Tapas kan vara allt möjligt, men de allra vanligaste rätterna på tapasfaten är skivor med olika sorters ost och skinka, tillagade grönsaker, friterad fisk och skaldjur i marinad.
Tillagningen behöver inte vara det minsta avancerad - en skål med oliver eller nötter eller bara en bit bröd med olivolja och salt kan nämligen också räknas som tapas.
Bland klassiska tapas hittar du melon med lufttorkad skinka, spansk tortilla, friterade bläckfiskringar, ugnsrostat tomatbröd, små ugnsstekta paprikor, räkor i vitlök, kroketter fyllda med till exempel skinka eller kyckling och ugnrostad potatis med aioli.
Mängden för varje tapas beror givetvis på hur många tapas du tillagar. Men ofta är känslan den samma som vid ett smörgåsbord - magen blir mätt snabbare än ögat.
Går att äta både varm och kall.
Riktigt gott vitlöksbröd med mozzarella på. Till och med barnen tyckte att det var gott.
Som tapas, förrätt eller tilltugg till drinken
Katalanska köttbullar
Spett på skivad lammstek, servera som tapas eller med klyftpotatis och tsatsiki.
Gott att äta som det är eller att servera till en köttbit.
Färska späda rödbetor tillsammans med smulad chèvre, honung och timjan är ljuvligt gott.
Goda ostfyllda tortillia med krämig avokadoröra. Lätt att slänga ihop som förrätt till middagsbjudningen eller som snacks till filmkvällen.
Mycket snabbt tack vare att det finns kronärtskocksbottnar på burk.
Goda som förrätt på en bit bröd och vacker garnering, men passar lika bra som en bufférätt. Hettan avgör du själv när du väljer chilisort och -mängd.
Goda små smördegspuffar som passar som tilltugg eller förrätt.
Passar bra på buffébordet.