Det är något alldeles särskilt med hemlagad sylt, saft och marmelad.
Trevlig syssla, smakar så mycket bättre än de flesta köpta varianter och ett ypperligt sätt att ta tillvara på sommarens frukt och bär. Så otroligt fin känsla att kunna njuta av demäven i höst och vinter.
Du kan sylta, safta och koka marmelad på flera olika sätt, så länge man är noga med några saker.
Här får du några smarta tips inför sylt- och saftkoket.
En god marmelad gjord av plommon. En sats bli ca. 2 l
Enkel äppeldryck. Kan användas som saft eller måltidsdryck. Kryddar du med kanelbit blir det äppelkaneldryck.
Den perfekta gelén till vilt av alla slag. Viktigt att rönnbären varit med om några rejäla frostnätter, har de inte det så stoppa dom i frysen över natten.
Vinbärsgelé med röda vinbär eller svarta vinbär. Svartvinbärsgelé eller Rödvinbärsgelé. Svartvinbärsgelé gott som tillbehör till kött, så även rödvinbärsgelé som är lite mildare i smaken. Det är även gott att ta någon msk i såsen.
Enkel marmelad. Kan även göra som sylt använd då mogna bär.
Om jag inte har plockat själv (och det har jag aldrig) brukar jag köpa något kilo under säsongen. Fryser i cremefraicheburkar och har till dekoration på viltstekar, smaksättning i såser eller som rårörda till mat eller dessert.
Fantastiskt god sylt som blir fast å fin.
Sylt med två ingredienser, vilket gör det hela enkelt.
Norrlandsguld. Sylt av hjortron används till mycket, traditionellt som vanlig sylt till våfflor, pannkaka,frukostflingorna, i filen m.m. men är även mycket god varm till vaniljglass eller friterad camenberost.
Användes till gröt,bakat skinka m m
Äppelklyftor med skal kokas mjuka i saftmaja. Ta reda på saften som blir så blir det en god måltiddryck. Passera moset. Frys in moset osokrat och sockra efter tining. Inga tillsatser.
Gott tillbehör till stekt kött.