Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Vi smakar på 👉GETOST!

av Kokaihop
2019-November

Getostfamiljen

Getost kallas ofta för sitt franska namn; chèvre, som betyder just get. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke.

Liksom i alla ostfamiljer finns det en mängd smaker och konsistenser; från smuliga, syrarika till vällagrade, smakrika och krämiga.

Även utseendet varierar, de kan vara vita, rullade i aska eller kryddörter eller inlindade i ett vinblad.

Nyttig med kaprin & kalcium

Getost är ost gjord på getmjölk och dess karakteristiska smak kommer från kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just 'get').

Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt.

Även laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. Getosten är även nyttig på grund av sitt höga innehåll på kalcium.

IMG_5718.jpg

Getosten i Europa 

Frankrike
Fransk getost, chèvre är en vitmögelost. 
Emellertid är inte alla franska getostar vitmögelostar – vissa skyddas istället av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare.

Grekland
Den grekiska halloumin och fetaosten tillverkas traditionellt av en blandning av get- och fårmjölk.

Italien
I Italien finns bland annat sorten Caprino.

Norge
Norsk getost, brunost, är mesost med getmjölk. Osten är helt utan hål och konsistensen är ganska hård, men ostskivorna smälter i munnen. Brunosten säljs oftast som fyrkantiga block. Den smakar inte get så utpräglat som den franska varianten, och äts nästan uteslutande som smörgåspålägg. Smaken är, för att vara ost, mycket söt.

Portugal
I Portugal har man en getost som kallas Cabreiro de Castelo Branco.

Spanien
I Spanien tillverkar man den katalanska getosten mató, som är gjord på en blandning av get- och komjölk.

Storbritannien
I England och övriga Storbritannien förekommer den walesiska getosten Pantysgawn.

Sverige
Svensktillverkad getost hittar man oftast under namnet Vit caprin men det finns även ädelost, s.k. mögelost, gjord av getmjölk. Vit Caprin är en vitmögelost. Även så kallade Kitt-ostar görs på getmjölk.

Tyskland
I Tyskland tillverkas getosten Altenburger Ziegenkäse (bokstavligen 'getost från Altenburg') och Abertam.

Källa: Wikipedia & Livsmedelsverket

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB