Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Tilltugg till bubbel

av Kokaihop
2015-April

I vissa fall kan det vara idé att välja tilltuggen efter typen av bubbel, medan det i andra fall kanske är bättre om gästernas preferenser får styra valet av tilltugg.

Det allra bästa sättet att ta reda på vilken mat du ska servera till ditt bubbel är ändå att prova dig fram. Oavsett om det handlar om mousserande vin, cava eller champagne. Kombinera din favoritdryckdryck med dina favoriträtter och snacks. När du minst vet ordet av har du hittat dina favoritkombinationer. 

Tilltugg till mousserande vin

Snittar med svamp, fisk och skaldjur, små röror på sked, hårda ostar och krustader. Mousserande vin är mingelvinet nummer ett och passar som handen i handsken tillsammans med mingelvänliga tilltugg. Varför inte servera det till buffén?

Ett torrt mousserande vin möter upp smaken i salta och feta tilltugg på ett bra sätt. Bubblorna och syran i drycken gör att tilltugget smakar mindre salt och fett och det feta, salta tilltugget i sin tur gör att du upplever drycken som mindre skarp och syrlig.

Regeln du kan ha i åtanke lyder: salta och feta tilltugg tillsammans med torra mousserande viner, söta eller sötsyrliga tilltugg till söta mousserande viner.

Tilltugg till cava

En torr cava passar bra till tapas. Tunna skivor spansk lufttorkad skinka eller en fin parmaskinka smakar extra bra till en torr cava. Vitlöksfrästa skaldjur, oliver och ostar som den spanska manchegon, är också bra val. Grundregeln lyder: salta tilltugg till torr cava, sötare tilltugg till söt cava.

Tilltugg till champagne

Less is more eller, ju enklare, desto bättre. En generell regel när du ska servera mat till champagne brukar vara att servera lätta rätter för att låta de exklusiva bubblorna stå i centrum. Självklart är det en rekommendation med modifikation. För de som kallar sig experter menar att champagne visst passar till all mat. Då var vi plötsligt tillbaka på ruta ett.

I Frankrike avnjuter man gärna champagne till efterrätten, medan vi i Sverige hellre dricker champagne med salta tilltugg och som apiritif. En andra generell regel är att ju lättare och krispigare champagnen är, desto lättare smaker ska tilltuggen ha. En tredje är att torr champagne ofta smakar bäst till salta tilltugg, medan en söt champagne passar bättre till frukter.

5 populära tilltugg till champagne

Ost: hårda ostar som cheddar, parmesan och gouda eller mjuka ostar som brie och många olika getostar. Servera ostarna som de är eller tillsammans med passande kex.

Söta snacks: Frukt och champagne är oftast en bra match. Tänk jordgubbar, vindruvor och frukter med kärnor som persikor och plommon. Vill du servera choklad, satsa på en vit choklad av god kvalitet. Vill du servera någon form av bakverk är både macarons och croissanter bra val.

Salta snacks: salta kex, hemmagjorda parmesanchips, salta nötter, popcorn, baconinlindade räkor, löjrom och rysk kaviar.

Fisk och skaldjur: ostron, räkor, hummer och faktiskt även sushi och sashimi passar att servera till champagne. Den smöriga smaken i fisken i sushi och sashimi ska passa riktigt bra tillsammans med champagne.

Kött: små rökta korvar, anklever, lufttorkad spansk skinka, gåslever
 

Överkurs: Rätt champagne till rätt mat

Ung och torr champagne: skaldjur, ostron, fisk, löjrom
Torr och mogen champagne: fågel, kött, anklever, rysk kaviar och ost
Halvtorr till halvsöt champagne: frukt, söta rätter och desserter

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB