Visste du att …… morotskakan har sina rötter i medeltiden. Morötternas naturliga sötma gör sig nämligen väldigt bra i både bröd och bakverk, något som kom väl till pass när socker och andra sötningsmedel var sällsynta och dyra. Någon medeltida creme cheese-glasyr däremot går inte att läsa om. … under andra världskrigets sockerransonering, ransonerade den brittiska regeringen många lyxiga livsmedel som socker. För att stilla landets sötsug, dök många recept med morot i desserter och kakor upp. Under andra världskrigets sockerransonering blev kakan populär. Som cafékaka slog den igenom på allvar under 60- och 70-talet. I dag är morotskaka en av de vanligaste bakverken när vi tar en fika. |
Så bakar du en saftig morotskakaVälj rätt olja. Välj med fördel en neutral olja när du bakar morotskaka, till exempel rapsolja. En olja med stark smak kan lätt ta över hela kakan. Smörj med smör. Smörj bakformen med smör eller margarin även om recepten innehåller olja. Kakan släpper då lättare från kanten när den är färdiggräddad. Rätt temperatur. Rätt temperatur när du gräddar kakor varierar från ugn till ugn. Oftast behöver morotskakan en ganska låg temperatur och lite längre gräddningstid. Kakan ska ju täckas med glasyr och ska helst inte få någon yta. Variera din kaka! Du kan variera kakan genom att riva morötterna olika fint. Grovrivna morötter å ena sidan ger kakan en grövre konsistens och ett lite matigare utseende. Finrivna morötter å andra sidan gör kakan slätare och jämnare. Krydda! Kryddorna är en viktig del i morotskakan, både vad gäller smak och utseende. Mycket kanel gör inte bara kakan smakrik utan också mörkare. Blanda flera kryddor för mer smak, t.ex. kanel, mald kardemumma, malen kryddnejlika och ingefära. Byt ut sockret. Byt gärna ut en del av sockret mot honung eller rårörssocker så får du mer smak på din kaka. Smaksätt. Morotskakan får sin karaktäristiska smak av bland annat kardemumma och kanel, men prova gärna att smaksätta även med saften av en apelsin och rivet skal av apelsin, russin, pumpakärnor eller valnötter. |
Goda muffins som alltid får mycket beröm. Rekommenderar verkligen er att prova dessa!
En mycket god och saftig kaka som alltid gör succé.
Enkel och god Morotskaka som innehåller både kanel och om man vill kardemumma! Mums!
En härligt fluffig, saftig och god morotskaka med en underbar glasyr - från Leila Lindholm.
Kanske inte så nyttig som det låter men ack så gott! Den här kakan gör jag alltid efter att jag har råcentrifugerat morötter, skala morötterna först så det inte bli beskt.
God saftig och lättbakad morotskaka
Morotskaka
God morotskaka
Saftig kaka med glasyr to die for... Dekorera gärna med färska jordgubbar eller physalis.
Ta en tugga och bli beroende! Väldigt saftig och supergod morots- kaka. Lite som lycka i en långpanna. Smakar av både kanel och kardemumma och med en glasyr bortom ord. Helt omöjligt att sluta äta. När du minst anar det står du där och gör en till. Från vår bok: Svenska folkets favoritrecept Recept: Goblinn Foto: Michael Krantz