Liksom alla klassiska recept så går åsikterna isär. Hur skall den slås, hur skall den smaka och vad skall man äta den till?
Bearnaise är en emulsionsås, alltså en sås där man binder fett och syra som normalt sett inte vill binda sig. Den vill skikta sig. Så man får helt enkelt lura kemin lite.
Man använder sig av äggula som innehåller lecitin, ett emulgeringsämne. Har man i för mycket fett i förhållande till vad äggulan klarar av att binda, så spricker såsen.
Temperaturen är också viktig, är det för varmt så spricker såsen. Man kan rädda en sprucken sås på flera sätt, jag brukar testa att vispa ner lite kallt vatten (fler tips nedan).
Hur skall en Bea smaka då?
Man kan såklart göra sin sås precis hur man vill, men skall den gå in under en traditionell Bearnaisesås så bör man i alla fall inkludera skirat smör, äggulor, schalottenlök, körvel, dragon och vinäger.
Nu är det även väldigt populärt att smaksätta sin Bea åt olika håll. Det är Tryffelbea, Srirachabea, Chorizobea och Chilibea för att nämna några.
Tips!
Skulle det skita sig så är det antagligen här 🤔
Men om det ändå skär sig? Lugn, den går att rädda.
Gott till grillat eller stekt kött.
Det finns olika sätt att göra bearnaisesås på. Jag har provat flera, men fastnat för det här.
Förbered potatiskaramellerna och bearnaisesåsen. Värm såsen i en skål över vattenbad strax innan servering. Sätt in potatiskaramellerna i ugnen och stek biffarna precis innan servering.
En god sås till grillat
Enkel, snabb och supergod bearnaisesås!
Passa på och laga all mat i ugnen samtidigt. Blanda brynta kycklingbitar och grönsaker med olja och kryddor. Tillred på en ugnsplåt medan potatisen blir klar på en egen plåt. Servera med bearnaisesås.
Även min man tycker om att laga mat så denna är påhittad av honom. Jättegod och väldigt enkel och snabb.
Mumsig macka med kassler och bearnaisesås.