Getostfamiljen
Getost kallas ofta för sitt franska namn; chèvre, som betyder just get. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke.
Liksom i alla ostfamiljer finns det en mängd smaker och konsistenser; från smuliga, syrarika till vällagrade, smakrika och krämiga.
Även utseendet varierar, de kan vara vita, rullade i aska eller kryddörter eller inlindade i ett vinblad.
Nyttig med kaprin & kalcium
Getost är ost gjord på getmjölk och dess karakteristiska smak kommer från kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just 'get').
Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt.
Även laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. Getosten är även nyttig på grund av sitt höga innehåll på kalcium.
Getosten i Europa
Frankrike
Fransk getost, chèvre är en vitmögelost.
Emellertid är inte alla franska getostar vitmögelostar – vissa skyddas istället av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare.
Grekland
Den grekiska halloumin och fetaosten tillverkas traditionellt av en blandning av get- och fårmjölk.
Italien
I Italien finns bland annat sorten Caprino.
Norge
Norsk getost, brunost, är mesost med getmjölk. Osten är helt utan hål och konsistensen är ganska hård, men ostskivorna smälter i munnen. Brunosten säljs oftast som fyrkantiga block. Den smakar inte get så utpräglat som den franska varianten, och äts nästan uteslutande som smörgåspålägg. Smaken är, för att vara ost, mycket söt.
Portugal
I Portugal har man en getost som kallas Cabreiro de Castelo Branco.
Spanien
I Spanien tillverkar man den katalanska getosten mató, som är gjord på en blandning av get- och komjölk.
Storbritannien
I England och övriga Storbritannien förekommer den walesiska getosten Pantysgawn.
Sverige
Svensktillverkad getost hittar man oftast under namnet Vit caprin men det finns även ädelost, s.k. mögelost, gjord av getmjölk. Vit Caprin är en vitmögelost. Även så kallade Kitt-ostar görs på getmjölk.
Tyskland
I Tyskland tillverkas getosten Altenburger Ziegenkäse (bokstavligen 'getost från Altenburg') och Abertam.
Källa: Wikipedia & Livsmedelsverket
Gillar man getost kan det här vara en läcker munsbit som passar bra i väntan på maten.
Sött möter salt och syrligt i en magisk komination! En dessert som måste prövas.
Blixtsnabb förrätt som du serverar på max 15 minuter.
En av alla goda varianter man kan göra på sparris och bjuda på till buffén eller en bit grillat kött.
Goda små pajer med svamp, getost och äpple.
Ugnsstekte potatis: blå Kongo + små potatis med laxen. Skär potatisen i mindre bitar + 2 msk olja + Herbes de Provence + Herbamare örtsalt.
Carpaccio på rödbeta som du serverar tillsammans med bollar av getost
Rödbetsbiffar med getostcrème. De vegetariska biffarna är fullmatade med fiberrika kikärter och robusta rödbetor som kryddats fint med vitlök och rosmarin. En mild getostcrème gjord på den populära osten chévre ger fin smakbrytning.
Goda cannelonis fyllda med getost
En bra karrérätt med god chévrekräm. Funkar lika bra på grillen eller på spisen. Vill man göra den matigare så är det gott att addera matvete, rostade nötter och ett gott bröd.