Mortla saffran tillsammans med lite socker och sprit, till exempel cognac. Sprit och socker lyfter nämligen smaken hos saffranet.
Rumsvarma ingredienser. Låt mjölk, smör, ägg kan gärna få stå framme några timmar innan du börjar baka.
Mindre mjöl och lösare konsistens än en traditionell vetedeg. Saffran torkar ut och kräver mer vätska, var därför mer sparsam med mjöl i degen.
Mer fett och socker. Sockret gynnar jästen och jäsningen, plus att socker har en konserverande effekt. Fettet gör bullarna saftigare. Men, inte för mycket fett då blir bullarna tunga.
Kesella i degen ger saftigare bullar. Eftersom saffran har en uttorkande effekt gäller det att tillföra vätska till degen. Med kesella (eller kvarg) i degen tillför du extra vätska. Funkar både med 0,1 procent fett och 10 procent fett. Högre fettprocent ger mer smak.
Lägg russinen i vatten. Torkade russin och korinter som du stoppar direkt i bulldegen suger åt sig vätska. Lägg torkade russin och korinter i vatten några timmar innan du ska stoppa dem i degen, så undviker du att de stjäl vätska från din deg. stoppar du russin och korinter i lusskattsdegen.
Vill du snitsa till det? Ta mandelmassa i degen. Mandelmassa passar väldigt bra till saffran. Kavla saffransdegen tunt, riv mandelmassa och rör ihop tillsammans med smör och någon matsked socker till en jämn smet. Bred mandelmassan över degen, rulla ihop, skiva och grädda.
Kärt barn har många namn: lussekatter, lussebullar eller saffransbullar. En klassiker kring jul och lucia.
Härligt gott till adventskaffet. 1 krans och 24 gifflar. Jag gjorde i år variationen enl. bild med fylld fläta.
Sedan jag kom över det här receptet har jag slutat göra "vanliga" lussekatter, dom här är mycket godare!!!
mycket goda lussebullar som innehåller kesella! Blir mycket saftiga =)
Saftiga saffransbullar.
Ett enkelt recept som jag använt i hela mitt vuxna liv. Tror det kom från Milda från början. Bullarna är suveränt goda.
Familjens julfavorit! Har gjort dem som längder varje jul i flera år, enligt ett recept från ICA:s Buffé, men aldrig lyckats få dem snygga. När jag testade att göra dem som bullar istället blev de lika goda som vanligt, men också fina att se på!
Så här gör jag mina lussekatter utan kesella!
Hembakta lussebullar med kesella.
Smakfulla fyllda bullar. Mindre socker i bullarna än vad man vanligtvis har. Till mandelallergiker ta förslagsvis solrosfrön och mal ist.f mandel.