Yoghurt är kultur på flera olika sätt. Det är mjölk som syrats med mjölksyrebakterier, det gör att mjölken tjocknar, får en annan smak, längre hållbarhet och ennyttig bakteriekultur.
Yoghurt härstammar från Mellanöstern och har tillverkats och ätits i tusentals år. Så matkultur som går långt tillbaka i tiden.
Vi möts ofta av grekisk, turkisk och rysk yoghurt i recept och butik. Det behöver inte betyda att den kommer därifrån eller tillverkas där men det finns producenter som stolt bär traditionen vidare och även har sin produktion på plats.
Exakt vad som skiljer de olika produkterna åt varierar en aning mellan olika producenter, men i stora drag är det främst konsistens och produktionssätt.
Grekisk yoghurt är något tjockare och syrligare än den turkiska. Den innehåller mer protein än både den turkiska och ryska yoghurten.
Att den är så pass proteinrik gör att den passar bra till röror med grönsaker, bär och frukt eftersom proteinet suger upp vätska.
Perfekt i desserter, tzatziki och andra sammanhang där du vill balansera sötma och få en fastare konsistens.
Turkisk yoghurt är lite lösare i konsistensen. Den tillverkas genom att tillsätta bakterier till mjölk och sedan låta den jäsa.
Den ryska yoghurten kan till skillnad från de andra, kokas.
Den har en mild och ganska rund smak. Trots att den inte är lika fet som crème fraiche, grädde eller smetana går den bra att använda på samma sätt eftersom den har goda kokegenskaper.
Bra ersättare till crème fraiche, grädde och smetana, då den har likvärdiga kokegenskaper men är betydligt magrare.
En klassisk svensk syrad mjölkprodukt. Filmjölken lanserades av Mjölkcentralen 1931 under namnet standardfil.
Namnet betyder ”färsk grädde” på franska, trots att crème fraiche snarare är grädde som syrats och gjorts syrlig med bakteriekultur. Kom till Sverige på 1980-talet och har varit populär sen dess.
Fet, syrad grädde från Ryssland.
Kvarg är en typ av färskost tillverkad av syrad mjölk. Krämig, slät konsistens och en syrligar smak.
Skyr kommer från Island och har tradition sen flera hundra år bakåt i tiden. Den har en syrlig och frisk smak, och en krämig konsistens. Proteinrik och med lågt fetthalt.
Grekisk yoghurt med honung, blåbär och mandlar
Grekisk gurk och yoghurt röra. Gott som tillbehör till grillad fläskkarré eller med ett gott bröd.
Som en grekisk variant på kebabrulle där vi valt lite nyttigare yoghurt och tunnbröd. Marinaden kan med fördel även användas till annat än kyckling.
En nyttig, mättande och god variant av den klassiska potatissalladen. Syrlig god smak med influenser av dill, röd- & purjolök.
Lagom syrlig och läskande
Min österrikiska vännina Magrethe brukar göra denna fantastiskt fräscha dessert, som alla vill ta mer av.
Blev lite sugen nu på kvällskvisten.
Sött och syrligt i en lyckad kombination.
Vridna bröd med smak av dillfrö.
Goda bullar faktiskt. Yoghurten gör dem saftiga och ger dem god lite syrlig smak. Eftersom man blandar ihop degen på kvällen som får jäsa över natten så är bullarna färdiga till frukost.