Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Vägen till den perfekta skinkan

av Kokaihop
2017-November

För de allra flesta är julskinkan det godaste inslaget på julbordet. En rimmad julskinka tillagar du genom att antingen ugnsbaka eller koka den. Här ger vi dig enkla tips på hur du får din julskinka riktigt saftig och god.

Julskinkan från grunden

  • Hemligheten bakom den perfekta skinkan är låg temperatur och lång tillagning, oavsett om du kokar eller ugnsbakar skinkan. Skinkan blir lätt torr om den tillagas för fort.
  • En stektermometer som visar julskinkans innertemperatur är bra att använda sig av. De nya digitala är snabba ochsmidiga, men när det kommer till julskinka funkar allt de gamla hederliga bra.

🎁 Julklappstips - bra termometer

Så ugnsbakar eller kokar du din julskinka

Ugnsbakad julskinka

  • Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en ugnssäker form
  • Du kan baka skinkan i antingen 125°C eller 175°C. Den lägre temperaturen tar längre tid men ger i gengäld en ännu saftigare och mörare skinka.
  • Om du väljer 175°C ska skinkan svepas in i folie. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Skinkan är klar när termometern visar 70°C.
  • Man kan också låta den stå till 75°C då den är väl tillagad, men mer än så gör att den troligen blir torr. Tänk även på att man tillagar skinkan ytterligare när man griljerar den.
  • Beräknad tillagningstid i 125°C är 1,5-2 timmar per kilo skinka. I 175°C tar det cirka 1-1,5 timmar per kilo. Vi rekommenderar dock att alltid använda en stektermometer för att vara säker på att den går precis lagom länge.

Kokad julskinka

  • Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Stick en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. 
  • Koka upp och låt skinkan sjuda under lock på svag värme. Ta upp skinkan när termometern visar mellan 70°C och 75°C, då den är som bäst. Beräknad tillagningstid är 0,5-1 timme per kilo skinka. 

När skinkan är klar

Dags för griljering

  • När du tillagat färdigt din kokta eller ugnsbakade julskinka tar du bort nätet från den och skär bort svålen. När skinkan har svalnat är den färdig och klar för griljering.
  • Kolla länkarna nedan för bra grijeringstips 👇

Häll inte bort spadet!

  • Kokespadet är perfket till dopp i grytan eller som en riktigt smakrik buljong. Frys in och använd vid ett senare tillfälle.
  • Därför har vi även låtit spadet från våra färdigkokta skinkor vara kvar i förpackningen. Tänk bara på att spadet är väldigt koncentrerat och bör spädas ut innan det används.

Tack Scan och lycka till med julskinkan! 🎄

/Kristin

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB