Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kokaihop

Vi smakar på 👉 panerad fisk!🐟

av Kokaihop
2018-November

Varför skall vi äta FISK?

Kort: Därför att det är jättenyttigt och ja, vi blir faktiskt smarta av fisk.

Längre: Rekommendationen (från Livsmdelesverket) är att äta fisk två till tre gånger i veckan på grund av dess många hälsoeffekter. Fisk innehåller bra protein och framförallt fet fisk även den livsviktiga fettsyran omega-3 (hjälper b.la hjärnan, minnet och koncentrationen). 

Andra viktiga näringsämnen som förkommer i varierande mängder i våra fiskarter är selen, jod och D-vitamin. Sist men definitivt inte minst så är det GOTT!

Vilken FISK skall vi äta?

Kort: MSC

Längre: Många upplever att det är svårt att välja rätt bland alla fiskar. Alla listor, färgkoder och varningar hit och dit säger oss inte så mycket.  Det säger mig inget alls vart den är fiskad eller med vilket redskap.

För visst har vi en skyldighet att förstå innebörden av våra val  - men det finns även organisationer som gör det åt oss. Att göra rätt val är otroligt viktigt, men det är även viktigt att det är enkelt att göra de valen.

En enkel väg är att alltid välja MSC-märkt fisk. I affären, i fiskboden och på restaurangen. Hos Findus är all fisk Msc-märkt. Så enkelt. 

Fördelar med fryst fisk?

Kort: Enkelt, minskar matsvinn, näringsrikt, alltid i säsong och en smidig vardagsräddare.

Långt: Det är SÅ många fördelar med fryst fisk, och om det fortfarande finns en tråkstämpel kvar på den så måste vi ändra den bums.

Här kommer några fördelar:

  • Matsvinn - vi slänger mindre.
  • Alltid i säsong - det geniala med all fryst mat.
  • Färsk - fast va? Fisken fryses in direkt på båten när den är nyfångad. Så i många fall är den frysta fisken färskare än den färska. Bakvänt ja, men sant.
    Du kan i alla fall vara säker på att de värdefulla näringsämnena i fryst fisk består. 
  • Behöver inte planeras utan kan finnas hemma alltid (om man handlar hem den vill säga)

Fördelar med Panerad fisk?

Kort: Enkelt, nyttigt, frasigt, saftigt och lättlagat.

Långt: Nu skrotar vi den seglivade myten om att panering är onyttig. Det finns såklart bättre och sämre produkter på marknaden. 

Så vi frågade Malin på Findus hur det är med deras panerade produkter 🤔

  • Vad är er panering gjord av? Det är olika till olika produkter. Vi bakar eget bröd och gör smulor av det, som sedan blir panering.  
  • Varför skall man panera? Det blir gott, frasigt, gör så att fisken inte släpper vätska utan förblir saftig. Det är ett väldigt enkelt sätt att tillaga fisk och uppskattas även av de minsta. 
  • Måste man steka den i mycket fett för att det skall smaka gott? Verkligen inte. Vi rekomenderar att man kör den i ugnen helt utan tillsatt fett. Enkelt och blir frasigt och gott. Men vill man steka den i smör eller olja så kan man såklart det. 
  • Vad är det för fisk? Det är 100% fiskfilé (bryt isär den så syns det tydligt) och den är MSC-märkt. Vilken fisk det är varierar i olika produkter b.la Alaska Pollack, Torsk och Lax. Det står alltid att läsa på förpackningen.

Man kan självklart även panera sin fisk själv, men jag tror även vi är många som tacksamt tar emot bra genvägar till en god och nyttig midag. 

Vill ni har recept och inspiration så kolla in länkarna nedan 👇 ​

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB