Primörpotatis
Den första svenska potatisen kommer från sydsverige och kallas primörpotatis. Den har förgrotts och odlats under plast eller väv för tidig skörd. Den här potatisen är inte helt mogen och har därför ett mycket tunt skal vilket gör den extra känslig och tål ingen längre förvaring. Späd, god och behöver inte skalas.
Färskpotatis
Efter primörpotatisen kommer färskpotatisen. Vår traditionella färskpotatis á la midsommar. Även denna potatis skördas före den har mognat helt och behöver inte skalas.
Gemensamt för primör- och färskpotatis är att sorterna är speciellt snabbväxande och att odlingstekniken anpassats för en snabb tillväxt. De har högre vattenhalt än höst- och vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens.
Sommarpotatis
Näste man i ledet är sommarpotatisen. Den är praktiskt taget skalmogen men ska liksom primör- och färskpotatisen inte lagras för länge utan säljas och konsumeras direkt efter skörd. Den tål storlekssortering, normal hantering och är fastare i kokengenskapen än primör- och färskpotatisen.
Höst- och vinterpotatis
På sensommaren börjar man skörda höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna långsamt i jorden och skalet blir hårdare och knölarna tål hantering och lagring bättre.
TIPS & TRIX!
Skrubba
Att sitta på trappen i solen på midsommarafton och skrubba färsk potatis är trevligt, men sen finns det andra tillfällen när man bara vill att det skall gå fort.
Det finns många bra tips på hur man skrubbar bäst. Använd skrubbhandskar, skrubbsvamp och om det är mycket potatis - lägg dem i en korg och ta fram trädgårdsslangen och spruta dem rena. Jag brukar även använda barnarbetare (muta med glass:)
Kok & storkok
Lägg dem sedan i en kastrull med kallt vatten. Tillsätt salt och koka upp vattnet. Känn på potatisen då och då med en potatissticka eller gaffel. Det brukar ta cirka 15 minuter från att vattnet kokat upp (beroende på storlek).
Tänk på att färskpotatis fortsätter att mjukna lite efter man slutat koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock några minuter.
Kokar du många färskpotatisar – koka upp vattnet först i en vattenkokare och häll över potatisen i kastrullen. Då slipper du vänta länge på att vattnet kokar upp.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Jämnstora
Enklast är om man har jämnstora potatisar. Man kan naturligtvis dela dem så att de bli jämnare i storlek. Vill man inte dela dem kan man koka dem i en vid kastrull, de som flyter upp till ytan är klara och plockas upp. De stora kan då koka klart i lugn och ro.
Smaksättning
Färskpotatis är inte direkt svårt att hitta smakkompisar till, den gifter sig fint åt både höger och vänster. Pepparrot, dill, kummin, gräslök, matjesill, knäcke, lax, senapssås…..men den allra bästa kompisen måste väl ändå vara smör.
Några dillstjälkar i saltat vattnet och sen serveras med en stor klick smör - klart!
En sallad som kan användas både som tillbehör, uteslut kycklingen, och som ensamrätt. Perfekt till en bit grillat kött.
Jätte god kryddad klyftpotatis att ha på sommaren eller året om.
Enkelt att göra mycket potatis gott.
Svensk nyskördad färskpotatis skall ätas först på midsommaraftonen anser en del. Nej, njut av primörerna direkt när de kommer är min filosofi. En ljummen sallad som blev till en symfoni av smaker!
Annorlunda potatissallad, en färgklick för ögat och fröjd för gommen.
Fräsch sommarsallad, god till grillat.
Färskpotatis köpt i vanlig affär är inte alltid så god och ofta omöjlig att skrubba ren från skal. Lite hackade oliver, örtkryddor ger både smak och piff åt smaklös potatis.
Här får färskpotatisen sällskap med brynt smör med sin karakteriska nötsmak.
Ingen sommar utan färskpotatis.
Små tilltugg som passar bra på en buffé eller till drinken.
Supergoda små munsbitar som tilltugg eller som tillbehör i buffé. Perfekta när man tycker att bakpotatisar blir för stora och man istället vill prova flera olika potatisar med olika röror.
Matig och god sallad
En aptitretare i väntan på grillen.
Passar bra till fläskfilé.