
Det är den mest kommersiellt använda av alla icke odlade matsvampar. Miljontals ton karljohanssvamp skeppas runt jorden varje år.
Ett av de största exportländerna är Kina och några av de största importörerna är Italien och Frankrike trots att de själva har karljohan i sin svampflora.

Linked recipes
  • svamp
  • höst
  • skördetid
  • karljohansvamp

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB