Kokaihop logoKokaihop logo
bild av Kristin

Rub, glaze & marinad

av Kristin
2016-Juli

Rub, eller grillrub som det ofta kallas är en kryddblandning som man gnuggar in i maten. Grillmästare (oftast självutnämnda) har vanligtvis en egen signaturrub med ett recept som är så hemligt så att det kommer följa med dem i graven. Nu är det inte så svårt att få till en bra rub, utan man blandar mest ihop kryddor man tycker om.

Man kan göra en torr rub med bara torra kryddor, eller så blandar man ut den med en skvätt olja för att få en krämigare konsistens.

Knusslet med en rub är att kryddor bränner lätt och smakar lite då bittert. Så en rub lämpar sig bättre för kortare grillning, indirekt grillning och man får ha koll på grillmaten för det går fort.

Fördelen med rub är att man kan slänga ihop den i sista sekund och få fart på smaken på kött, fisk och kyckling. Bra smaker att ha med i sin (signatur-)rub är chili, hickory, honung, peppar, farinsocker och sedan variera kryddor efter tillfälle.

IMG_4973.jpg

Glaze är en söt, lite klistrig blandning som man penslas på under grillningen för att ge extra smak och glans. Den görs oftast på honung, socker eller sirap för att det verkligen skall fastna på grillmaten. Tanken är att det skall bränna fast på maten, men inte smaka brännt. Så liksom med en rub så får man passa grillen.

Marinad/Grillolja är en blandning av kryddor och olja som helst kräver lite framförhållning. Marinaden blandas gärna några timmar eller till och med dagar innan så att grillmaten kan marineras länge och dra till sig alla smaker. Gör gärna extra marinad så att man kan fortsätta att pensla på köttet under grillningen. Tänk dock på att marinad där det har legat rått kött inte skall användas till något som inte skall tillagas.

Linked recipes

    Kokaihop är Sverige största community för hemmakockar. Hitta inspiration, samla dina favoritrecept och dela med dig till vänner.

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

    © 2024 Lifespire Group AB