Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Michael

Tipsen till KRÄFTSKIVAN!

av Kokaihop
2021-Augusti

Bra saker att tänka på: 
 

Sötvattenskräftor eller havskräftor - Godast är om man kan få med bägge, men skall vi se till traditionen Kräftskiva så firar man Kräftpremiär och då är det insjökräftor. Men vi välkomnar alla goda skaldjur till kalaset!

Addera mer till bordet - Kräftor skall självklart finnas, men blanda gärna ut med krabbor, blåmusslor, räkor...

Tina frysta kräftor långsamt - Det tar ungefär 2 dygn. I nödfall går det att "snabbtina" dem i rumstemperatur, det tar cirka 12 timmar.

Ställ inte fram allt - Har ni laddat på med mycket kräftor så ställ fram dem i omgångar - så kan ni använda de som blir över nästa dag.

Immiga nubbeglas - Lägg inte bara nubben utan även glasen i frysen.

Hattar och dekorationer - Kan tyckas fjantigt, men det finns en anledning till att jag minns de här festerna från min barndom som otroooligt roliga. Alla vuxna lekte ju också:)

Dukning - Blanda gärna porslin och plocka in lite av trädgården till borden. Blir ni många så besök en loppis och plocka lite omaka porslin och glas. 

Citronblommor & krondill - Både citron och krondill hör kräfttider till, och de är dessutom väldigt vackra att dekorera bordet med.

Skiva citroner och lägg ner i en vas/burk så att snittytan hamnar mot glaset. Ställ buketten med krondill och blommor i mitten (och fyll på med lite sten om det behövs) i vasen så att citronskivorna hålls på plats. Fyll på med vatten. Enkel och färgglad bordsdekoration – och blommorna sägs faktiskt hålla sig fina lite längre av citronen.

Kräftskal - Det fina festbordet förvandlas ganska snabbt till ett slagfält av kräftskal och skrynkliga servetter. Se till så att alla enkelt kan slänga skal och papper direkt i hinkar. Ställ gärna ut flera av dem på golvet så att alla når en hink. 

Koka egen lag - Färdigkokta kräftor kommer i färdig lag, men testa gärna att koka egen och sätt ännu mer smak på dem. Här hittar ni ett bra recept.

Citronvatten - ställ ut skålar med ljummet citronvatten för gästerna att doppa fingrarna i. Duka gärna med varsin fin kökshandduk som servett. Gästerna kan enkelt få bort skaldjurskladd från fingrarna och torka på handduken.

Tillbehör - vad har ni för favoriter?  Här kommer några av mina koka-favoriter (klicka på namnen för att komma till recepten). Fler recept hittar ni i länkarna under inlägget.

Har ni mer tips och trix så kommentera gärna:) Trevlig kräftskiva på er! 

Linked recipes
  • Kräftor
  • kräfta
  • skaldjur
  • MSC
  • kräftskiva

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB