Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Spröda sparris

av Kokaihop
2015-April

Sparris är hetare än någonsin på matbordet. Gott och enkelt som ensam grönsaksrätt eller som tillbehör till diverse rätter.

Servera dina sparris med klassiska tillbehör som smör eller hollandaissås. Eller varför inte ringla över lite god olivolja och strö någon nypa flingsalt och en god hyvlad parmesan över nylagad grön sparris.

Sparris finns i två sorter - vit och grön. Vit sparris växer under jorden och skördas när toppskottet bryter fram. Grön sparris växer ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd.

Vit sparris passar bra att koka, medan grön sparris passar bra att såväl koka, som steka eller grilla. Men tänk på att inte steka eller koka sparrisen alltför kraftigt, för då förlorar den sin spänst.

Sparris har både kort hållbarhet och är känsliga. Färsk sparris förvarar du bäst kallt i kylskåpstemperatur. Hållbarheten är upp till ett par dagar i rumstemperatur och någon vecka i kylskåp. Sparrisknopparna är extremt känsliga så hantera dem varsamt.

Sparris går även bra att frysa. Fryser du inte sparris, tänk då på ska du förvara dem en längre tid i frysen bör du förvälla dem först.

Förväll sparrisen genom att koka dem i vatten i 2-4 minuter, beroende på tjocklek. Kyl dem sedan snabbt i isvatten, låt dem rinna av och stoppa dem i frysen.

Om du först fryser in dem separerade på ett fat eller ett bakplåtspapper, innan du stoppar dem i påsar blir det lättare att plocka så många du behöver när det är dags att laga till något gott av dem.

När du tillagar sparris från frysen, lägg dem direkt i kokande vatten utan att tina dem innan.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB