STENSOPP
Karljohan ingår i stensopp-familjen. Där ingår även t. ex finluden stensopp och rödbrun stensopp. Dessa kan förväxlas, men det gör faktiskt inte så mycket eftersom de är likvärdiga som matsvampar. Man känner igen en sopp på att de har tunna rör under hatten som påminner om en tvättsvamp.
SÄSONG
I Sverige växer karljohanssvampen under sensommaren ända till sen höst i hela landet. Och även i fjällen.
Är vädret gynnsamt så växer stensoppen väldigt bra, men det är oftast en begränsad intensiv växtperiod – en till två veckor. Då gäller det att hinna före skadedjur och andra organismer som förr eller senare angriper svampen.
PLOCKA
Det är bäst att plocka i korg, papperspåse eller tygpåse. I plastpåsar förökar sig jordbakterierna snabbt samt att större svampar gärna krossar de mindre.
RENSA
Svamp behöver regn, men undvik helst att plocka vid fuktig väderlek. Framförallt karljohan suger åt sig mycket vatten. Den är liksom som en svamp 😉
TIPS FÖR ATT RENSA:
FÖRVARA
Sopparna är väldigt tacksamma att torka, de blir både fastare i konsistens och får mer koncentrerad smak.
Skiva tunnt och lägg på myggnät, galler eller tidningspapper. Plockar du mycket svamp kan det vara värt att investera i en torkmaskin. Du kan även köra dem på låg värme, 50° i ugnen.
Det viktigaste är att svampen blir knastertorr. Förvara dem i glasburkar med lock.
Soppar går också att frysa hel eller i stora bitar. Tillaga otinad svamp direkt från frysen och den blir precis som färsk.
Du kan även förvälla den och sedan frysa in.
TILLAGA
Här finns många olika åsiker hur man gör bäst. Det här är min favorit på snabbtillagning av Karl Johan.
NAMN
Karljohan heter Boléltus èdulis på latin vilket passande nog betyder ätlig klump. Namnet Karl Johan kommer från vår förste Bernadotte, Karl XIV Johan som blev svensk och norsk kung 1818, han introducerade svampen efter att ha upplevt franska mattraditioner.
EXPORT & IMPORT
Det är den mest kommersiellt använda av alla icke odlade matsvampar. Miljontals ton karljohanssvamp skeppas runt jorden varje år.
Ett av de största exportländerna är Kina och några av de största importörerna är Italien och Frankrike trots att de själva har karljohan i sin svampflora.
Karljohansvamp. Beskriver kännetecken, plockning, rensning, tillagning, konsrevering.
Laga med egenplockad svamp eller köp på torget.
För den svampnörd som jag är - är det här ett helt underbart fiskrecept. Men jag tror att det finns många som kan uppskatta det här härlig fisk och svampreceptet.
Härligt krämig smakbomb som vi äter till förrätt hemma.
Lättlagad svampgryta med mycket smak.
Läcker pastarätt med strimlad biff och smak av karljohan, timjan och tryffel. Perfekt fredagsrätt när man är sugen på något gott som går snabbt att slänga ihop.
En god och smakrik gryta på fläskfilé och färsk, fryst eller konserverad karljohanssvamp.
En riktig festrätt, suverän både som förrätt eller som huvudrätt. Kan förstås göras på annan svamp också, men Karljohan står i en klass för sig. Allra bäst blir den på torkad svamp.
Enkelt och jättegott! Viltskav görs på samma sätt. Variant för mjölkproteinallergiker: se kommentar här ovanför.