Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Grekisk, turkisk och rysk yoghurt – vad är skillnaden?

av Kokaihop
2023-Maj

Vad är Yoghurt?

Yoghurt är kultur på flera olika sätt. Det är mjölk som syrats med mjölksyrebakterier, det gör att mjölken tjocknar, får en annan smak, längre hållbarhet och ennyttig bakteriekultur.
Yoghurt härstammar från Mellanöstern och har tillverkats och ätits i tusentals år. Så matkultur som går långt tillbaka i tiden. 


Grekland, Turkiet och Ryssland

Vi möts ofta av grekisk, turkisk och rysk yoghurt i recept och butik. Det behöver inte betyda att den kommer därifrån eller tillverkas där men det finns producenter som stolt bär traditionen vidare och även har sin produktion på plats. 
Exakt vad som skiljer de olika produkterna åt varierar en aning mellan olika producenter, men i stora drag är det främst konsistens och produktionssätt.


Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är något tjockare och syrligare än den turkiska. Den innehåller mer protein än både den turkiska och ryska yoghurten.
Att den är så pass proteinrik gör att den passar bra till röror med grönsaker, bär och frukt eftersom proteinet suger upp vätska.
Perfekt i desserter, tzatziki och andra sammanhang där du vill balansera sötma och få en fastare konsistens.

Turkisk yoghurt

Turkisk yoghurt är lite lösare i konsistensen. Den tillverkas genom att tillsätta bakterier till mjölk och sedan låta den jäsa.

Rysk yoghurt

Den ryska yoghurten kan till skillnad från de andra, kokas.
Den har en mild och ganska rund smak. Trots att den inte är lika fet som crème fraiche, grädde eller smetana går den bra att använda på samma sätt eftersom den har goda kokegenskaper.

Bra ersättare till crème fraiche, grädde och smetana, då den har likvärdiga kokegenskaper men är betydligt magrare.



Yoghurttips:

  • Yoghurt har lång hållbarhet. Rätt förvarad håller den sig ofta i flera veckor efter bäst före-datum.
  • All yoghurt kan "hängas" för att få en tjockare konsistens. Bara att låta den droppa av i ett kaffefilter/ren kökshandduk.
  • Förutom god och bra källa till protein så är yoghurt även rik på kalcium, fosfor och vitaminer B1, B2 och B12. En nyttig produkt, sen kan producenten ha tillsatt socker och tillsatser som gör den mindre nyttig. Så var alltid uppmärksam på långa innehållsförteckningar.
  • Yoghurt kan blandas ner i de flesta kalla röror, ett bra sätt att ge dem en syrlig smak och minska mängden fett en aning.


Fler syrade produkter:

Filmjölken

En klassisk svensk syrad mjölkprodukt. Filmjölken lanserades av Mjölkcentralen 1931 under namnet standardfil.

Creme fraiche

Namnet betyder ”färsk grädde” på franska, trots att crème fraiche snarare är grädde som syrats och gjorts syrlig med bakteriekultur. Kom till Sverige på 1980-talet och har varit populär sen dess.

Smetana

Fet, syrad grädde från Ryssland.

Kvarg

Kvarg är en typ av färskost tillverkad av syrad mjölk. Krämig, slät konsistens och en syrligar smak.

Skyr

Skyr kommer från Island och har tradition sen flera hundra år bakåt i tiden. Den har en syrlig och frisk smak, och en krämig konsistens. Proteinrik och med lågt fetthalt.

Linked recipes
  • sunda vanor
  • yoghurt
  • Grekisk yoghurt
  • frukost
  • köksskola
  • hälsa
  • Larsa

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB