Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

🥕MOROTSKAKANS DAG

av Kokaihop
2023-Februari

 

Visste du att …

… morotskakan har sina rötter i medeltiden. Morötternas naturliga sötma gör sig nämligen väldigt bra i både bröd och bakverk, något som kom väl till pass när socker och andra sötningsmedel var sällsynta och dyra. Någon medeltida creme cheese-glasyr däremot går inte att läsa om.

… under andra världskrigets sockerransonering, ransonerade den brittiska regeringen många lyxiga livsmedel som socker. För att stilla landets sötsug, dök många recept med morot i desserter och kakor upp. Under andra världskrigets sockerransonering blev kakan populär. Som cafékaka slog den igenom på allvar under 60- och 70-talet. I dag är morotskaka en av de vanligaste bakverken när vi tar en fika.

 

Så bakar du en saftig morotskaka

Välj rätt olja. Välj med fördel en neutral olja när du bakar morotskaka, till exempel rapsolja. En olja med stark smak kan lätt ta över hela kakan.

Smörj med smör. Smörj bakformen med smör eller margarin även om recepten innehåller olja. Kakan släpper då lättare från kanten när den är färdiggräddad.

Rätt temperatur. Rätt temperatur när du gräddar kakor varierar från ugn till ugn. Oftast behöver morotskakan en ganska låg temperatur och lite längre gräddningstid. Kakan ska ju täckas med glasyr och ska helst inte få någon yta.

Variera din kaka! Du kan variera kakan genom att riva morötterna olika fint. Grovrivna morötter å ena sidan ger kakan en grövre konsistens och ett lite matigare utseende. Finrivna morötter å andra sidan gör kakan slätare och jämnare.

Krydda! Kryddorna är en viktig del i morotskakan, både vad gäller smak och utseende. Mycket kanel gör inte bara kakan smakrik utan också mörkare. Blanda flera kryddor för mer smak, t.ex. kanel, mald kardemumma, malen kryddnejlika och ingefära.

Byt ut sockret. Byt gärna ut en del av sockret mot honung eller rårörssocker så får du mer smak på din kaka.

Smaksätt. Morotskakan får sin karaktäristiska smak av bland annat kardemumma och kanel, men prova gärna att smaksätta även med saften av en apelsin och rivet skal av apelsin, russin, pumpakärnor eller valnötter.

Linked recipes
  • morot
  • morotskaka
  • matdagar

Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2024 Lifespire Group AB