Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Så bakar du saftigaste lussekatterna - steg för steg

av Kokaihop
2015-April

Mortla saffran tillsammans med lite socker och sprit, till exempel cognac. Sprit och socker lyfter nämligen smaken hos saffranet.
 

Rumsvarma ingredienser. Låt mjölk, smör, ägg kan gärna få stå framme några timmar innan du börjar baka.
 

Mindre mjöl och lösare konsistens än en traditionell vetedeg. Saffran torkar ut och kräver mer vätska, var därför mer sparsam med mjöl i degen.
 

Mer fett och socker. Sockret gynnar jästen och jäsningen, plus att socker har en konserverande effekt. Fettet gör bullarna saftigare. Men, inte för mycket fett då blir bullarna tunga.
 

Kesella i degen ger saftigare bullar. Eftersom saffran har en uttorkande effekt gäller det att tillföra vätska till degen. Med kesella (eller kvarg) i degen tillför du extra vätska. Funkar både med 0,1 procent fett och 10 procent fett. Högre fettprocent ger mer smak.
 

Lägg russinen i vatten. Torkade russin och korinter som du stoppar direkt i bulldegen suger åt sig vätska. Lägg torkade russin och korinter i vatten några timmar innan du ska stoppa dem i degen, så undviker du att de stjäl vätska från din deg. stoppar du russin och korinter i lusskattsdegen.
 

Vill du snitsa till det? Ta mandelmassa i degen. Mandelmassa passar väldigt bra till saffran. Kavla saffransdegen tunt, riv mandelmassa och rör ihop tillsammans med smör och någon matsked socker till en jämn smet. Bred mandelmassan över degen, rulla ihop, skiva och grädda.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB