Macrons & Makroner
Macarons är det franska namnet, och översatt till svenska blir det Makroner. Det känns dock som att vi även har anammat namnet Macarons här i Sverige. Namnet beytder liten mandelkaka vilket är precis vad det är. En söt, nätt liten mandelkaka som är som en blandning mellan maräng och biskvi.
Tid och noggrannhet är två av makronbagarens nyckelord. Här är några fler goda råd på vägen för att lyckas med dina makroner.
1. Väg ingredienserna. Noggrannhet är a och o när det kommer till macarons. Höfta kan du göra någon annan gång.
2. Ta dig tid. Ta god tid på dig och gör varje moment ordentligt. Det lönar sig i längden.
3. Använd mandelmjöl. Använd färdigt mandelmjöl (finmald mandel). Vill du mala mandeln själv, använd en riktig mandelkvarn. Att mixa mandlarna eller använda en kaffekvarn är ingen bra idé. Mixern ger för grovt mandelspån och kaffekvarnen kan gå sönder av de feta nötterna.
4. Blanda noga. Se till att blanda mandelmjölet med florsockret ordentligt. I en köksassistent blir det garanterat ordentligt blandat.
5. Sikta blandningen. Sikta blandningen av mandelmjöl och florsocker när den är klar. Då får du bort klumpar och större bitar.
6. Vispa ordentligt. Vispa äggvitan riktigt ordentligt tills den är som maräng innan du tillsätter sockret. Det ska gå och vända bunken upp och ner utan att den rinner ut.
7. Häll i sockret sakta. Häll sockret eller sockerlagen sakta ner i den vispade äggvitan.
8. Rör med måtta. Rör försiktigt ihop marängen med blandningen av mandel och florsocker. Och rör med måtta. Rör du för mycket blir smeten lätt för rinnig och svår att spritsa ut på plåten.
9. Smaksätt och färga med måtta. Ta inte i för mycket smaksättningsessens eller flytande karamellfärg i den färdiga smeten. Det kan förändra konsistensen på smeten. Ett tips är att använda pastafärg till att färga smeten med istället, den är fastare än flytande karamellfärg.
10. Använd sprits. Använd en sprits för att portionera ut femkronorstora klickar av marängsmeten. Använd inte en sked. Det blir snyggare och enklare med sprits helt enkelt.
11. Låt makronerna vila på plåten 1/2-1 timme på innan du gräddar dem. Låt dem vila igen på plåten i ca 20 minuter efter att du tagit ut dem ur ugnen.
Lycka till med baket! Och glöm inte - övning ger färdighet. Så var inte rädd för att misslyckas.
Himmelskt goda! Receptet är för 20-30 st!
Temarecept för #findarainbowday
En klassiker på kakfatet. Du behöver mördegsformar för att göra denna goding.
Härliga cupcakes!!!
Liten mandelkaka av utsökt slag, särskild favorit är den med hallonsmörkräm i. i kväll gjorde jag 3 olika fyllningar hallon, choklad och espresso.
Jag har två olika fyllningar. Chokladsmörkräm och hallonsmörkräm.
Supergoda franska Macarons som passar bra till gäster om man vill lyxa till det lite.
Macarons gjorda på mandelmassa med en god citronfyllning.
Läckra macarons som jag själv bara slängde ihop. Ingen alls avancerad fyllning eftersom att det är nutella. Dessa är gjorda på mandelmjöl