Potatis, lök, tomater och paprika finns alltid i kylen. Det fick bli Ugnsrostade grönsaker med potatis; en allt i ett rätt som inte kräver så mycket tillbehör. Den här gången blev det väldigt bra! Bättre än någon gång tidigare.
I torsdags var det ju soppdag och det var ett tag sedan vi åt soppa. Annars brukar vi laga det varje vecka. Morotssoppa, potatis- och löksoppa, tomatsoppa, köttsoppa, sparrissoppa eller någon annan soppa på rester eller en speciell grönsak som utgångspunkt. Fast min favorit är ändå bouillabaise serverad med rouille gjord på potatis som kokat med i soppan. Eller borsjtj. Gärna med en bit kött eller korv. Och en klick gräddfil eller kvarg till. Lyxar man till det och har tid, blir det blinier med alla tillbehör till efterrätt.
Till vardags är soppa är en sådan där rätt som är utmärkt att ta till när man vill bli av med rester, har ont om tid eller bara är lite frusen.
Fast man kan ju äta den kall också - som gazpacho. Plus diverse kalla förrättssoppor. Och sagosoppa, som vi fick när jag var liten. Men det är ju en efterrätt och det var säkert över 30 år sedan som någon talade om den. Finns sagogryn över huvud taget fortfarande att få tag på?
Nu längtade jag efter en fisksoppa av något slag. I skåpet fanns en burk musslor och det var lagom att komponera en soppa utifrån den varan. Röd "Manhattan" Clam Chowder, som jag åt när jag var i New York i min ungdom, sitter aldrig fel! Så det blev vår torsdagsmiddag. Serverad med ciabatta som jag köpte butiksbakad, till det facila priset av 15 kr för en påse med fem bröd. Det är alltid bra att handla efter sju, för då rensar Coop och ICA sina hyllor med buitksbakat bröd. Väldigt goda wienerbröd, kanelbullar, gifflar, surdegsbröd av olika slag, baguetter och en massa andra goda bröd som jag inte kan namnet på, har inhandlats och njutits av - eller lagts i frysen.
Så till vår Clam Chowder tog jag fina ciabattabröd ur frysen. Jag är barnsligt förtjust i cream cheese, så det bredde jag tjockt på mitt bröd.
Soppan blev god, gick åt och var väldigt matig, men nästa gång ska jag ha mer musslor eller kanske räkor i också. Och har jag lust och tid gör jag den med färska musslor.