Jakt, fiske och renskötsel – så skulle man kunna sammanfatta matkulturen.
Att ta tillvara på allt samt en otrolig kunskapsrikedom på hur man nyttjar växter och bär. Självklarheter när man lever nära naturen och djuren.
Här finns mycket att inspireras och ta lärdom av.
Några betydande godsaker:
Hjorton - norrlands guld
De växer visserligen i hela landet, men främst på de stora myrarna i våra norra delar. Nu hittar ni dem i frysdisken.
Skav
Ren och hjort säljs ofta i form av skav, men vad är det egentligen?
Det är först och och främst en jättebra produkt. Man har helt enkelt tagit tillvara på det allra sista på djuret och "skavt bort det" En mager, prisvärd produkt med mycket smak. Ännu godare blir köttet med vetskapen att djuren mått bra, vandrat fritt och att man har tagit tillvara på allt.
Renkött
Det räknas inte till VILT eftersom djuren sköts av renskötare, men de lever trots allt i det vilda och sköter sig själva till stor del.
Souvas
Ungefär som en norrländsk kebab eller rökt ren i rulle. Får man inte tag på rökt ren (vilket bara är att gå till saluhall eller bättre chark) så funkar det fint med fryst renkött eller viltskav.
Tunnbröd & Rieska
Definitionen av tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll. Det kan vara hårt eller mjukt, tunt som ett linnetyg eller bubbligt som en trasmatta.
Vi har många bra tunnbröds-recpet här på Kokaihop, något som kan bakas renskavsrullen, tacobuffé eller grillkorven. Passar till mycket helt enkelt.
Traditionen med tunnbröd tillskrivs ofta Norrland, och visst är det tunna brödets kultur starkt i norr, men det finns även tunnbrödtraditon i Dalarna,Västsverige och Bohuslän.
Nikkaluoktasoppa
Klassisk soppa på färs och vitkål som sägs härstamma från orten Nikkaloukta. God, enkel och mättande.
Blodplättar
Men vart köper man blod tänker ni?
Jo, det finns fryst i de flesta välsorterade matbutiker. 1/2 -liter kostar typ 15:-. Jag förstår att ni inte är så många som verkligen kommer att laga detta, men det är otroligt näringsrikt, billigt och barnen brukar faktiskt gilla det.
Ungefär som en norrländsk kebab eller rökt ren i rulle. Får man inte tag på rökt ren (vilket bara är att gå till saluhall eller bättre chark) så funkar det fint med fryst renkött eller viltskav. Godast smaker det såklart om man lagar det utomhus över öppen eld.
Suovas, samiska för "rökt", är olika former av saltat och rökt renkött. Här är det värt att packa med sig en gjutjärnspanna när man ska vara utomhus, stek över öppen eld.
En av de absolut godaste rätterna jag någonsin ätit, absolut inte nyttig men otroligt gott. Numera finns souvas kött i de flesta större ica butiker. Detta är en riktigt norrländsk rätt.
Mycket gott mjukt tunnbröd. Enkelt att göra i stekpannan. Går bra att frysa in. Gör en tunnbrödsrulle med din favoritfyllning.
Goda tunnbröd som gräddas i stekpanna.
Lite sega tunna kakor.Godast nybakade, men går bra att frysa.
Enkel och god pepparsås
Herre Gud, så gott!! I min barndom serverades dessa alltid på fettisdagen och då med "fårfeta" istället för rimmat fläsk. Blodkams = blodpalt
Förstår att det här inte faller alla i smaken men det är både näringsrikt och gott! Blod kan man köpa i välsorterade butiker, vanligtvis fryst.